Nieuwsbrief  Community Systeembeheer November 2005

 

1. Aanmelden via mijn.digischool.nl
Ik wil alle leden van deze community die zich nog niet hebben aangemeld via mijn.digischool.nl oproepen dit te doen. Je krijgt dan een persoonsgebonden gebruikersnaam en wachtwoord, waarmee je toegang krijgt tot de afgeschermde directories van de Digitale School. Je moet naast lid van mijn.digischool ook lid worden van de betreffende community. Je blijft dan ook in de toekomst deze nieuwsbrief ontvangen. Op dit moment kent de community 60 leden via het oude aanmeldingssysteem en 36 via het nieuwe aanmeldingsysteem. Meld je aan op
http://mijn.digischool.nl/sub/sb

 

2. Tieten op internet
Een schooldirecteur belde mij dat zijn leerlingen toegang kregen tot www.tieten.nl. Dit ondanks dat de PC’s beveiligd waren met het in mijn vorige nieuwsbrief genoemde Parents Friend. Wat bleek, de maker van die site had als eigenlijke Url www.T I E T E N.nl  genomen en dit via het configuratiebestand van zijn webserver  als www.tieten.nl in de adresbalk van de browser laten verschijnen. Nadat ook het woord T I E T (met spaties) opgenomen wqas in de lijst met verboden woorden was het probleem opgelost.

 

3. Chatten zonder MSN
Borgchat is chatsoftware die alleen binnen je eigen (school)netwerk werkt. Er kan o.a. gewerkt worden met smilies en er kunnen ook links, afbeeldingen of bestanden gedeeld worden. Ook kan er met een groep een conversatie worden gestart. Zo kan je als docent berichten sturen naar leerlingen die op de gang achter de computer zitten of, andersom, kunnen de leerlingen een vraag stellen aan de docent. Het is freeware en een Nederlandstalige versie is verkrijgbaar.
http://borgchat.softnews.ro

 
4. Windows Serienummer kwijt?
Uw heeft via APS-IT-diensten of Slim een thuisversie van windows of office en bent helaas het hoesje met daarop het serienummer kwijt. Dat levert problemen op met een herinstallatie.
Voordat U aan die herinstallatie begint kunt u dan met het programma ProduKey even de serienummers van de door  u gebruikte Microsoftsoftware tevoorschijn halen en op een veilige plek bewaren.
http://www.nirsoft.net/utils/product_cd_key_viewer.html

 

5. Nog erger……
Je hebt keurig een beheerderswachtwoord aangemaakt bij je Windows XP Professional installatie en hebt dat niet opgeschreven op het hoesje bij de serienummers. Gelukkig betsaan er linuxdistributies die er uitsluitend op gericht zijn dit wachtwoord te achterhalen. Vaak is de beste manier om dit te doen het wachtwoord gewoon weg te halen. Je moet er wel even induiken, maar mijn ervaring is dat het perfect werkt. Ook voor o.a. windows server 2003
http://home.eunet.no/~pnordahl/ntpasswd

6.PCBewaker
Voor degenen die nog werken met Windows 95, Windows 98 of NT4:
Net als het in de vorige nieuwsbrief besproken Parents Friend kan je met de utility RegWacker op eenvoudige wijze de policies van je windows-pc aanpassen. Je kunt drives verbergen, de DOS-prompt onmogelijk maken, menukeuzes en muisknoppen uitschakelen, enz. In tegenstelling tot Parents Friend bevat het geen mogelijkheid om webcontent te filteren.
http://www.xploiter.com/tambu/regwack.html

 

 7.Onderwijs en handicap.
Er zijn  veel regelingen en voorzieningen binnen het regulier en speciaal onderwijs die leren of studeren met een handicap, chronische ziekte enz. makkelijker en/of mogelijk te maken. Op 2 en 3 december wordt in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs te Utrecht een markt gehouden waar informatie rond dit thema te verkrijgen is. Veel meer informatie over deze markt vind je op http://www.onderwijsenhandicap.nl

 

 8. Overtrekpapier overbodig?
Overtrekpapier is niet meer nodig. Importeer in Artrage 1.1 je eigen foto en die afbeelding wordt dan onder het (digitale) canvas geprojecteerd. Je kunt dan op dat canvas een mooi portret van jezelf maken met (ook weer digitale) olieverf, krijt of potlood. Het programma is gratis.
http://www.artrage.com

 

 9. Reacties op deze nieuwsbrief of tips voor deze nieuwsbrief kan je sturen naar fred@digischool.nl. In de volgende nieuwsbrief hoop ik iets te kunnen vertellen over mijn ervaringen met het maken van images van windows-pc’s via linux. 

 

Fred Capel

Communitymanager Systeembeheer.
De Digitale School