moederdag

knutselen liedjes lesideeën achtergrondinformatie

 

Mega croissant
Hartendoos
Bloempot
Kus-tegel
Geurbolletje
Windlicht
Speldenkussen


Lieve mama aan boord
zeepdoosje

met dank aan pinkelotje

 

Lieve mama, blijf maar liggen
in het grote warme bed
blijf maar lekker nog wat dromen
tot er koffie is gezet
strakjes maak ik een ontbijtje
met beschuitjes klaar voor jou
maar nu eerst een bosje bloemen
omdat ik zoveel van je hou!

 

Mijn mama is van mij
Ze maakt me altijd blij
Mijn mama is ook heel erg lief
Ik ben haar eigen hartedief

Een lief kusje ...


heel veel knutsels

 

moederdagliedjes(1)
kinderstraat moederdagliedjes(2)

 

lesbrief Kennisnet

maak een moederdagschilderij

 

lesideeën
lesidee

 

geschiedenis moederdag
geschiedenis moederdag

moederdagkleurplaat (1)
moederdagkleurplaat
(2)
moederdagkleurplaten (3)

moederdagverhaal

 

 

speelzolder thema moederdag
versjes, verhalen, kleurplaten en knutsels

 

kaart versturen

 

moederdagpagina

 

moederdag St. Bernardus

vouwwerkjes

Wij hebben laatst een heleboel mappen via een bedrijf gehad. Die mappen kan je laten beplakken met allemaal plaatjes van etenswaren. Zo maak je een receptenmap voor moeders!

 

Een ideetje dat ik zelf had was een sieradendoosje maken. Ik heb een oproepje in onze nieuwsbrief geplaatst met de vraag of iedereen sigarendoosjes willen sparen. Op de sigarendoosjes wil ik kleine voorwerpen laten plakken (bv platte knopen). Daarna mogen de kinderen zilverfolie over het doosje heen doen (goed aandrukken om de voorwerpen heen, maar pas op dat je het niet scheurt!) Op een karton plak je pasta ( boogjes, strikjes etc.) als lijst. vervolgens spuit je het goud of zilver en plak je in het midden een leuke foto of tekening van het kind. Het resultaat is echt super gaaf.


Eindelijk is het dan de dag
dat ik je eens verwennen mag.
Ik heb er weken op gewacht
en een leuk plannetje bedacht.
Vandaag hoef je eens niet te zorgen
dat bewaar je maar voor morgen.
Blijf maar lekker lui vandaag
want verwennen doe ik graag.
Wij wassen af en helpen goed
wij weten heus wel hoe dat moet.
Wij wensen je een prettig feest
en... een luie dag het allermeest

 

adresboekje
maak in de tekstverwerker een schema met regels voor naam/adres/postcode/plaats en telefoonnummer.
print dit een aantal keren uit (klein formaat)en maak er een boekje van

Laat de kinderen een foto van hun moeder meenemen of laat ze een kleine tekening van hun moeder maken

Plak deze op de voorkant.

Niet alle bladzijden aan elkaar en maak er een boekje van.

 
Ik heb de kids allemaal een schoenendoos mee laten nemen (het is immers weer de tijd van nieuwe schoenen, dus bijna elk kind heeft er wel een). Van deze schoenendoos wilde ik eerst een tissuedoos maken (een gat in het deksel en een doos met tissues erin (die mogen de mama's lekker zelf kopen). Het nadeel is dat je kleine schoenendozen voor moet hebben. Ik heb m'n plan veranderd en ik ga een foto-opbergdoos maken. Ik wil de schoenendozen laten verfen en/of laten beplakken (ik denk eerst een klein laagje papiermachee erop en dan verfen en vervolgens beplakken met papier, ook goud-, zilver- en glitterpapier. Als ze er dan nog glitters op willen doen, dan mag dat ook nog.).

Een collega van me had ook een leuk idee: laat ze een plastic schaaltje van thuis mee nemen en doe een laagje papiermachee in de binnenkant. Deze kan je er dan uit halen, laten verfen en je hebt een chipsbakje!

Vorig jaar heb ik voor de vaders een medaille gemaakt (met kleuters) en deze in een sigarendoosjes gedaan (deze was natuurlijk parchtig versierd). Voor moeders kan je er natuurlijk ook een sierradendoosje van maken

Wat ik tijdens mijn stage deed, was een placemat maken. Heel eenvoudig: papier op A3-formaat versieren (eventueel met foto's die de kndn van thuis meebrachten, knipsels uit tijdschriften, tekening, ...) en nadien plastificeren. Je kan er ook een leuk gedichtje opkleven of laten overschrijven.

Verder dacht ik aan 'een zeepje maken', maar heb hier zelf geen ervaring mee, of een zakje met lavendelbloemetjes ...

Ik heb al verschillende keren met gips gewerkt : een kader of een zonnebloem of eenders wat gieten in een gipsvorm ( te koop in de knutselzaken ), nadien verven en in een kadertje kunnen de kinderen gedroogde bloemen plakken.

Of een glazen bokaal versieren met verf of zijdepapier en daarin badschuim gieten
Een washandje vouwen in de vorm van een eendje ( weet wel niet meer hoe ik dat toen gedaan had ) en alles bij elkaar zetten in een doos( met wat houtsnippers rond )

Een vaasje met bloemen : de bloemen hebben als stengel een rietje met groen crëpe -papier en het bloempje zelf versieren met verschillende technieken : verf, stempelen ( bolletjes , vierkantjes ...) beplakken met wol, opgerold crëpe-papier ....

Een sleutelhanger maken met schrinkelpapier : lln. tekenen een tekening , kleuren en nadien in de oven zetten : tekening verkleind en wordt hard

Ik ga dit jaar tegels, over van de badkamers, tot schilderijtjes maken.
ik laat de kinderen een tekening met viltstift(watervast) maken en evt een spreuk erbij (moet ik nog bedenken).
vorig jaar heb ik een afdruk van de hand gemaakt met gips. ook daar heb ik een schilderijhangfer achter gedaan. moederes waren erg enthousiast.
Inderdaad wel heeel erg vroeg maar toch ben ik er (toevallig ) ook al mee bezig.
Van kleine flesjes koffiemelk maak ik bloemvaasjes.
Ieder kind krijgt 2 flesjes (sparen dus) Ze worden beplakt met gescheurde stukjes papier van uit tijdschriften bv allemaal stukje rood .
Als dat klaar is met kleuterplaksel of vernis erover heen gaan. Dan krijgt het een glanzend effect. Daar na een stokje groen verven, eem muizentrapje vouwen en it dichtplakken tot een rondje., Dit op het stokje plakken en klaar zijn je vaasjes met bloemen. Voor iedere moeder twee vaasjes met een bloemetje die ze gezellig naast elkaarkan zetten. Het zag er echt heel leuk uit.
Ik hoop dat je een beetje begrijpt wat ik bedoel.

Vorig jaar wilde ik sieradenkistjes voor de moeders maken. Mijn collega's van groep 3 hadden al wat besteld van nivea (doosje creme met een soort torentje eromheen, wat de kids moesten kleuren), dus doe ik dat dit jaar. Even een opa/vader/familielid zoeken die sigaren rookt en sparen maar! Mijn opa rookt sigaren en ik krijg maar meer en meer doosjes bij . Ik gebruik deze doosjes nu overal voor (stiften voor elk groepje, blokjes voor elk groepje, kaartjes in bewaren enz enz). De doosjes zijn doorzichtig dus je kunt makkelijk zien wat erin zit.

De sieradendoosjes zijn heel makkelijk te maken:
verzamel kleine voorwerpen die wat plat zijn. Deze plak je op de doosjes. Als alles goed vast zit doe je er zilverfolie omheen, goed aandrukken zodat je reliefverschil ziet en klaar. Om het helemaal af te maken kan je nog een sierraad maken die je erin kan doen. Dan nog even inpakken en klaar is Kees!