Nieuwsbrief maart 2002

 

Dit is de zesde nieuwsbrief  van de tweede jaargang van de vakcommunity Nederlands. De Nieuwsbrief wordt verstuurd naar een mailinglist van 272 docenten en a.s. docenten Nederlands.

Het belangrijkste nieuws van deze nieuwsbrief staat halverwege: op woensdag 22 mei organiseert Kennisnet een studiemiddag voor communityleden. Plaats: Hogeschool Domstad in Utrecht. Toegang gratis, inclusief catering! Maar: wel snel aanmelden: per mail bij Willy Weijdema.  Zet in de mail de volgende gegevens: naam, adres, telefoonnummer en mailadres.

 

De volgende Nieuwsbrief verschijnt eind april 2002. Bijdragen kunnen tot 20 april per mail opgestuurd worden aan Willy Weijdema.

De vakcommunity Nederlands is op internet te vinden via http://www.kennisnet.nl/docent of via http://www.digischool.nl/ne/community

Inhoud

Netscape en Explorer

Nieuwe links en bronnen in Vakwijzer

Studiemiddag communityleden

Discussiegroep voor Talendocenten

Informatiebijeenkomsten Het Heelal

Taalunie-Onderwijsprijs 2001

Netscape en Explorer

Terug

De webpagina’s van de vakcommunity Nederlands zien er nu zo geavanceerd uit, dat ze alleen goed te bekijken zijn met de Explorer versie 5 of hoger. De webpagina’s van de vakcommunity worden gemaakt in FrontPage, onderdeel van het Officepakket. Wie het spijkerharde monopolie van Microsoft trotseert, -en mijn zegen heb je- , en met Netscape de webpagina’s bekijkt, moet wel de nieuwste versie van Netscape downloaden. Anders krijg je foutmeldingen als: “The requested URL /ne/css/nieuws.css was not found on this server.

Nieuwe links en bronnen in Vakwijzer

Terug

Met de nieuwe links gaat het wel goed. Regelmatig ontvang ik mailtjes waarin ik geattendeerd word op interessante websites voor het schoolvak Nederlands. Ik ben altijd heel blij met dit soort mailtjes, dus: blijf ze sturen!

Hieronder volgen twee voorbeelden.

 

http://home.hetnet.nl/~cambiumned/poezie.htm

Een bloemlezing samengesteld door Fred Marsman van de scholengroep Cambium in Zaltbommel.

 

http://guest:guest@kringen.kennisnet.nl/courses/avanderlogt/

Deze link werd gemeld door Ad van der Logt, werkzaam bij het Ashram College in Alphen aan den Rijn en bij het ICLON, de lerarenopleiding van de Universiteit Leiden. Je vindt hier in Blackboard op Kennisnet prachtig lesmateriaal over romantische literatuur, o.a. een horrortocht. “Kijk rond en maak er gebruik van”, aldus Ad van der Logt.

 

Ik plaats de links tijdelijk op de voorpagina  en zet ze bij de lijst met actuele links. Die lijst wordt elke maand bijgewerkt. Een lijst met alle links vind je dus niet meer bij de vakcommunity Nederlands: die vind je in Vakwijzer! Het is de bedoeling dat in Vakwijzer de links ook regelmatig gecontroleerd worden: het programma heeft daar een functionaliteit voor. Bovendien heeft iedereen dan via de URL-builder profijt van deze database. Iedereen kan ook websites in Vakwijzer aanmelden als bron.

Studiemiddag communityleden

Terug

Vakwijzer, functionaliteiten, bronnen, URL-builder:  er zijn vast heel veel communityleden voor wie deze termen nog vreemd en nieuw zijn. Voor deze communityleden, maar ook voor leden die deze termen wel kennen, maar meer met deze voorzieningen willen doen, is een studiemiddag georganiseerd:

Woensdag 22 mei       14.00 – 20.30   Utrecht in de Hogeschool Domstad, vlakbij het Centraal Station van Utrecht.

Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:

13.30 – 14.00              Ontvangst

14.00 – 14.15             Welkom en inleiding

14.15 – 15.45              Workshopronde 1: workshop A; workshop C

15.45 – 16.00              Pauze

16.00 – 17.30              Workshopronde 2: workshop B; workshop D

17.30 – 19.00              Diner

19.00 – 20.30              Workshopronde 3: workshop E; workshop F; workshop G

 

Workshops:

  1. Basisvaardigheden internet en email
  1. Internet als lesvoorbereiding
  1. Ontwerp een persoonlijke homepage (Frontpage)
  1. Ontwerp een online lesopdracht (Frontpage)
  1. Maak een lijst met url’s met Linkshandig

 

  1. Online toetsen maken met HotPotatoes
  1. Maak een presentatie met Powerpoint

 

Deelname aan deze studiemiddag is gratis, inclusief de catering! Het maximum aantal deelnemers is 20. Leden van de vakcommunity Nederlands hebben voorrang, mits ze zich binnen een week, dus uiterlijk dinsdag 2 april per mail aanmelden bij Willy Weijdema.  Zet in de mail de volgende gegevens: naam, adres, telefoonnummer en mailadres.

Discussiegroep voor Talendocenten

Terug

Hans V. Labrand maakte me attent op het volgende. Er bestaat een actieve discussiegroep van talendocenten in yahoogroups. De groep bestaat voornamelijk uit collega's Frans en Duits en zo nu en dan reageert er een Anglist. Maar het onderwijs in het Nederlands komt ook aan de orde. Hoe geef je Nederlands zo, dat het ook een basis biedt om later relatief snel een tweede of derde taal te leren? De discussie over een grammaticaal begrippenapparaat kan dan vanuit een heel ander perspectief gevoerd worden. Bekijken van de bijdragen en aanmelden bij de discussiegroep kan  op www.talendocenten.net/info.htm

Informatiebijeenkomsten Het Heelal

Terug

Onderstaand bericht komt van Jeroen Clemens van het APS.

 

Het APS is op verschillende manieren bezig met krachtige leeromgevingen. Eén van die activiteiten is het ontwerpen van een krachtige leeromgeving rond het thema het Heelal.

 

Er worden in het voorjaar 2002 drie gratis informatiemiddagen –ochtenden georganiseerd over het leren in en met de elektronische leeromgeving Het Heelal. Op die bijeenkomst maakt u kennis met Het Heelal, bespreken we de ervaringen van scholen die met Het Heelal werken en geven we tips en signaleren we valkuilen bij de implementatie in het gewone curriculum. Ook bediscussiëren we de mogelijkheid met andere scholen in binnen- of buitenland samen te werken via Het Heelal.

 

Als u besluit met het Heelal te gaan werken, vindt dit plaats in de vorm van een abonnement dat per schooljaar (of een deel daarvan) afgesloten kan worden.

Data:

- vrijdagochtend 22 maart 2002 van 9.30 tot 12.30 uur

- dinsdagmiddag 16 april 2002 van 13.00 tot 16.00 uur

- dinsdagmiddag 14 mei 2002 van 13.00 tot 16.00 uur

 

U kunt zich inschrijven bij Marieke Schuurmans m.schuurmans@aps.nl of

Petra de Man p.deman@aps.nl

 

Bekijk als voorproefje de demosite van het Heelal:

http://heelaldemo.aps.nl

 

vriendelijke groeten,

Jeroen Clemens

 

 

Taalunie-Onderwijsprijs 2001

Terug

Ook in onderwijsland worden prijzen uitgedeeld. De Nederlandse Taalunie looft elk jaar een prijs uit voor vernieuwend taalonderwijs. De Onderwijsprijs voortgezet onderwijs 2001 is begin van de maand toegekend aan de West-Vlaamse werkgroep Spreken en Luisteren voor hun nascholingsmateriaal. Op de Nascholingssite van Katrien Durnez en Fransien Vandermeersch is er meer over te lezen, en natuurlijk op de site van de Taalunie: http://www.taalunie.nl/onderwijsprijs/Onderwijsprijs2001/LuisterenEnspreken.htm

Op 7 maart besteedde De Standaard in een uitvoerig artikel aandacht aan dit materiaal: het artikel is na te lezen in het archief van De Standaard: http://standaard.be/Thema/onderwijs/index.asp

Katrien, Fransien  en alle leden van de West-Vlaamse werkgroep Spreken en Luisteren: van harte gefeliciteerd!

 

Terug