Nieuwsbrief Community systeembeheer April 2006

1.Toch maar MSN?

De Volkskrant stelt haar archief open voor MSN-gebruikers. Via de site nieuwskraker.nl kan iedereen deze functionaliteit toevoegen aan MSN. Helaas gaat e.e.a gepaard met een wekelijkse reclameboodchap. Maar…voor niets gaat de zon op.
www.nieuwskraker.nl <http://www.nieuwskraker.nl/>


2.Portable tekstverwerker

Zet OpenOffice op je USB stick en draag altijd documenten en tekstverwerker bij je. Dat kan met portable OpenOffice. Het neemt wel tenminste 144 MB aan ruimte in, dus koop een usb-stick met voldoende capaciteit. Je kan op die manier op elke (Windows) PC werken aan je documenten, mits je er een stick in mag steken.
http://portableapps.com/apps/office/suites/portable_openoffice

3. Pest repeller

Ook in de Kampioen stond het apparaatje te koop. De electonische rattenverjager. Helaas kwam ik er door schade en schande achter dat dit eenvoudige apparaatje meer verjaagd. Ik kreeg klachten over PC’s die niet meer konden inloggen op het netwerk. Die PC’s waren eengesloten op een 5 poorts switch die in de computerkelder op de grond stond. Die switch zat weer op een muur outlet aangesloten. Wat bleek? Sluit een computer aan op de muur-outlet, dan wekt alles perfect, sluit hem aan op de switch, dan doet hij het niet. Switch defect? Andere switch proberen. Zelfde probleem. Netwerkkaart defect? Kabel niet goed?

Oplossing: verwijder de pest-repeller……….!


4. Vitualisatie…oude toepassingen herleven

Virtualisatie is hot op dit moment. Nadat VMWare gratis VMPlayer is gaan weggeven wordt binnenkort ook VMWare Server weggegeven. Waarschijnlijk wil VMWare marktaandeel behouden nu virtualisatie meer en meer deel uit gaat maken van besturingssystemen. Xen (Linux) is al ver gevorderd evenals Microsoft met zijn VirtualPC.

VMware Server biedt de mogelijkheid om meerdere besturingssystemen te draaien op een windows- of linux hostcomputer, waarbij je dan met een druk op de knop kan overschakelen vanm het enen naar het andere besturingssyteem. Bijvoorbeeld naar Linux, windows98 of zelfs DOS. Zo kunnen allerlei applicaties die toch wel handig waren, maar niet meer beschikbaar zijn voor WindowsXP , weer gebruikt worden.

Een ander groot voordeel is dat het virtuele besturingssysteem met de geďnstalleerde applicaties draait op een hardware onafhankelijke omgeving. Het is gewoon een bestand, dat je in principe over kan zetten op een andere host met een volledig andere harwareconfiguratie.

Alle hardware wordt binnen VMware gesimuleerd. Programma’s als Ghost e.d. werken alleen maar goed als de PC’s identiek zijn.
In principe is alleen een geďnstalleerde VMPlayer om zo’n virtuele PC af te kunnen spelen.
Je moet er wel even induiken, maar volgens mij is dit zeker op plaatsen waar veel verschillende computerconfiguraties staan een mooie oplossing om tot efficiënt beheer te komen.
www.vmware.com <http://www.vmware.com/>


5. Firefox behoorlijk lek

Als U nog geen Firefox 1.5.0.2 gebruikt wordt het tijd om eens te upgraden. Als het goed is gaat dat vanaf Firefox 1.5.0. vanzelf. Dat is maar goed ook, want die versie is zo lek als een mandje. Er zijn al sites met demo’s die laten zien hoe je via de oude Firefox toegang kan krijgen tot iemands computer. Overigens bevat Internet Explorer ook weer ernstige lekken Zowel versie 5 als 6) die overigens met de automatische update weer gedicht worden. Er zijn zelfs al kwaadaardige scripts in omloop die deze kwetsbaarheid uitbuiten. Kijk ook bij de waarschuwingsdienst.
www.waarschuwingsdienst.nl <http://www.waarschuwingsdienst.nl/>


6. Registry schoonmaak.

Naast het befaamde CCleaner gebruik ik HitmanPro en het eveneens gratis verkrijgbaar AVG antivirusprogramma om mijn PC’s een beetje op orde te houden. CCleaner ontdoet de registry van allerlei overbodige rotzooi, HitmanPro beschermt tegen spyware en AVG tegen virussen. Toch duurde het erg lang voordat , bij het opstarten, alle icoontjes op het bureaublad verschenen. Totdat ik regcompact draaide. Dit gratis programma schoont je registry niet, maar defragmenteert je registry, zodat deze sneller uitgelezen kan worden. Zeker het proberen waard.
http://www.majorgeeks.com/download.php?det=465


7. KVM

Soms is het handig om meerdere PC’s tegelijk te kunnen bedienen, zonder dat je daarvoor drie toetsenborden en muizen op je werkblad hebt. Je hebt dan wel voor elke PC een eigen monitor, zodat je wel kan blijven zien waar de verschillende PC’s zich zoal mee bezighouden
Het Synergy project heeft een programma ontwikkeld (natuurlijk ook weer gratis) dat dit via het netwerk regelt. De muis gaat gewoon verder van het scherm van de ene computer naar dat van de andere. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd, maar ik hoor het graag als iemand de moeite genomen heeft.
http://synergy2.sourceforge.net

8. Goedkope opslag?
Voor onze school hebben we een Linksys NAS (Network Attached Storage) servertje gekocht (ongeveer 90 euro). Daar hebben we een externe USB-harddisk gehangen (ongeveer 120 euro) . Voor een school met niet al te veel leerlingen heb je zo een goedkope server om elke leerling een hoeveelheid opslagruimte te geven. Je kunt per leerling een wachtwoord instellen. Ook kan je er een tweede USB-harddisk aan hangen en elke nacht automatisch een backup maken. Een kind kan de was doen…Nog mooier zou zijn als het ding ook direct als printserver fungeerde. Linksys levert dat soort apparaten wel, maar die hebben een heel ander prijskaartje. Inmiddels is het ding al hevig gehacked en zijn er op internet allerlei sites te vinden waar firmware staat die de bruikbaarheid van het apparaatje vergroten.
http://unix.hcc.nl/Members/gjbaarda/unslung_demo/index_html/contentpanels_view
http://www1.linksys.com/products/product.asp?prid=640

9. Studiedag

Een studiedag voor komend schooljaar
De Digitale School biedt i.s.m. Kennisnet gratis ICT-workshops voor docenten. Deze worden gegeven op uw eigen school en verzorgd door docenten uit de praktijk. Er is keuze uit 4 programma’s
http://www.digischool.nl/trainingen

9. Reacties op deze nieuwsbrief of tips voor deze nieuwsbrief kan je sturen naar fred@digischool.nl <mailto:fred@digischool.nl>.
Kijk ook eens op het forum: http://www.digischool.nl/phpBB2/viewforum.php?f=37

Fred Capel
Communitymanager Systeembeheer.