Nieuwsbrief september 2001

 

Dit is de eerste nieuwsbrief  van de tweede jaargang van de vakcommunity Nederlands. De Nieuwsbrief wordt verstuurd naar 218 docenten en a.s. docenten Nederlands.

De vakcommunity Nederlands is op internet te vinden via http://www.kennisnet.nl/docent of via http://www.digischool.nl/ne/community

 

Inhoud

Docentendag Kennisnet 31 oktober

Conferentie Het schoolvak Nederlands

Vakwijzer: 1000 URL’s

Mailinglist en ledenlijst

Media

Praktische opdrachten en Stepnet

Vrienden zonder grenzen

Nieuw in de vakcommunity

 

Docentendag Kennisnet 31 oktober: Kennis: = Kennis x

Terug

Op woensdag 31 oktober aanstaande organiseert Kennisnet in samenwerking met ThinkQuest een docentendag in de Jaarbeurs te Utrecht. Er zijn workshops, lezingen, demonstraties en een forum over communities en on-line lesgeven. Tevens is er in het programma ruimte vrijgehouden om bijeen te komen met de eigen vakcommunity. Meer informatie, o.a. het volledige programma is te vinden  op: http://www.kennisnet.nl/docent/conferentie/docentendag

 

Alle communityleden zijn van harte uitgenodigd voor deze dag, de deelname is kosteloos.

Aanmelding kan via dit formulier http://www.thinkquest.nl/finale/31oktober.html. Je ontvangt daarna een schriftelijke bevestiging van deelname.

 

Conferentie Het schoolvak Nederlands

Terug

De conferentie Het Schoolvak Nederlands, meestal de HSN genoemd, is de belangrijkste conferentie van het jaar voor docenten Nederlands in Nederland en in Vlaanderen. De HSN 2001 is de vijftiende conferentie en wordt gehouden in Utrecht op 23 en 24 november. De vakcommunity Nederlands zal er ook vertegenwoordigd zijn. Op zaterdag 24 november presenteren twee communityleden: Carl Brüsewitz van de Hogeschool Windesheim en Gerdien van den Brand van de Provinciale Bibliotheek Centrale voor Noord-Brabant, en ik Vakwijzer door en voor Neerlandici. Ik hoop dat er veel communityleden aanwezig zullen zijn. Alle informatie is over de 15e HSN is te vinden op  http://members.tripodnet.nl/HSN. Daar kun je je ook inschrijven.

 

Vakwijzer: 1000 URL’s

Terug

Vorig schooljaar moest elke vakcommunity 1000 beoordeelde URL’s in Vakwijzer invoeren. De vakcommunity Nederlands heeft dat resultaat in augustus bereikt, vooral door het vele werk van Carl Brüsewitz, Gerdien van den Brand en Barbara Suijkerbuijk.van het Pauluslyceum in Tilburg. Op het laatst kwam er nog een enthousiasteling bij: Roelof Jan Veltkamp van de Vrije School in Den Haag. Er is nu een prachtige zoekmachine beschikbaar. Zelf lijsten met links bijhouden is niet meer nodig. Iedereen kan een link naar Vakwijzer op zijn of haar website zetten en kan er opdrachten voor leerlingen in voorstructureren. Maar: hoe doe je dat? En wat zijn dan  geschikte opdrachten? En een nog moeilijker vraag: hoe houden we de informatie actueel? De vakcommunitymanagers krijgen dit jaar steun van bibliotheekmedewerkers voor het onderhoud van Vakwijzer en de koppeling met de bibliotheekcategorieën, maar de docenten zullen toch zelf ook hun bijdragen moeten leveren. Over die vragen zal onze presentatie gaan op de HSN in Utrecht. Kijk ondertussen alvast eens naar de zoekmachine. In de vakcommunity vind je de zoekmachine voor Nederlands, op  http://vakwijzer.kennisnet.nl vind je Vakwijzer voor alle vakken. Suggesties voor en voorbeelden van leerlingopdrachten zijn van harte welkom! Stuur ze naar de mailinglist: list-nederlands@digischool.nl

 

Mailinglist en ledenlijst

Terug

De mailinglist wordt al meer en meer gebruikt. De laatste drie maanden heb je onder meer de volgende oproepen ontvangen:

1.      om mee te doen via internet aan een onderzoekje over accenten in het Nederlands, gemaakt door studenten Nederlands aan de Duitse universiteit te Münster, Veronika Wenzel;

2.      om bijdragen over chatten en e-mailen te leveren voor een themanummer van Levende Talen Magazine, John Daniëls;

3.      om mee te doen aan een project van de SLO over het uitwisselen van lesmateriaal via internet, Ton van der Valk.

Hans V. Labrand stuurde de laatste gegevens over Leren Online.

 

De mailinglist van de vakcommunity Nederlands heet: list-nederlands@digischool.nl. Elk lid kan deze mailinglist gebruiken. Berichten van personen die geen lid zijn, worden eerst naar mij gestuurd en ik bekijk dan of ze de moeite waard zijn om door te sturen.

Op de website van de vakcommunity staat ook weer een ledenlijst. Dit is de database van de vakcommunity, die nog steeds groeit. Kijk eens of je gegevens (nog) wel kloppen, zo niet: mail me dan.

Media

Terug

Ik heb aan de mailinglist ook een oproep doorgestuurd van het radioprogramma NCRV Buzz. Op 28 oktober wordt in samenwerking. Malmberg Collegenet een programma uitgezonden rond het thema  uittreksels/leesverslagen/boekverslagen. Binnenkort kunnen we een enquête verwachten van Alex Gudden, Content Manager van Collegenet.nl.

 

Woensdag 14 november is de Dag van het Lagerhuis. Dan start het debatteerseizoen voor Op weg naar het Lagerhuis en het Nationaal Jeugddebat. De VARA verzorgt dit, in samenwerking met Thiememeulenhoff. Informatie hierover is te vinden op http://www.thiememeulenhoff.nl/lagerhuis.

 

Praktische opdrachten en Stepnet

Terug

Op de website van de vakcommunity staan praktische opdrachten voor de Tweede Fase voor het vak Nederlands. Deze opdrachten werden vorig schooljaar aangeleverd via de projectgroep ICT-Noord. Dit jaar zullen de opdrachten worden aangeleverd via stepnet. De opdrachten zullen een nauwe relatie hebben met de actualiteit, onder meer via de websites van landelijke dagbladen. Scholen hebben via Kennisnet toegang tot stepnet.

Vrienden zonder grenzen

Terug

Op de website www.ongebonden.nl, de website waar docenten en leerlingen korte verhalen en novelles gratis kunnen downloaden, is in de week van 17 september op verzoek van Kennisnet hals-over-kop een start gemaakt met de ontwikkeling van een lesprogramma over de Islam. Die plannen waren er al, maar onder druk van de actuele gebeurtenissen is het allemaal versneld. Het programma is bedoeld om autochtone scholieren een idee te geven over de achtergrond van hun islamitische medescholieren, maar ook om de jonge moslims een indruk te geven hoe er tegen hen wordt aangekeken.

 

Het lesprogramma “Vrienden zonder grenzen” bestaat uit korte informatieve hoofdstukjes over verschillende thema’s, met opdrachten en vragen. Aan elk thema zijn bovendien, een aantal korte verhalen en columns toegevoegd van Nederlandse auteurs met een islamitische achtergrond. Daarnaast is elk thema verbonden met het prikbord van de website, zodat scholieren de meningen van andere scholieren uit het hele land kunnen lezen, en hun eigen mening kunnen geven. Er staan al honderden reacties op. Op het prikbord “Voor de slachtoffers…” bijvoorbeeld staan enkele mooie gedichten van scholieren. Een eerste invalshoek voor de docent Nederlands zou kunnen zijn om zijn leerlingen als les- of huiswerkopdracht een bijdrage (kort opstel, gedicht of desnoods een raptekst) te laten schrijven en dit te publiceren op het prikbord: “Voor de slachtoffers…..” (Waarmee hun aandacht ook wat wordt weggetrokken van het omineuze "de daders").

 

Het lesprogramma “Vrienden zonder grenzen” is een groeiproject en het is uiteraard vakoverstijgend. Ga eens kijken op www.ongebonden.nl en maak uw collega’s Maatschappijleer en Geschiedenis ook attent op dit lesprogramma.

 

Nieuw in de vakcommunity

Terug

Behalve de ledenlijst is er ook weer andere nieuwe informatie op de website van de vakcommunity. Er is weer een nieuwe column: Weg met het computerlokaal, een kreet die veel docenten Nederlands zal aanspreken… Ook de agenda en de links worden steeds bijgewerkt: uiteraard staan alle links ook in Vakwijzer.

 

Debby  Heymans maakte als afstudeerproject van haar 1e graads-opleiding een prachtige site voor GLO: Geïntegreerd Literatuur Onderwijs een prachtige site over het Salomé-thema: www.salome.nl. Het materiaal is ook op CD verkrijgbaar.

 

De website van de vakcommunity zal deze maanden gaan veranderen. Het doel zal meer worden: interactie van de leden van de vakcommunity stimuleren en tonen, en minder: veel leden werven, dat was vorig jaar het doel. Bijdragen en suggesties voor de website en voor de Nieuwsbrief zijn van harte welkom: 2001 – 2001 wordt het jaar van de interactie. Ik hoop veel communityleden ook ‘in real life’ te ontmoeten, op de Docentendag op 31 oktober en op de HSN, 23 en 24 november.

 

Willy Weijdema, communitymanager van de vakcommunity Nederlands.

W.H.WEYDEMA@efa.nl

 

Terug