Mediamind 2005

Op 15 september startte MediaMind 2005, het media-educatieproject van de Publieke Omroep.

Met MediaMind leren jongeren kritisch reflecteren op de dagelijkse stroom televisieprogramma’s en krijgen ze de kans zelf een reportage te maken voor radio en tv.

Voor meer informatie: www.omroep.nl/mediamind

Op 19 januari 2006 was de Dag van de Media

Digitaal Vertellen

Digitaal vertellen is een project dat Teleac/NOT in 2003 - 2004 heeft uitgevoerd in samenwerking met de lerarenopleiding van de EFA en de Waag Society voor Oude en Nieuwe Media. Dit project is onderdeel van het project Vertellen in het vmbo, dat in het voorjaar van 2003 gestart is. Bij digitaal vertellen schrijven leerlingen een verhaal over zichzelf en verfilmen dat. Ze doen dat volgens een methodiek, die in Amerika ontworpen is en door de BBC in Wales is overgenomen. De filmpjes worden op een website gepubliceerd en ook uitgezonden op de televisie. In het najaar van 2004 zond Schooltv een tiendelige serie uit over digitaal vertellen.  Deze serie werd herhaald op 3 en 24 februari 2005 van 10.35 - 11.35 uur op Nederland 3. Op de website worden nog steeds nieuwe verhalen gepubliceerd.

Meer informatie kunt u vinden op: www.schooltv.nl/vertellen

Eigenwijzer

Eigenwijzer is een website voor het onderwijs van Teleac/NOT. De website biedt inhoudelijke informatie en aantrekkelijk beeldmateriaal voor werkstukken, spreekbeurten, presentaties. Scholieren in het voortgezet onderwijs vinden op Eigenwijzer.nl informatie bij de vakgebieden, gesorteerd op thema en onderwerpen. Naast teksten met verklaringen bij moeilijke woorden zijn er beeld- en geluidsfragmenten, studietips, een prikbord waarop iedereen een berichtje achter kan laten, een Schooltv-wijzer en een wisselende poll te vinden. Binnen Eigenwijzer zijn ook de Schooltvprogramma’s onder gebracht met opdrachten, inhoud en uitzendtijden.

Teleblik

Teleblik is een een initiatief van Beeld en Geluid, Teleac/NOT en Kennisnet. Beeld en Geluid beheert de audio en video collectie, Teleac/NOT verzorgt de redactie en Kennisnet verzorgt de techniek en de integratie van Teleblik met de zoekfuncties binnen Davindi.
De eerste collecties prachtige bronnen zijn bedoeld voor leraren en leerlingen van het basisonderwijs (groep 7 en 8) en het voortgezet onderwijs (klassen 1, 2 en 3). Enkele duizenden fragmenten en uitzendingen zullen vanaf volgend schooljaar beschikbaar komen. Daarna zullen andere collecties volgen. De bedoeling is om de bronnen gratis of tegen een beperkte vergoeding aan te bieden. Het gaat om een project met overheidsubsidie en er wordt geen winst gemaakt. Voor meer informatie: www.teleblik.nl

Vrienden zonder grenzen

Met ingang van dinsdag 22 maart 2005 om 10.20 uur (Nederland 3) wordt de inmiddels bekende soapserie 'Vrienden zonder grenzen' wekelijks voortgezet met een drietal nieuwe afleveringen. In deze nieuwe afleveringen, bestemd ter ondersteuning van de lessen Nederlands in het vmbo, laat Schooltv zien wat er gebeurt als leerlingen uit Hilversum en Zwolle meeschrijven aan het verhaal over het verliefde stel Kees en Fatma.

De programmamakers willen nog meer leerlingen in het vmbo aanmoedigen om mee te schrijven aan de vervolgserie die in 2006 zal worden uitgezonden.

Meer informatie kunt u vinden op: vriendenzondergrenzen