Nieuwsbrief juni/juli 2002

 

Dit is de negende en laatste nieuwsbrief  van de tweede jaargang van de vakcommunity Nederlands. De Nieuwsbrief wordt verstuurd naar een mailinglist van meer dan 300 docenten en a.s. docenten Nederlands. In deze nieuwsbrief  onder meer een terugblik op het afgelopen jaar en een vooruitblik: bijdragen in de vorm van bruikbaar lesmateriaal kunnen volgend jaar beloond worden!

De volgende Nieuwsbrief verschijnt aan het begin van het nieuwe schooljaar. Bijdragen kunnen per mail opgestuurd worden aan Willy Weijdema. De vakcommunity Nederlands is op internet te vinden via http://www.kennisnet.nl/ , docent of via http://www.digischool.nl/ne/community

Ik wens iedereen een heel fijne vakantie!

Inhoud

Een terugblik

Beloning

Leren online

Reacties op oproepen

Virtuele mediatheek

Holland – Amerika

Literatuurgeschiedenis

Presentatie Vakwijzer en Taalunieversum

Een terugblik

Terug

Hoe kom ik aan informatie voor de community Nederlands? Uiteraard ben ik een actief gebruiker van internet, maar een groot deel van de informatie krijg ik van anderen. Die anderen zijn: verenigingen en instanties zoals Levende Talen, de Vereniging van Vlaamse Moedertaaldidactici, de Taalunie, Het Schoolvak Nederlands, de Stichting Lezen, nascholingsinstellingen, bibliotheken, van beheerders van websites zoals Collegenet, Stepnet en van educatieve uitgeverijen. Kortom: allemaal mensen die professioneel met internet bezig zijn en waardevolle informatie aandragen.

 

Maar ik ben altijd erg blij met bijdragen van ‘gewone’ docenten Nederlands, docenten die in hun dagelijks werk ICT gebruiken: lesmateriaal maken en dat ter beschikking van anderen willen stellen. Dit soort bijdragen zijn heel belangrijk voor de community. We worden pas echt een community, als we ook gaan reageren op elkaars bijdragen, elkaars werk gaan gebruiken en zo samen steeds beter materiaal ontwikkelen: KENNIS: = KENNIS x, KENNIS DELEN IS KENNIS VERMENIGVULDIGEN.

 

Beloning

Terug

Volgend jaar wil ik dit soort bijdragen actief gaan stimuleren. Wie bruikbaar lesmateriaal bijdraagt, krijgt een beloning. Hoeveel geld er volgend jaar is, weet ik nog niet exact, maar in ieder geval kan ik aan degenen die dit jaar waardevolle bijdragen hebben geleverd, een boekenbon van 50 euro toesturen. Het betreft de volgende personen:

 

Naam

Bijdrage

internetadres

Roelof Jan Veltkamp

Lessenreeks: Gedichtendag

www.digischool.nl/ne/community/archief.htm

Bert Mollema

Website Cals College Nederlands

http://www.geocities.com/bmollema

 

Ad van der Logt

Lesmateriaal over Romantische literatuur in BlackBoard

http://guest:guest@kringen.kennisnet.nl/courses/avanderlogt/

 

Fred Marsman

poëziebloemlezing op de site van de scholengroep Cambium in Zaltbommel

 

http://home.hetnet.nl/~cambiumned/poezie.htm

 

 

Alle vier gefeliciteerd en nogmaals bedankt voor de bijdrage!

 

Leren online

Terug

Op 30 mei 2002 heeft Leren Online  de derde prijs gewonnen op de door BVEnet georganiseerde verkiezing voor 'Leermiddel van het Jaar'. De eerste prijs was voor het Technisch College in Ede met programmatuur voor proces- en regeltechniek. De tweede prijs voor een CD met multimedia training en de derde prijs gelukkig voor een talige activiteit: de online grammaticatrainingen van Hans V.Labrand. Ga er vooral weer eens kijken: ook voor Nederlands is er materiaal: www.LerenOnline.nl

Reacties op oproepen

Terug

Nu ik toch aan het terugblikken ben … In september 2001 stuurde ik een oproep rond van John Daniëls, lid van de redactie van het Levende Talen Magazine, voor bijdragen voor een themanummer over chatten en e-mailen in het talenonderwijs. Albert Lubberink, werkzaam aan de afdeling ISK van de openbare scholengemeenschap Winkler Prins in Veendam, heeft op de oproep gereageerd. Zijn bijdrage sis gepubliceerd in het meinummer van Levende Talen Magazine en heet 'KOSMOPOLIET DANKZIJ INTERNET'. Hij beschrijft daarin AMA’s: alleenstaande minderjarige asielzoekers, e-mail en internet gebruiken.

Virtuele mediatheek

Terug

De Virtuele Mediatheek is een project van het NBLC, de Nederlandse Vereniging van Openbare Bibliotheken. De Virtuele Mediatheek is speciaal voor het onderwijs bedoeld. Het NBLC heeft subsidie gekregen om content te ontwikkelen met betrekking tot leesbevordering/literatuuronderwijs/taalontwikkeling, cultuureducatie en media-educatie. In juni zijn er meetings gehouden met docenten om te peilen waar het onderwijs behoefte aan heeft. Voorlopige conclusie:

Neem eens een kijkje: http://mediatheek.bibliotheek.nl/

 

Holland – Amerika

Terug

Harry Rogge, docent Aardrijkskunde en Engels onderhoudt een website: http://www.americaholland.nl/  De site is een ‘mirrorsite’: er staat informatie op over Amerika en over Nederland. Harry is op zoek naar leerlingen en studenten die teksten willen/kunnen schrijven voor de site over Nederland. Voor docenten is dit een goede gelegenheid om authentieke schrijfopdrachten te geven, ook voor docenten Nederlands. Studenten Engels kunnen de Nederlandse teksten vertalen in het Engels. Heb je belangstelling, neem dan contact op met Harry: hrogge@wanadoo.nl

Literatuurgeschiedenis

Terug

Al eens gekeken bij www.literatuurgeschiedenis.nl? Kijk niet alleen naar de cartoons van Fokke ende Sukke, maar kijk ook eens bij Spreekwoorden: een prachtige toepassing van ICT. Ga met de muis over het beroemde schilderij van Brueghel en alle spreekwoorden worden uitgelegd. Het kan ook andersom. Kijk ook bij Docenteninformatie. Als docent kun je je aanmelden en dan krijg je toegang tot de didactische module. Het is dan zelfs mogelijk materiaal en opdrachten op de site te selecteren voor je leerlingen, zodat ze alleen datgene te zien krijgen wat ze ook echt moeten doen.

Presentatie Vakwijzer en Taalunieversum

Terug

Sinds december 2001 heb ik regelmatig contact met de Taalunie. Doel van dit contact is o.a. om de docenten Nederlands in Vlaanderen actief bij de vakcommunity en bij Vakwijzer te betrekken. Dat heeft uiteindelijk tot de volgende resultaten geleid.

De beheerder van de website taalunieversum.org Bart Wauters zal komend jaar voor een Vlaamse inbreng in Vakwijzer zorgen.

De Taalunie heeft op 12 juni jongstleden een bijeenkomst belegd in Brussel op het Vlaamse ministerie van Onderwijs, bij de dienst voor ontwikkeling van het onderwijs DVO, -de ‘Vlaamse SLO’. Voor een groep van ongeveer 30 onderwijskundige medewerkers, nascholers en opleiders uit heel Vlaanderen hebben Bart Wauters en ik een presentatie gegeven over Taalunieversum en Vakwijzer. De reacties waren heel positief. Dus: volgend jaar verwacht ik in de vakcommunity veel Vlaamse docenten met een actieve inbreng!

De presentatie is voor iedereen te bezichtigen op http://www.taalunie.org/NTU&Vakwijzer/ met veel dank aan Bart Wauters.

 

Terug