Nieuwsbrief Community Systeembeheer December 2005

 

1.Brein

In Computertotaal van vorige maand een alarmerende bericht van de hoofdredacteur over software die op scholen van primair onderwijs verspreid zou worden en zonder pardon alle legale en illegale mp3 ’s op de harddisk van de computer zou wissen. Ik weet niet of die software langs deze weg verspreid is, maar ik lees op de site van de stichting dat de ter download beschikbare software alleen de gevonden software en bestanden  naar wens  kan verwijderen. Het gaat om het programma Digital File Check. Nieuwsgierig als ik ben heb ik geprobeerd het programma te downloaden van de betreffende site. Helaas voor Brein lukt mij dat niet……….Misschien wilt U het zelf eens proberen. Overigens denk ik niet dat scholen aan deze actie mee moeten werken. Tenzij de school zelf gaat testen of de software inderdaad geen schade aan de computer berokkent is de vraag wie aansprakelijk is voor de schade als dat wel gebeurt. …

http://www.digitalfilecheck.nl/digitalfilecheck/download.html

 

2. Toch downloaden?

Voor de legale downloader is er een snelle en kleine bittorrentclient beschikbaar. Deze verhoudt zich tot andere clients zoals Azureus of Sharazea als David tot Goliath en gebruikt ook veel minder resources, zodat je makkelijker op de achtergrond kan downloaden. Installeer het programma, ga met je browser (Internet Explorer of Firefox) naar bijv. torrentspy.com. Zoek daar de (legale) software die je wilt downloaden . Klik op download torrent en het programma start vanzelf op. Eenvoudiger kan het niet en nauwelijks sneller.

http://www.utorrent.com

 

3. LanShutDown

Met dit gratis programma kunt U vanaf uw werkplek de PC’s in het netwerk aan- en uitschakelen. Dit is ook te automatiseren. Zo hoeft U niet meer te wachten met naar huis te gaan totdat de leerlingen klaar zijn met hun computerspelletjes. Je stelt gewoon op je werkstation in dat alle pC’s om 16.00 uur moeten afsluiten! U kunt ook nog een bericht achterlaten voordat de computer afsluit. Op dezelde site vindt U LanSpy, een securityscanner waarmee U uitgebreide informatie kan krijgen over elke computer in het Local Area Network (LAN) 

http://www.lantricks.com/main_nl.php

 

4.Karen Kenworthy

Karen Programmeert in haar vrije tijd en stelt haar vaak zeer handige programma’s ter beschikking van de internetgemeenschap. Zij biedt dit moois gratis ter download aan. Tools om je LAN te bekijken zoals het hierboven beschreven LanSpy, maar ook een programma dat bijhoudt wat er vanaf een bepaalde computer geprint wordt. Daarnaast een programma om automatisch files te backuppen , een registry cleaner en zelfs een programma om je computer te laten dansen…….Zorg er wel voor dat je eerst even de Visual basic Runtime v.6.0 installeert. Deze kan je ook bij karen vinden.

http://www.karenware.com/powertools.asp

http://www.karenware.com/powertools/runtimes.asp

 

5. Wat draait er zoal?

Om te voorkomen dat PC’s traag worden omdat er teveel programma’s op de achtergrond draaien kunt U dat beter zo nu en dan controleren. Het programma Autoruns geeft een overzicht, waarbij het mogelijk is om via tabs de  Microsoftprogramma’s uit het overzicht te verbergen, zodat een duidelijker beeld ontstaat van de geďnstalleerde programma’s van derden. Het werkt met alle versies van Windows.

 http://www.sysinternals.com/Utilities/Autoruns.html

 

6. Conditie Harddisks,

Zeker waar oudere PC’s in gebruik zijn is het verstandig zo nu en dan de conditie van de harde schijven te controleren om uitval en daarmee verkies van data te voorkomen. Het gratis programma HDAT2HW test en repareertzgn bad sectors. Het programma HDAT2FS test het FAT filesysteem. Het programma werkt niet met het NTFS filesysteem.

http://www.hdat2.com/download.html

http://www.hdat2.com/description.html

 

7. Moeder’s naam.

In de praktijk komt het zeker bij zelfbouwende systeembeheerders voor dat dezelfde kasten verschillende moederborden bevatten. Gelukkig is een er programmaatje CPU-Z dat niet geďnstalleerd hoeft te worden (draait direct vanaf je usb stick) waarmee je deze informatie direct tevoorschijn kunt toveren tezamen met informatie over de processor en de memory slots. Vooral dat laatste is handig. Je hoeft de kast niet open te schroeven om te kijken of er nog geheugen bijgeplaatst kan worden.

Hetzelde doet het hulpprogramma System Info for Windows dat ook niet geďnstalleerd hoeft te worden en bovendien voor alle geďnstalleerde toepassingen de licentiecode laat zien onder het knopje ‘Secrets’’.

http://www.cpuid.com/cpuz.php

http://www3.sympatico.ca/gtopala/about_siw.html

 

8. Bestaan er nog  scholen zonder website?

Op woensdag 18 januari a.s. organiseert Oracle in De Meern een informatiebijeenkomst over Think.Com.
Think.Com is een volledig gratis en toch reclame-vrije webomgeving waarin leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs gratis e-mailaccounts en webspace ter beschikking hebben. Binnen de omgeving kunnen kinderen vrij contact leggen en samenwerken met elkaar. Doordat accounts alleen door docenten worden aangemaakt, kunnen ongewenste individuen geen toegang krijgen tot de omgeving. Think.Com is internationaal en dat maakt het voor scholen makkelijk om met buitenlandse scholen in contact te treden en projecten te starten.
Hoe deze omgeving in de praktijk werkt, wat kinderen kunnen leren door te werken met Think.Com en de impact van Think.Com op het onderwijs wordt onder andere uitgelegd door Ingrid Luyendijk, ICT-coördinator van 2 basisscholen in de Zaanstreek.

Op www.apsitdiensten.nl > Activiteiten > Think.Com vindt u meer informatie.
U kunt zich inschrijven voor deze middag via  http://www.oracle.com/go/?&Src=4010417&Act=48
Voor meer inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met Leontine Vreeke van Oracle via telefoonnummer 030-6998052.

 

9. Weer ziek? (alleen voor grieperige collega’s)

De grote griepmeting is weer begonnen!

Ook dit jaar kun je zowel individueel als met je groep of klas deelnemen. Doen!

 

Via ‘spelen en leren’ vanaf de homepagina vind je het aanmeld formulier voor je groep of je klassen. Met de ‘downloadbare vragenlijst’ kunnen iedere week twee leerlingen in de groep of klas nagaan welke leerlingen weer beter zijn, wat de symptomen waren en dit invoeren via de site.

‘De kleine griepquiz’ werkt uitdagend.

Onder ‘Grieples’ vind je concrete lesmaterialen over griep en vogelgriep.

Voor groep 7 en 8 en klas 1 en 2 heeft het Centrum voor Mondiaal Onderwijs prachtig lesmateriaal ontwikkeld.

http://www.griepmeting.nl

 

 

10. WRTS of WRDS?

Het kan allebei! De Digitale School (Digischool) heeft een schitterend online woordjesoverhoorprogramma ontwikkeld, waarin inmiddels al 8000 woordenlijsten staan. Ook remedial teachers schijnen er erg blij mee te zijn. Het is zo eenvoudig dat elke leerling het kan gebruiken. Het is leuk en je kan er overal bij waar internet is. Laat het zien aan iedereen in je omgeving. Op dit moment onderzoeken we of het mogelijk is geluid toe te voegen. Het gebruik is volledig gratis.

http://www.wrts.nl

http://www.wrds.nl

 

11. Sinterklaasgedichten

Help Uw tobbende collega’s met een gedichtengenerator:

http://www.kessels.com/Downloads/autogedicht/

http://home.zonnet.nl/gedichtengids/htm/sintgedichten_generator.htm

http://www.superdeboer.nl/application/index.asp?ItemID=4449&

 

 

12. DD of NC?

Helaas zijn onze experimenten  met dd en nc om images van harddiskspartities te maken en terug te zetten nog niet afgerond. U houdt dit nog tegoed.

 

 

Reacties op deze nieuwsbrief of tips voor deze nieuwsbrief kan je sturen naar fred@digischool.nl.

 

Fred Capel
Communitymanager systeembeheer
De Digitale School

 

Email:fred@digischool.nl