Nieuwsbrief  Community Systeembeheer Februari/Maart 2006

 

 

1.Virtuele Software houdt Windows schoon (bron:NGN-Nieuwsbrief)

 

Software Virtualization Solution (SVS) van Altiris. Heel in het kort; je maakt een 'package' van een applicatie. Wanneer je dan een kleine agent (150 KB), de 'filter driver' op een willekeurige (andere) pc installeert, kun je het 'package' van de applicatie activeren en starten. Er is dan sprake van een virtuele applicatie. Deze is niet geďnstalleerd, en laat ook geen enkele sporen na op de pc. De filter driver zorgt ervoor dat de applicatie bijvoorbeeld registry-aanpassingen 'ziet', hoewel die er helemaal niet zijn. Dit heeft veel voordelen. Om te beginnen hebben applicaties nooit meer last van elkaar, want elkaars aanpassingen zien ze niet. Ten eerste kan dat behoorlijk schelen in testen, en ten tweede maakt dat mogelijk dat je applicaties die anders nooit naast elkaar draaien, toch tegelijk kunt starten. Bijvoorbeeld, zoals gedemonstreerd, twee verschillende versies van Office. Maar cut & paste blijft tussen pakketten nog wel mogelijk, zoals we zagen met Excel 2000 en Excel 2003. Een ander voordeel is dat een applicatie die vastloopt snel 'gerepareerd' kan worden, en wel door de gebruiker zelf. Een soort reset zorgt ervoor dat de applicatie terugkeert naar de oorspronkelijke staat van het package. Applicaties kunnen op deze manier ook razendsnel worden 'geďnstalleerd'. Nou ja, het is geen installatie, maar ter beschikking aan de gebruiker worden gesteld. Zelfs zonder veel risico, want werkt het allemaal niet zoals je dacht, dan zet je de applicatie weer uit, en het werkt niet meer, en is ook, zonder enige sporen achter te laten verdwenen. In de toekomst gaat dit volgens Altiris ook werken voor patches, waardoor patchen niet meer 'eng' hoeft te zijn. Je virtualiseert de patch, rolt hem uit, en werkt hij niet zoals verwacht, dan zet je hem gewoon weer uit.
Doe je het virtualiseren voor al je applicaties, dan hou je eeuwig een maagdelijke Windows-versie.
Een package moet gewoon, net als de applicatie vroeger, met een distributiemechanisme op de client worden gezet. Altiris levert dit, maar je kunt ook SMS gebruiken.  Het Grote Voordeel van SVS is de prijs 29,- euro per client. En bovendien (let op!) voor persoonlijk gebruik is het Gratis! En daarmee wordt het wel super-interessant voor de -toegegeven, wat handigere- thuisgebruiker. Ik ga al mijn applicaties virtualiseren! Nooit meer een herinstallatie van Windows (die ik anders steevast eens per jaar deed, en waar ik gauw een halve dag tot een dag mee zoet was). Gewoon een kale Windows, met de packages als backup op de server.
In de toekomst belooft Altiris ondersteuning van patches (zit dus niet in de eerste versie), ondersteuning van servers en applicaties voor servers, ondersteuning voor meerdere gelijktijdige gebruikers (Terminal Services), en een integratie met Wise Package Studio. Daarnaast moet het ook mogelijk worden om in combinatie met een ander Altiris-product, Protect, een pc compleet af te schermen. Zijn alle applicaties 'virtueel', dan kan een herstart ervoor zorgen dat alle eventueel opgelopen virussen en andere ellende weg is. Maar zover is het niet, daarvoor is Protect nodig.
Software Virtualization Solution van Altiris komt het einde van deze maand ter beschikking (uit beta). Voor gebruikers van het product is een website waar men elkaar kan helpen en waar ook een lijst staat met applicaties die met SVS al eens zijn gevirtualiseerd. Die website vind je op:
http://www.altiris.com/juice

 

2.Hoe repareer ik een laptop?

 

Een collega student van mijn dochter komt met een laptop met een onwillige harddisk en vreest voor zijn scriptie. Diagnose gaf aan dat inderdaad de harddisk niet meer begon te spinnen. Na alle schroeven van de laptop losgedraaid te hebben bleef de harddisk toch nog goed verborgen. Ook de beide helften van de behuizing bleken niet van elkaar te scheiden. Gelukkig stond er op internet een volledig handboek voor deze laptop en na het verwijderen van twee rubber dopjes en twee daaronder verstopte schroefjes kon ik de harddisk er zo uittrekken. Even geschud en daarna weer gemonteerd. En ja hoor hij draaide weer, maar de eerste partitie bleek dermate beschadigd dat er niets meer mee te beginnen viel.

Om bestanden te redden heb ik de laptop toen met een BartPE Windows CD opgestart. Dat ging prima, maar helaas kon ik ook nu de gegevens op de partitie niet meer lezen en liep de boel vast. (Het blijft Windows…)

Laatste poging Knoppix. Dat is een (uiteraard gratis) Linux distributie die vanaf DVD opstart. En na opstarten kreeg je een prachtig grafisch scherm met een “verkenner” die zowaar wel de bestanden op de beschadigde partitie liet zien. Ook werd de netwerkkaart gevonden en was deze actief. Via het commando scp heb ik die toen via het netwerk vanaf de laptop naar een naburige linuxserver gekopieerd. Overigens kan Linux NTFS partities alleen lezen, maar hier was dat voldoende om bestanden te redden.

Na montage van een nieuwe harddisk en installatie van Windows konden via het programma WinSCP de bestanden weer teruggezet worden en  was er weer een student gered.

Een interessant project in dit verband is het Ultimate BootCD (UBCD) project. Dit is zeer de moeite waard met name voor reparatie van onwillige windows-pc’s.

http://www.ultimatebootcd.com

http://www.knoppix.org/

http://www.nu2.nu/pebuilder/

 

3.Exacte kopie harddisk maken met dd

 

Nu U toch net een Knoppix DVD gebrand heeft kunt U meteen een kopie maken van de hardeschijf in de leerlingcomputer, zodat U altijd snel een reserve hardeschijf bij de hand heeft. De werkwijze is als volgt:

Zet de tweede hardddisk als slave in de machine waarvan U de harddisk wil kopieren. (Zorg dat de tweede hardeschijf in ieder geval minsten even groot is als de originele).

Start de PC op met de Knoppix DVD (misschien moet wel in de BIOS even ingesteld worden dat de PC eerst van de DVD-speler opstart). Als de PC opgestart is sluit U het browservenster af en opent U een terminalvenster, waar U een Linuxprompt te zien krijgt. Omdat Knoppix opstart met als gebruiker knoppix dient U dat even te veranderen in su (superuser). Tik achter de prompt: su -   en druk daarna op enter.

Tik nu in:  dd if=/dev/hda0 of=/dev/hdb0     en druk daarna op enter.

Er lijkt nu niets te gebeuren. Toch wordt nu wel degelijk de originele hardeschijf gekopieerd naar de reserve. Afhankelijk van de grootte kan dit uren duren, omdat ook de lege sectoren gekopieerd worden.

Open een tweede terminalvenster en tik in:  top    gevolgd door enter.

Nu ziet U de lopende processen en waarschijnlijk staat dd daar prominent bij. Zodra U dd niet meer ziet staan in dit venster, of U in het eerste terminalvenster weer de prompt ziet is de hardeschijf gekopieerd. Probeer het eens, het kost niets.

 

4.Google beconcurreert de websitemaker

 

Google stelt haar gebruikers van Gmail nu in staat om on-line een website te maken. Leuk voor uw leerlingen. Ze moeten zich wel even aanmelden bij Gmail, maar daar krijg je steeds meer voor terug. De heren van MSN zullen wel snel met iets vergelijkbaars komen.

http://pages.google.com

 

5. Opnieuw Officestation L110

 

In de vorige nieuwsbrief stond een artikel over het aansluiten van meerder beeldschermen, toetsenborden en muizen op één computer, waarbij alle gebruikers onafhankelijk van elkaar kunnen werken. Ter aanvulling van dit artikel: een uitgebriede praktijktest van deze “natte droom van de systeembeheerder” kunt u vinden in het blad PC-Active van december 2005.

http://www.officestation.nl

 

6.Snarf

 

Er is een plugin voor Outlook (ook wel LookOut genoemd) die orde brengt in uw brievenbus. Het plaatst emailberichten over hetzelfde onderwerp bij elkaar en brengt prioriteiten aan: berichten die aan een groep gestuurd zijn eindigen laag, berichten die als CC (Carbon Copy) verstuurd zijn hoger en berichten die alleen aan U gestuurd zijn het hoogst. Het is gratis te downloaden.

http://research.microsoft.com/displayArticle.aspx?id=1365

 

7.Reacties en aanmelding

Reacties op deze nieuwsbrief of tips voor de volgende nieuwsbrief kan je sturen naar fred@digischool.nl

 

Het forum voor systeembeheer vindt U op:

http://www.digischool.nl/phpBB2/viewforum.php?f=37

 

Vorige edities van de nieuwsbrief vind U op:

http://www.digischool.nl/sb/community/  in het archief.

 

Aanmelden voor deze nieuwsbrief en de community kan op:

http://mijn.digischool.nl/sub/sb

 

Fred Capel