Handleiding beheer

 

Voor het beheer van de mailinglists, de leden-database en de forums is een zogenaamde afdeling “beheer” ingericht. Deze afdeling kun je via je browser bereiken door achter het url van de community /beheer in te tikken. Er wordt je dan om een inlognaam en een wachtwoord gevraagd. Hier dien je de gegevens in te vullen die je ook voor het FTP programma gebruikt. Mocht je deze gegevens kwijt zijn, dan kun je contact opnemen met Erik Verhulp.

 

Regelmatig blijken er misverstanden te zijn over het gebruik van deze beheer-tools. Daarom hier een handleiding. Misschien voor sommige community managers overbodig. Toch vraag ik jullie deze handleiding zorgvuldig te bekijken. Een copie wordt geplaatst in de standaardcommunity. Kijk in de toekomst eerst in de handleiding als bepaalde onderdelen onduidelijk zijn. In de linkerkolom is het linkerframe, zoals dat in de afdeling beheer zichtbaar is, weergegeven. In de rechterkolom staat de toelichting.

 

Beheer

 

Database

De database functioneert als ledenlijst. In feite worden de leden van alle communities hier geregistreerd. Een community manager kan alleen zijn eigen communityleden oproepen.

Als een docent het aanmeldingsformulier invult en verzendt, wordt hij/ zij direct in de database opgenomen. Hiervoor zijn geen “confirm”-berichten nodig.

Overzicht communityleden  

Geeft een overzicht van alle leden van een community.

Wijzigen/Wissen communityleden

Mogelijkheden tot wijzigen en wissen van de gegevens van community leden. De schoolgegevens kunnen niet gewijzigd of gewist worden. Als dat wel noodzakelijk is, kun je Fred Capel vragen het in orde te maken.

Zoek lid op:
              

Leden kunnen hier op achternaam, emailadres, tekstveld of plaats school gezocht worden. Selecteer eerst één van deze mogelijkheden en geef vervolgens een waarde aan in het veld eronder.          

Tik hier de waarde in:

Bij achternaam geeft een A alle achternamen met een A. Via het tekstveld kunnen bijvoorbeeld gebruikers van een bepaalde methode worden gezocht.

 

 

Aanmeldingen vanaf:
(formaat: 30-01-2002)

tot

Met behulp van deze velden kunnen leden gevonden worden die zich in een bepaalde periode hebben aangemeld.

 

 

Mailinglist

De mailinglist is een lijst met emailadressen van communityleden die via één centraal emailadres bereikt kunnen worden. Dit emailadres luidt list-vak@digischool.nl.

Als een docent het aanmeldingsformulier invult en verzendt, wordt hij/ zij niet direct in de mailinglist opgenomen. De aanmelder ontvangt een email waarop hij/ zij een lege “reply” moet sturen als bevestiging van het lidmaatschap. Daarna moet ook de community manager eenzelfde handeling verrichten, voordat een persoon definitief in de list wordt opgenomen.

Ongeldige emailadressen worden door het mailinglist-programma (nadat het programma herhaaldelijk getest heeft) automatisch verwijderd.

Leden van de mailinglist kunnen vrij berichten via de list rondsturen. Wijs de leden er herhaaldelijk op hierin terughoudendheid te betrachten.

Als niet-leden een bericht via de lijst proberen te versturen, krijgt de moderator eerst een verzoek of het bericht geaccepteerd wordt. Alleen als de moderator op dit verzoek een “reply” stuurt als bevestiging, wordt het bericht aan alle leden doorgestuurd.

Mailinglist Management

De community manager is moderator van de mailinglist. Dat wil zeggen dat hij/zij de list kan beheren. Met behulp van deze functie kan de mailinglist beheerd worden. Leden kunnen toegevoegd of verwijderd worden. Het is ook mogelijk emailadressen aan te passen.

 

Het is niet mogelijk moderatoren te verwijderen. Ook dit via Fred Capel. Het is wel mogelijk een moderator toe te voegen of, indien gewenst, een tweede emailadres van een moderator. Deze ontvangt dan wel alle berichten twee keer!

 

 

Forum

Het forum is een “discussieplatform”. Vragen, opmerkingen, stellingen kunnen geplaatst worden; communityleden kunnen lezen en reageren.

UBB Forum Management

Hiermee kunnen berichten uit het forum verwijderd worden. 
Het is ook mogelijk het forum af te schermen voor niet-leden.