Nieuwsbrief januari 2001

 

Dit is de vijfde nieuwsbrief van de vakcommunity Nederlands en de eerste van het jaar 2001. De volgende nieuwsbrief verschijnt eind februari.

De vakcommunity Nederlands is op internet te vinden via http://www.kennisnet.nl/school/vakcomVO of via

http://www.digischool.nl/ne/community

 

Deze nieuwsbrief wordt verstuurd aan 125 docenten Nederlands

 

De vakcommunity Nederlands groeit en bloeit: zie Het honderdste lid

Er zijn momenteel zeer veel activiteiten rond Kennisnet: zie www.kennisnet.nl. De communities, dus ook die van Nederlands zijn nu druk bezig met Vakwijzer. Ik ben heel benieuwd naar de zoekmachine die hier uit gaat komen.

31 januari volgen 7 communityleden een training voor Vakwijzer. Denkt u erover om ook beoordelaar te worden? Neem dan contact op: er zullen nog wel meer trainingen gegeven gaan worden. In de vakcommunity houden we iedereen op de hoogte van de vorderingen van het project.

Willy Weijdema

Inhoud

 

Het honderdste lid

 

Folders

 

Actieve docenten in BelgiŽ

 

Nieuwe links

 

Ongebonden: prijsvraag

 

Nieuwe software

 

Het honderdste lid

Top

Op 5 december 2000 meldde zich het honderdste lid van de vakcommunity Nederlands aan: Marc Boelens: docent Nederlands in Rotterdam. Dezelfde dag nog: beter gezegd avond, - veel communityleden mailen Ďs avonds -, reageerde hij op mijn felicitaties, als volgt:

 

Beste Willy Weijdema,

 

Vriendelijk dank voor je reactie op mijn aanmelding en voor je felicitatie.

Ik ben nooit ergens als eerste aangekomen en ik kan je nauwelijks vertellen

hoe goed het dan doet om gefeliciteerd te worden met een hůnderdste plaats.

In antwoord op je vraag: hoe heb ik de 'community' ontdekt. De eerlijkheid

gebied me te bekennen dat het mijn vrouw was die me er op wees. (Even voor

de goeie orde: we hebben het toch over een onderdeel van Kennisnet? Ik heb

de laatste dagen veel nieuwe sites (voor mij althans) bezocht, vandaar

wellicht dat het woord 'community' me op dit moment niet zoveel zegt, mijn

excuus daarvoor.)

Wat verwacht ik ervan? Veel. In deze tijd is snelle communicatie wellicht

belangrijker dan ooit. Binnen vakgroepen (van welk vak dan ook) is het zeer

de moeite waard middels directe contacten met collega's ervaringen te kunnen

uitwisselen en eventueel nieuwe strategieŽn te ontwikkelen.

Mijn ervaring met het medium Internet is goed. Ik ben o.a. redactielid en

columnist bij een literair e-zine, De Gekooide Roos http://dgr.cjb.net.

Tenslotte, i.v.m. je verzoek iets over mezelf te vertellen, verwijs ik je

toch nog naar mijn homepage www.marcboelens.nl - in de hoop dat die dit

keer beter te bereiken is.Maar een woord van waarschuwing is op zijn

plaats: het is een vakantiehobbyproject. er moet nog veel aan gebeuren (m.n.

moet er goed geluid komen), maar dat kan wachten tot de volgende vakantie.

Ik wens je veel succes met Kennisnet en hoop nog van je te horen.

 

Ik kan iedereen aanraden de homepage van Marc te bezoeken, dan kun je zien, dat hij een zeer creatief persoon is. En: Marc is ook actief geworden in de community: hij doet mee met het project Vakwijzer.

 

Folders

Top

De community Nederlands groeit nog steeds als kool: van 5 december naar 23 januari zijn we van 100 leden naar 125 gegroeid! Dat is een heugelijk feit, maar: er kunnen en moeten natuurlijk nog veel meer docenten lid worden. Maak reclame bij je collegaís, zeg vooral dat het allemaal gratis is! Wie op zijn school wat meer bekendheid wil geven aan de communities, kan bij de communitymanager een aantal folders aanvragen, uiteraard ook gratis. Vermeld vooral het adres waar de folders naartoe gestuurd moeten worden.

Actieve docenten in BelgiŽ

Top

Er zijn meer docenten Nederlands met een eigen homepage. Twee collegaís uit Vlaanderen gebruiken hun persoonlijke homepage om er lesmateriaal en links voor collegaís en leerlingen op te zetten. Iedereen kan dat materiaal gebruiken: dit zijn prachtige voorbeelden van hoe je internet kunt gebruiken om Ďmet elkaar te delení.

 

http://go.to/nederlands = http://users.pandora.be/gvr/nederlands.htm

is de website van Kris van Rhode, docente Nederlands aan het Sint-Jozefinstituut te Kontich, BelgiŽ. Er staan heel veel nuttige links op, internetopdrachten voor Nederlands en materiaal voor de nascholing die Kris in Vlaanderen geeft.

 

http://users.pandora.be/karel.vanderbeke/ is de website van Karel Vanderbeke, docent aan het Sint-Paulusinstituut, Herzele, BelgiŽ. Op zijn website vind je lesmateriaal voor Nederlands en Engels, o.a. Ariadne verstrikt: Nederlands en internet en Pastiches: spelen met de Nederlandse literatuur. En ook hier: heel veel links.

 

Kris en Karel participeren allebei ook in het Vakwijzerproject. Wie voor hen nog materiaal of tips heeft, neem contact met hen op via hun website.

Nieuwe links

Top

Er staan in de vakcommunity Nederlands weer heel wat nieuwe links. Enkele geef ik hier wat extra aandacht.

www.omroep.nl/nps/tv/dictee/

De Grote Dictees der Nederlandse taal zijn hier te vinden vanaf 1990 en in realaudio kun je Philip Freriks weer opnieuw laten voorlezen.

www.goudenmuis.nl.

Deze site is voor een heel andere doelgroep: voor lezers van jeugdliteratuur. De site is vooral leuk vanwege contactmogelijkheden met schrijvers en je kunt ook zelf tekst insturen.

 

Ongebonden: prijsvraag

Top

In de Nieuwsbrief van november 2000 stond een verslag van de opening van de website van Theo Knippenberg: www.ongebonden.nl. In de vakcommunity staat nu de Mirza column die op 27 november in de Volkskrant verscheen, met fotoís van de opening op het Pieter Nieuwlandcollege. Deze fotoís zijn van foto Studio Deko Apeldoorn en zijn ter beschikking gesteld door Guus de Bakker, docent Nederlands aan het Pieter Nieuwland College. Herkent u de auteurs op de fotoís?

 

De site: www.ongebonden.nl wordt steeds verder uitgebreid: Suiker van Hugo Claus, zowel de novelle als het toneelstuk, is er nu op te vinden en nog veel meer. Er is ook een prijsvraag waarbij leerlingen hun mening over een novelle moeten geven of een opstel moeten schrijven over twee verhalen. De uiterste inzenddatum is 28 februari 2001.

 

Nieuwe software

Top

Henk van Lienen, auteur van lesmateriaal voor educatieve uitgeverijen, o.a. voor

uitgeverij Sybex, heeft een computerprogramma gemaakt waarmee het gebruik van een digitaal Nederlands woordenboek te oefenen is. Hij is zelf geen Neerlandicus en is nu op zoek naar docenten Nederlands die het programma , vooral de vulling ervan,

willen bekijken. Heb je interesse, mail hem dan: henk@fibre.a2000.nl