Nieuwsbrief mei 2005

 

Dit is de negende nieuwsbrief  van de vijfde jaargang van de vakcommunity Nederlands. De nieuwsbrief wordt verstuurd via de mailinglist van meer dan 600 docenten en a.s. docenten Nederlands, als Word-attachment bij de mail. Wie geen attachments meer wil openen, kan de nieuwsbrief ook in HTML-formaat lezen bij de vakcommunity. Bijdragen voor de volgende nieuwsbrief kunnen per mail opgestuurd worden aan Willy Weijdema. Hebt u een urgent bericht voor de communityleden, gebruik dan de mailinglist: list-nederlands@digischool.nl  Het directe adres van vakcommunity Nederlands is http://www.digischool.nl/communitynederlands. De community is ook te vinden via de portal van Kennisnet: Nederlands

 

Inhoud

Lustrumactie

Eenvoudig communiceren

Teleblik

Webplek digitale media

Bookmarks op een WWW.locatie

Praktisch Nederlands

Nieuws uit het vaklokaal Nederlands

De favoriete website van ….

 

Lustrumactie

Terug

Na het succes van de ledenwerfactie, de vakcommunity Nederlands telt nu al bijna 1100 leden, kan ik de lustrumactie starten. Dankzij een extra donatie van Kennisnet en de Digitale School kan ik onder de leden opnieuw een gratis boekje over SMS-taal verspreiden. Het betreft dit keer SMS op vakantie. Het is net uitgekomen en wel heel toepasselijk voor deze periode van het jaar. Politici kregen het al gratis toegestuurd: hoe komen communityleden aan een gratis exemplaar? Daarvoor moet je onderstaande vraag beantwoorden.

 

Wanneer werd de eerste nieuwsbrief van de vakcommunity Nederlands verstuurd?

A          Op 27 mei 2000

B          Op 27 september 2000

C          Op 27 oktober 2000

D          Op 27 september 2001

 

Stuur het juiste antwoord in een mail naar de communitymanager en zet er je postadres bij. De eerste 100 juiste inzendingen krijgen het boekje thuis gestuurd. Meer informatie over het boekje vind je op: http://www.smsopvakantie.nl/

Eenvoudig communiceren

Terug

Eenvoudig Communiceren is een onafhankelijke organisatie die zich sterk maakt voor begrijpelijke informatie in gewone taal. Hun uitgaven zijn heel geschikt om te gebruiken in het vmbo en in het praktijkonderwijs, zoals de ZoWel-krant Voor leerlingen vmbo/Zorg en Welzijn en de PrO-krant voor jongeren in het praktijkonderwijs. In de Reality Reeks geven ze leesboekjes uit voor jongeren, met lesbrieven voor docenten. De nieuwste uitgave heet: Mooi meisje, Verliefd op een loverboy en gaat over minderjarige meisjes die het slachtoffer dreigen te worden van loverboys, een helaas nogal actuele problematiek. Voor meer informatie: zie www.eenvoudigcommuniceren.nl

Teleblik

Terug

De media hebben weer een nieuw project ten behoeve van het onderwijs gelanceerd: Teleblik Het project is een initiatief van Beeld en Geluid, Teleac/NOT en Kennisnet. Beeld en Geluid beheert de audio en video collectie, Teleac/NOT verzorgt de redactie en Kennisnet verzorgt de techniek en de integratie van Teleblik met de zoekfuncties binnen Davindi.
De eerste collecties prachtige bronnen zijn bedoeld voor leraren en leerlingen van het basisonderwijs (groep 7 en 8) en het voortgezet onderwijs (klassen 1, 2 en 3). Enkele duizenden fragmenten en uitzendingen zullen vanaf volgend schooljaar beschikbaar komen. Daarna zullen andere collecties volgen. De bedoeling is om de bronnen gratis of tegen een beperkte vergoeding aan te bieden. Het gaat om een project met overheidsubsidie en er wordt geen winst gemaakt. Vor meer informatie zie:
www.teleblik.nl

Webplek digitale media

Terug

Kennisnet heeft ook een eigen website met allerlei materiaal voor het gebruik van digitale media in werkstukken en presentaties: http://vakcommunities.kennisnet.nl/vo/digitalmedia/ De site is vooral op leerlingen gericht, maar dat moet voor docenten een reden zijn om ook daar te gaan kijken.

Bookmarks op een WWW.locatie

Terug

Onderstaand bericht komt van Emile Tervooren, docent Nederlands op de CS Vincent van Gogh

Assen

 

Ik heb een lijst van bookmarks gemaakt op http://del.icio.us/tvn. Mijn verzamelcriteria zijn:
- taalbeschouwing (ruim)

- concreet

- praktisch

- lesmateriaal of gemakkelijk tot lesmateriaal te bewerken

- relevant voor v.o.

- bruikbaar voor docent

 

Zoeken op trefwoord is mogelijk; browsen vanwege de lengte van de lijst niet. Na het zoeken kun je verfijnen:

- binnen de lijst: klik op 'related tags'

- buiten de lijst: klik op overeenkomstige 'tags from all users'

 

Er is een duidelijk verschil met DAVINDI. Je kunt je eigen lijst samenstellen en spieken bij anderen. De trefwoordenlijst ('tags') geeft een prachtig overzicht van de inhoud. Met het toekennen van tags kun je de diepte ingaan: een site ontsluiten op zowel jongerentaal als spellingregels. Maar het grootste voordeel vind ik dat je je eigen selectiecriteria heel streng kunt toepassen.

 

Emile heeft ook een eigen website: http://www.xs4all.nl/~tvrn/

 

Praktisch Nederlands

Terug

Onderstaand bericht over een nieuwe methode voor het MBO komt van Josien van der Laan van uitgeverij Instruct.

 

De methode Praktisch Nederlands van uitgeverij Instruct, bestaande uit een theorieboek en een opdrachtenboek met cd-rom, is bij uitstek geschikt voor competentiegericht leren. Uitgangspunt vormen de opdrachten uit het opdrachtenboek en/of andere algemene projecten waaraan de leerlingen deelnemen. Tijdens het werken hieraan zullen ze tot de ontdekking komen dat ze bepaalde kennis missen. In het theorieboek kunnen de leerlingen deze informatie vervolgens opzoeken. Dankzij de duidelijke structuur en de uitgebreide index vinden ze snel wat ze nodig hebben.

 

De opdrachten hebben een algemeen karakter en zijn in alle MBO-richtingen (niveau 3 en 4) te gebruiken. Met behulp van de negentien op cd-rom meegeleverde oefenprogramma’s kunnen de leerlingen voor wie dat nodig is, hun taalvaardigheid, spelling en grammaticale kennis oefenen. De cd-rom bevat bovendien een groot aantal alternatieve opdrachten.

 

De methode kenmerkt zich door:

- praktische toepassingen;

- toegankelijk taalgebruik

- thematische indeling;

 -veel opdrachten en oefeningen.

Via de website www.nederlands-online.nl is de methode tevens online beschikbaar. Hiervoor kan een jaarabonnement worden afgesloten.Meer informatie vindt u op: www.instruct.nl; kijk onder MBO en Nederlands.

 

 

Nieuws uit het vaklokaal Nederlands

Terug

In het vaklokaal Nederlands is weer een nieuwe kijk op Nederland te vinden. Verder blijft de eindexamenpagina heel actueel en: kijk ook regelmatig bij de taalfouten top-13. Het vaklokaal Nederlands vind je hier. Steven van der Steen is de beheerder

De favoriete website van ….

Terug

Voor deze vaste rubriek heb ik deze maand niemand kunnen vinden. Dus: hier maar een opsomming van de favoriete links tot dusver. Daar is heel veel te zien!

 

Januari 2005

www.volksliedjes.nl

http://cabaret.pagina.nl/

www.musicfrom.nl/songteksten/

René van de Kraats

Februari 2005

www.meteonet.nl

www.eurocampings.net

www.karpersite.nl

www.talentstad.nl

Ruud Veerman

Maart 2005

http://www.broodjeaap.nl

http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdpagina

Carl Brüsewitz

April 2005

http://www.dbnl.org/.

Thea Tigchelaar-Bors

 

Ben je nieuwsgierig naar de motieven waarom deze websites zo gewaardeerd werden, kijk dan in het archief van de vakcommunity: dat is ook om andere redenen handig: http://www.digischool.nl/ne/community/archief.htm 

 

Wie schrijft iets over zijn/haar favoriete website voor de nieuwsbrief van juni?

 

Willy Weijdema

communitymanager van de vakcommunity Nederlands