Nederlands havo 4

 

Schrijfvaardigheid

 

4 Weken   20 Slu's

               
Project Toelichting Leerdoelen Opdrachten Discussieforum Planning Beoordeling Help

Toelichting
 

Vreemdgaan
Je gaat schrijven over muziek, tv-serie of maaltijd waar jij verzot op bent. Maar niet iedereen deelt je smaak. Schrijf daarom met de bedoeling dat je een klasgenoot overhaalt naar jouw muziek te luisteren, tv-serie te kijken of favoriete hap te proeven. Jouw schrijfkunst moet hem of haar verleiden vreemd te gaan. (400 woorden)
Op de opdrachtenpagina word je in stappen naar je doel geleid. “Onderweg” oefen je nog in het verleidelijk formuleren en spellen.


Vreemdgaan organiseren
Je moet natuurlijk ook organiseren en plannen dat hij of zij bij jou komt luisteren, kijken of proeven. Het “slachtoffer” schrijft dan weer een stukje over zijn avontuur! (200 woorden)


Vreemdgaan als taalspel
De titel is dubbelzinnig en een manier van spelen met taal. De reclame zit er vol mee. Zo kun je de aandacht trekken en gebruik maken van gevoelens.

 

Schrijfvaardigheid
Schrijfvaardigheid is wel de moeilijkste vaardigheid bij Nederlands. Helder en kort en voor de lezer helder formuleren is al niet gemakkelijk. Daarbij moet je ook nog letten op een flitsende titel, inleiding, middenstuk en slot en goede alinea’s, op argumenteren en spellen en interpunctie en vormgeving met tussenkopjes enz.


Herschrijven
Wil je echt je schrijfvaardigheid verbeteren, dan moet je ook kritisch kijken naar je eigen schrijfsels. Schrijven met de computer maakt herschrijven technisch gemakkelijk. Vaak zie je je eigen fouten of slappe formuleringen niet. Daarom schakel je een klasgenoot in voor deze klus. Je moet het wel willen, goed schriftelijk communiceren.


Niet voor de school, maar voor het leven!
Wat wil je worden? Er zijn mooie beroepen waarbij kunnen schrijven niet zo nodig is. Maar beroepen van jouw niveau vereisen vaak wel een goede schrijfvaardigheid. Denk maar eens na! Trouwens als je veel e-mailt of chat of reageert in een discussieforum is foutloos schrijven erg belangrijk. Iemand die slordig schrijft en/of spelt wordt (jammergenoeg?) vaak niet serieus genomen.