Nieuwsbrief oktober 2006

Dit is de tweede nieuwsbrief  van de zevende jaargang van de vakcommunity Nederlands. De nieuwsbrief verschijnt elke maand en wordt gepubliceerd op de website van de vakcommunity Nederlands: http://www.digischool.nl/communitynederlands.

Leden van de vakcommunity krijgen per mail bericht als er de nieuwsbrief gepubliceerd is. Bijdragen voor de volgende nieuwsbrief kunnen per mail opgestuurd worden aan Willy Weijdema. Heb je een urgent bericht voor de communityleden, gebruik dan de mailinglist: list-nederlands@digischool.nl.  Verzoeken en oproepen kunnen gepubliceerd worden op het forum van de vakcommunity. De community is ook te vinden via de portal van Kennisnet: Nederlands .

Inhoud

Elk leermiddel is geld waard!

LEES MIJ!

Conferenties in november en december

Good Practice Day Talen 2007

Nationale Poëziewedstrijd

ThinkQuest

Links voor Nederlands

En verder …

 

Elk leermiddel is geld waard!

Terug

Digischool heeft een actie opgezet om het uitwisselen van lesmateriaal via de leermiddelendatabase te stimuleren. Ieder communitylid dat in de periode 20 oktober - 31 december 2006 goed lesmateriaal in de leermiddelendatabase plaatst, ontvangt een cadeaubon van 10, 25 of 50 euro.

De leermiddelendatabase is on line sinds januari 2006. Voor Nederlands staan er nu 22 bijdragen in, en dat moeten er natuurlijk veel meer worden.

Ontdek zelf hoe gemakkelijk het werkt om iets toe te voegen aan de database. Ga naar http://leermiddel.digischool.nl en klik op "Leermiddel insturen". Vijf minuten later ben je klaar. Je wordt op de hoogte gehouden van de status van je leermiddel: ontvangen, goedgekeurd of niet, hoe vaak gedownload, enz.

Kijk op: leermiddel.digischool.nl/vo en lees de actievoorwaarden.

LEES MIJ!

Terug

Nog een actie: met behulp van filmpjes leerlingen aan het lezen krijgen … Het onderstaande bericht is ingestuurd door Manu Hartsuyker, Producer Viewpoint productions.

 

Wat brengt een leerling er toe literatuur te gaan lezen: een bevlogen leraar, een verplichte boekenlijst, een goede titel of kaft, een aantrekkelijke schrijver?

Vanaf 1 januari 2007 gaat het project LEES MIJ! van start. LEES MIJ! is een leesbevorderingproject voor leerlingen van de bovenbouw HAVO/VWO en bestaat uit een website en een serie korte postzegelfilmpjes over boeken en schrijvers.

De LEES MIJ! website is een 'virtuele hangplek met boeken' waar jongeren van elkaar horen wat ze van de boeken vinden. De filmpjes worden iedere week direct aan leerlingen gemaild, en starten op binnen de omgeving van de LEES MIJ! website. De filmpjes fluisteren de jongeren persoonlijk toe: "hé is dit boek misschien iets voor jou?"

Wil je als docent iedere week een verrassend filmpje ontvangen om je leerlingen te helpen bij het kiezen voor een boek uit het enorme aanbod aan volwassenen literatuur?

Vanaf 15 november kunnen docenten en leerlingen zich op de LEES MIJ! website opgeven om de filmpjes wekelijks op hun emailadres te ontvangen.

LEES MIJ! ia een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Viewpoint Productions, het Letterkundig Museum en Kennisnet.

Voor meer informatie: mail naar info@viewpointdocs.com

Conferenties in november en december

Terug

November is conferentiemaand. Op vrijdag 3 november is de Landelijke Studiedag van Levende Talen in Zwolle, met dit jaar als thema: “Talen onderwijs is vakwerk”. De studiedag is dit jaar extra feestelijk, omdat Levende Talen 95 bestaat. De dag wordt geopend door Kader Abdollah en afgesloten met een conférence van Kees van Kooten. Daar tussenin zijn er 58 workshops. Meer informatie: www.levendetalen.nl

Hebt u zich al aangemeld voor de twintigste conferentie van Het Schoolvak Nederlands? Deze conferentie  vindt plaats in Gent, op vrijdag 17 en zaterdag18 november 2006. Omdat het een jubileumconferentie is, verzorgt de Taalunie een extra themaprogramma: De cultuur van het lezen. Het volledige programma is te vinden op www.hetschoolvaknederlands.org Daar kunt u zich ook aanmelden.

Op vrijdag 24 november organiseert de sectie Nederlands van Levende Talen een workshop Observerend leren bij schrijfonderwijs. De workshop vindt plaats in Utrecht in het Cursus- en vergadercentrum Domstad, Weg der Verenigde Naties 1, van 13.30 – 17.00. Voor een routebeschrijving; zie www.domstad.nl.

Ook in december hoeft niemand zich te vervelen. Op vrijdag 15 december organiseert de sectie Nederlands van Levende Talen in samenwerking met de stichting Kennisnet ICT op school en Digischool een workshop Creatief met internet. De workshop vindt plaats in Utrecht aan de Kromme Nieuwe gracht 80, zaal 1.13, van 13.30 – 17.00. Voor een routebeschrijving; zie http://www2.let.uu.nl/Solis/cim/cim/routebeschrijving/ . Beide workshops zijn gratis toegankelijk voor leden van Levende Talen, niet-leden betalen respectievelijk 50  euro en 15 euro. Voor meer informatie: mail Margot de Wit of Twan Robben.

Voor meer actuele gebeurtenissen, zie de Agenda.

Good Practice Day Talen 2007

Terug

De Sectie Nascholing Talen van het ICLON organiseert 26 januari 2007 voor de zevende keer een Good Practice Day Talen. Het centrale thema van deze dag is: De toekomst van het talenonderwijs. Docenten uit het voortgezet onderwijs verzorgen workshops en presentaties, wisselen ervaringen uit met de deelnemers en bediscussiëren met hen de didactische mogelijkheden van hun vak. Een overzicht van de workshops voor docenten Nederlands vindt u op: http://www.digischool.nl/ne/community/GPD_Talen_2007.htm. Meer informatie over de organisatie van de dag vindt u op de ICLON-website.

Nationale Poëziewedstrijd

Terug

De nationale poëziewedstrijd is begonnen. Deze wedstrijd is speciaal ontworpen voor zowel leerlingen als docenten. Docenten kunnen de komende maanden gebruik maken van het online en te downloaden lesmateriaal op de website www.poeziewedstrijd.nl. Scholen kunnen tevens een workshop over dichten en muziek aanvragen. De leerlingen kunnen ook op eigen initiatief de pen pakken en hebben t/m december de tijd hun poëtisch gedicht, muzikale songtekst of zelfs hun eigen gemaakte clip of demo in te sturen. De winnaars worden nog voor het eind van het schooljaar bekend gemaakt. Inschrijvingen via scholen uiterlijk 30 november 2006, individueel tot 30 december 2006.

Ontvangt u graag promotiemateriaal zoals posters en boekenleggers via de post, neemt dan contact met de organisatie via gedicht@poeziewedstrijd.nl.

ThinkQuest

Terug

De wedstrijden van Kennisnet zijn van start gegaan. Maken uw leerlingen mooie websites, filmpjes of games? Schrijf u dan nu in met een team voor ThinkQuest, Expose Your Talent of Make-a-Game via wedstrijden.kennisnet.nl.

Links voor Nederlands

Terug

Het is of wordt nu herfstvakantie, dus we hebben weer tijd om op internet te kijken. Onderstaande links zijn ontleend aan de nieuwsbrief ON-WIJS van september 2006. Voor deze nieuwsbrief kunt u zich aanmelden op http://www.on-wijs.nl/

 

http://www.nederlandsewoorden.nl/

Sinds 1 augustus moeten we gebruik maken van een nieuwe woordenlijst: het Groene Boekje Het boekje is te koop, maar ook op internet te vinden. Handig en gratis …

 

http://www.taalkabaal.nl/

Een heerlijke site vol met taalgrappen, taalkronkels en andere taal'dingen'. Zo vind je grappige namen, versprekingen, limericks, korte raadsels, scheldwoorden en (ook leuk) Afrikaanse woorden

 

http://www.voorlezer.net/

Voor op je MP3-speler. Op de site 'voorlezer' worden boeken voorgelezen. Er zijn van boeken bij van Couperus, Multatuli, Piet Paaltjens en Potgieter. Je kunt de bestanden als mp3-bestand downloaden en overal afluisteren.

En verder …

Terug

Er wordt hard gewerkt aan het andere uiterlijk van de website van de vakcommunity Nederlands. Ik heb er zelfs een assistent communitymanager bij gekregen. Ik zal dit alles op de conferentie Het Schoolvak Nederlands bekend maken. Wie alvast een kijkje wil nemen: ga naar http://digischool.kennisnet.nl/community_ne . Het is werk in uitvoering, maar ik hoor graag commentaar!

 

Willy Weijdema, manager van de vakcommunity Nederlands http://www.digischool.nl/communitynederlands