Nieuwsbrief oktober 2003

Dit is de derde nieuwsbrief  van de vierde jaargang van de vakcommunity Nederlands. De nieuwsbrief wordt verstuurd via de mailinglist van meer dan 400 docenten en a.s. docenten Nederlands, als Word-attachment bij de mail. Wie geen attachments meer wil openen, kan de nieuwsbrief ook in HTML-formaat lezen bij de vakcommunity. Bijdragen voor de volgende nieuwsbrief kunnen per mail opgestuurd worden aan Willy Weijdema. Hebt u een urgent bericht voor de communityleden, gebruik dan de mailinglist: list-nederlands@digischool.nl  Het directe adres van vakcommunity Nederlands is http://www.digischool.nl/ne/community. De community is ook te vinden via de portal van Kennisnet: Nederlands of via http://communitynederlands.kennisnet.nl

Hoe gaat het met de vakcommunity Nederlands

Methodebeoordeling

Project internetpagina

Multatuli als Italiaans pastagerecht

Hoe gaat het met de vakcommunity Nederlands?

Goed! De vakcommunity heeft nu meer dan 600 leden. Dit najaar zijn er twee fraaie bijdragen geleverd aan de rubriek lesmateriaal, die allebei met een boekenbon van 50 euro beloond zijn. Een deel van het docentenmateriaal zit nu achter een wachtwoord en een login,  en er kwamen per kerende post meteen een aantal verzoeken voor dat wachtwoord. De nieuwsbrief wordt dus echt wel gelezen! Maar: wat nog steeds moeizaam gaat, is: reageren op het lesmateriaal en zelf materiaal aandragen. En daar gaat het juist om in een community: met elkaar communiceren, halen en brengen … Collega’s die materiaal aandragen, doen dat vooral, omdat ze commentaar willen ontvangen. Dus: gebruikt u materiaal, of heeft u er opmerkingen over, mail naar de maker, of: als het interessant is voor de hele community, mail naar de mailinglist! list-nederlands@digischool.nl

Methodebeoordeling

Reageren gaat moeizaam, dat blijkt ook uit de resultaten van de methodebeoordeling. Je kunt niet verwachten dat alle 600 leden reageren, maar ik had wel gerekend op 10%. Dat halen we net niet:  op 17 oktober waren bij Nederlands 54 beoordelingen binnen gekomen. Welke methodes werden het meest beoordeeld: Nieuw Nederlands en Taallijnen! Opvallend is ook, dat er 38 beoordelingen zijn van onderbouw-  en vmbomethodes en 16 van bovenbouw/ Tweede Fasemethodes. Ga eens kijken op http://www.digischool.nl/openboek/ne/bekijk en nog beter: laat weten wat je van de resultaten vindt. Wie nog geen beoordeling heeft ingevoerd: het kan nog deze week. Ga naar http://www.digischool.nl/openboek/ne/ en voer je beoordeling in. Misschien halen we de 10 procent dan als nog …. De boekenbon wordt volgende week verloot, dus als u voor woensdag 5 november een beoordeling invoert, hebt u nog een kans. Iedereen die al een beoordeling heeft ingevoerd, wil ik bij deze alvast hartelijk danken voor de genomen moeite.

Project internetpagina

Jan Jaap Karsten, docent Nederlands aan de  Pieter Zandt SG in Kampen, heeft prachtig materiaal aangeleverd om met 3 havo/vwo internetpagina’s te maken en dat te doen in projectvorm. Er wordt heel professioneel gewerkt, met een stappenplan. Termen als Kennismanagement,  Knowledge providing, Knowledge designing,  Technical support  en Creative design worden niet geschuwd en leerlingen solliciteren naar een functie in een van de groepen. Jan Jaap gaat het project, dat volgens hem nog erg in de kinderschoenen staat, dit jaar zelf voor het eerst proberen. Hij wil dus heel erg graag commentaar! Bekijk het materiaal op de website van de vakcommunity en mail Jan Jaap en/of de mailinglist.

Multatuli als Italiaans pastagerecht

Kennisnet start vanaf 3 november een campagne voor scholieren. Voor die campagne zijn posters ontwikkeld De posters zijn bedoeld voor scholieren, maar worden verstuurd naar docenten, die ze dan kunnen ophangen in hun vaklokaal. Op de poster wordt een stelling geponeerd die overduidelijk niet waar is. Onderaan de poster staat "zeker weten? Kennisnet.nl." Het idee erachter is dat Kennisnet scholieren wil laten weten dat ze via Kennisnet antwoorden kunnen vinden, dat Kennisnet hen op weg kan helpen bij het schoolwerk.

Nederlands heeft ook een stelling: Multatuli is een Italiaans pastagerecht. Wat vindt u van deze stelling? Hangt u de poster volgende week op in uw vaklokaal? Voordat u antwoord geeft op deze vragen, probeer eerst of u via Kennisnet inderdaad het antwoord kunt vinden. Tip: ga naar de vakcommunity en type een zoekwoord in in de bovenbalk  …..

Ik hoop heel veel communityleden te ontmoeten op de 17e conferentie Het Schoolvak Nederlands, 14 en 15 november in Utrecht in de Hogeschool Domstad. De conferentie wordt geopend door Frits van Oostrom en Adriaan van Dis met een gesprek over taal, literatuur en school. Er zijn meer dan 90 presentaties verspreid over twee dagen. Als u er bent, blijf dan vooral tot en met de laatste parallelsessie op zaterdag, want dan presenteer ik de nieuwste ontwikkelingen binnen de vakcommunity Nederlands …. Opgeven voor de conferentie kan nog: kijk op http://www.hetschoolvaknederlands.org/. Tot dan!