Onderwerp: Nieuwsbrief Oktober 2005
Van: Fred Capel
Datum: Mon, 10 Oct 2005 14:31:59 +0200
Aan: list-systeembeheer@digischool.nl
CC: erik@digischool.nl, fred@digischool.nl

Beste Communityleden,

De eerste nieuwsbrief voor deze community. Als je suggesties en/of opmerkingen hebt dan kan die sturen naar fred@digischool.nl.

1. Wie is MIM?
MIM staat voor Mobile Instant Messaging. Microsoft is samen met Vodafone bezig MSN over te zetten naar mobiele telefoons. Wordt dit de opvolger van SMS? Als ik kijk hoeveel tijd mijn dochter nu al doorbrengt met MSN vrees ik dat dit wel eens het definitieve einde kan worden van spelende kinderen op het schoolplein....
http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=501512

2. Vista
De nieuwe versie van Windows (Vista, voorheen Longhorn) die in 2006 verwacht wordt gaat naast de kopieerbeveiliging DRM (Digital Rights Management) ook het kopieren naar of het afspelen van video op apparaten die DRM niet ondersteunen onmogelijk maken. Wat dit straks in de praktijk betekent zullen we moeten afwachten, maar het lijkt me in ieder geval een reden om straks niet al te snel over te stappen. Of toch maar Linux op de desktop?

3.Mensen die net een PDA (Personal Digital Assistent) gekocht hebben met Windows Mobile 2003 SE kunnen die weer gaan vervangen door een met Windows Mobile 5. Meestal leveren de producenten van die apparaatjes geen updatemogelijkheid. Deze nieuwe versie van Windows Mobile bevat nu GPS (Global Positioning System) ondersteuning. Wie weet kan je straks TomTom weer op alle merken PDA's gebruiken. Ook de multimediaondersteuning is verbeterd. Er zit een Powerpointviewer in en er is USB-ondersteuning, zodat je hem straks ook als uit de kluiten gewassen USB-stick kunt gebruiken. Dell heeft er al een met dit nieuwe besturingssysteem.
http://tweakers.net/nieuws/39055

4.NOD32
De nieuwe tjechische virusscanner NOD32 is toegevoegd aan het antispywareprogramma hitmanpro (http://www.hitmanpro.nl). Deze virusscanner hoeft niet al te vaak bijgewerkt te worden, omdat hij, volgens de makers, ook vreemde nieuwe virussen goed opspoort! Iets voor de SLB-diensten/APS-IT?
http://www.nod32.nl/home/home.htm

5.Als ik met mijn PDA door de wijk loop waar ik woon zie ik met het programma ministumbler (http://www.stumbler.net/readme/readme_Mini_0_4_0.html) dat ongeveer de helft van de draadloze netwerken niet beveiligd is. Het moet voor een bedrijf toch interessant zijn om aan de beveiliging van deze netwerken iets te verdienen. Misschien moeten wij, systeembeheerders, ons onsterfelijk maken door een "wireless-beveiligingsdag"  in de wijk waar we wonen te organiseren. Kijk op de kaart van wardrivemap waar die netwerkjes zich bevinden.
http://www.wardrivemap.nl/

6. Porno in groep 8?
Er zijn een aantal gratis programma's waarmee je een PC kan beveiligen tegen ongewenste internetinhoud. Zeker voor scholen met relatief weinig PC's lijk me dit een goedkope en eenvoudige oplossing.  Kijk bijvoorbeeld eens naar Naomi  (http://www.radiance.m6.net/) ofhet uitgebreidere Parent's Friends. Met dit laatste programma kan je ook knoppen binnen Windows uitschakelen, meukeuzes en zelfs partities onzichtbaar maken. http://www.parents-friend.de/index1.htm

7. Site@School
Site@School is een gratis, in Nederland ontwikkeld CMS (Content Management System). Je kunt hiermee op relatief eenvoudige wijze een website voor je school maken en onderhouden. De Digitale School biedt i.s.m. Kennisnet een gratis cursus aan om eens kennis te maken met zo'n CMS. Zie o.a. http://fransonline.nl/modules.php?name=News&file=article&sid=3741 voor een interview van een gebruikster.
http://siteatschool.sourceforge.net/
http://www.digischool.nl/trainingen/meerinfo/

Fred Capel
Communitymanager systeembeheer
fred@digischool.nl-- 
No virus found in this incoming message.
Checked by AVG Anti-Virus.
Version: 7.0.344 / Virus Database: 267.11.13/126 - Release Date: 9-10-2005