Nieuwsbrief Community Systeembeheer Januari 2006

 

1.                  Office scholing opnieuw?

Microsoft  heeft aangekondigd de gebruikersinterface van de komende versie van Office radicaal te veranderen. De huidige menubalk met Bestand-Bewerken-Beeld-enz. gaat verdwijnen in Office 12. Er komt een ander, intuïtiever menusysteem. Dit betekent waarschijnlijk toch weer scholing. Vooral van degenen die al blij zijn dat ze een briefje in Word kunnen tikken. Misschien is nu het moment gekomen om over te stappen op de zeer goed ontvangen versie 2 van OpenOffice voor Windows. Daarmee kan je bijvoorbeeld nu al documenten als PDF bestand opslaan. Daarnaast is het gratis. Experimenteer eens op je school en kijk hoe de gebruikers reageren.

http://tweakers.net/nieuws/38955

http://nl.openoffice.org/

 

2.                  Schoolfeest met iPod?

De iParty is een handig apparaat waarmee de muziek op je iPod over een geluidsinstallatie ten hore gebracht kan worden. Het basisstation wordt op de geluidsinstallatie aangesloten en op de iPod komt een kleine adapter die draadloos contact maakt met het basisstation. Het bereik is ongeveer 15 meter. De prijs is ongeveer 60 EURO en het ding schijnt nu in de winkel te liggen. Alleen als je een iPod Nano bezit moet  je nog even wachten. Trouwens het is ook handig voor thuis.

http://www.diskidee.nl/av/nieuws/index.htms/6363

 

3.                  Trouwen met een computernerd…..

a.       Heeft volgens de vrouw van een vooraanstaande Microsoft werknemer zo zijn voordelen. De belangrijkste redenen zijn:

b.      Hij meestal zo lelijk is dat andere vrouwen er niet naar omkijken,

c.       Voortdurend met computers bezig is en niet naar andere vrouwen kijkt.

d.      Je altijd een up-to-date computer thuis hebt.

e.       Hij allerlei andere elektrische apparaten kan maken.

f.        Hij zo blij is dat hij toch nog een vrouw  gevonden heeft dat hij je aanbidt.

g.       Je via Google alles over hem te weten kan komen.

http://www.horsepigcow.com/2006/01/maryam-there-are-plenty-more-reasons.html

http://spaces.msn.com/members/maryamie/Blog/

 

4.                  U2 of U3?

Het wordt U3 en maakt geen muziek. U3 is een standaard waarmee je je persoonlijke informatie en applicaties op een USB-stick zet, zodanig dat als je die in een willekeurige WindowsXP machine stopt direct je email kan gebruiken (outlook neemt de instellingen over van de usb-stick), je favoriete muziek (dus toch muziek!) kan afspelen met je favoriete afspeelprogramma, je favorieten in Firefox direct bij de hand hebt, enz. Je kunt niet alle programma’s op een U3-stick installeren, maar op de site van U3 staat inmiddels een forse lijst. Haal je de stick uit de PC, dan blijven er geen sporen van het gebruik achter. Je moet wel een USB-stick met U3 ondersteuning kopen.

http://www.u3.com/

http://www.winmag.nl/artikelen.php?action=OPEN&ID=1594

 

5.                  Ooit wakker ge-esemest?

Ik wel. En wel door de waarschuwingsdienst die via sms mij meldde dat er een veiligheidsprobleem in  Windows, waarvoor Microsoft op dat moment ook geen update beschikbaar had. Nog mooier werd het toen Microsoft aankondigde het lek pas te dichten met de reguliere maandelijkse updatecyclus. Zo konden de dames en heren computerboeven rustig hun exploits schrijven om dit lek uit te buiten. Onder druk van ongeveer de hele wereld heeft Microsoft toen de benodigde patch toch maar wat eerder ter beschikking gesteld. Iedereen kan zich trouwens opgeven bij de Waarschuwingsdienst en wordt zo via e-mail en eventueel sms op de hoogte gebracht van de computergevaren die met regelmaat de kop op steken. Ik neem aan dat degenen die deze nieuwsbrief ontvangen zich al aangemeld hebben. Misschien iets voor de enkele collega die dat nog niet gedaan heeft?

http://www.waarschuwingsdienst.nl

 

 

6.                  De natte droom van de systeembeheerder?

Dat zou officestation L110 moeten zijn. Het gaat om een kastje met toesenbord, muis en monitor dat gewoon via een ethernet netwerkkabel aan een PC wordt aangesloten en dan functioneert als een volwaardige PC. Hier komt geen Terminalserver of iets dergelijks aan te pas. Het mooie is dat op deze wijze 5-10 gebruikers tegelijkertijd gebruik kunnen maken van één windows PC.  Volgens de testers werkt het onberispelijk, zolang je maar geen geavanceerde spellen wilt gaan spelen. Alle gebruikers van de officestation  kunnen op een veilige manier, onafhankelijk van elkaar gebruik maken van de applicaties op de Windows PC .

Dat scheelt in aanschafkosten en zeker in onderhoudskosten. Met drie to vier PC’s kan je dertig leerlingen tegelijk laten werken. Nog mooier is dat, omdat het gewoon via de ethernetbekabeling loopt met het TCP/IP protocol, je vanuit Tokyo ook nog een leerling kan laten werken op de school PC. Of wat dacht je van een zieke leerling thuis? Uitgebreide informatie vind je op

http://www.officestation.nl/

http://www.ncomputing.com/images/L110%20e-brochure.pdf

 

7.                  Kleur bekennen.

Als je met meerdere leerlingen in de onderbouw/middenbouw van een school voor Primair Onderwijs één computer gebruikt kan het handig zijn elke leerlingen zijn/haar eigen map te geven d.m.v. een leuk kleurtje of een ander icon.  Er zijn meerdere wegen…..

http://www.republika.pl/programyaionela/rf.zip

http://www.iconempire.com/downloads/customicons.exe

http://www.timelyweb.com/free/changefoldericon.html

 

8.                  Veilig internetten?

Blijft een probleem. De KPN  geeft op internet uitgebreid informatie over dit onderwerp. Zeer lezenswaardig. Veel suggesties en zelfs lesmateriaal. Een aanrader.

http://www.mijnleerlingonline.nl

 

9.                  Iedereen een voorspoedig en virusvrij 2006 toegewenst. Het zal er wel weer niet inzitten…

10.              Reacties op deze nieuwsbrief of tips voor deze nieuwsbrief kan je sturen naar fred@digischool.nl.

 

Fred Capel
Communitymanager systeembeheer
De Digitale School

 

Email:fred@digischool.nl