Nieuwsknop
Community informatie
Jezelf aanmelden als lid
Ledenlijst

Heb je een interessant nieuwsitem of agendapunt?
Mail dit dan naar de community manager.

Klik HIER voor de weblink van deze week!

Week 27: Thuis experimenteren
Het is bijna vakantie dus de komende weken even geen lessen op school. Deze weblink verwijst je naar leuke experimenten waarvan je er veel thuis kunt uitvoeren. Veel plezier!

De weblinks van de vorige weken kun je vinden
op Chemnet in de rubriek Weblink van de week.

04-07-06 Vakkenpagina www.tweedefase-loket.nl

Zoals jullie wellicht weten wordt de tweede fase havo/vwo per augustus 2007 aangepast. Om alle docenten op de hoogte te houden over de specifieke veranderingen voor de verschillende vakgebieden is landelijk een vakkenpagina geopend. Een rechtstreekse link naar de vakkenpagina is www.tweedefase-loket.nl/vakken. De vakkenpagina wordt ‘gevuld' door (vakinhoudelijke) medewerkers van APS, KPC Groep en CPS.

04-07-06 HappyDeal

HappyDeal is een website voor docenten en TOA's. De website is opgezet met het doel om tweedehands leermiddelen en onderwijsmaterialen aan te bieden of op te sporen.

Onlangs is de tool HappyDeal van het biologielokaal aangepast en van nieuwe functionaliteiten voorzien. Tevens zijn hinderlijke bugs opgelost. Maar HappyDeal is niet alleen voor biologiedocenten! Alle vakdocenten uit het VO en leerkrachten uit het PO mogen en kunnen vanaf nu gratis gebruik maken van deze gratis tool.

19-06-06 Nationale Scheikundeolympiade

De Nationale Scheikundeolympiade vindt elk jaar plaats en is onder meer bedoeld om aandacht te vragen voor het chemisch vakgebied. In twee schriftelijke voorrondes werden twintig leerlingen geselecteerd. De finale vond dit jaar plaats van 7 tot en met 15 juni. Tijdens deze week volgden de leerlingen theorie- en praktijklessen, onder meer op het gebied van organische chemie, fysische chemie, kinetiek en coördinatiechemie, en spectrometrie. De week werd afgesloten met een theorie- en een practicumtoets.

De vier beste leerlingen zullen Nederland volgende maand vertegenwoordigen bij de 38e Internationale Chemie Olympiade in Zuid Korea. Bovendien komen ze in aanmerking voor een studiebeurs van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) als zij daadwerkelijk scheikunde gaan studeren.

Meer informatie op de website van de Nationale Scheikunde olympiade.

12-06-06 Eindexamen fora

Op het forum van Kennisnet kun je verschillende reacties van weten-schappers lezen op het eindexamen VWO Scheikunde.

23-05-06 Eindexamens websites

De eindexamens zijn in volle gang!
Op de website examen.kennisnet.nl vind je veel informatie over de examens: oefenvragen, de uitslagen, wetenschappers geven hun visie op het eindexamen VWO en nog veel meer.

Op Chemnet staant nu de volledige uitwerking van de examens VWO, HAVO en VMBO.
Ga hiervoor naar Specials>Leerlingenspecials>Examenspecial.

23-05-06 Het Element
Ingezonden door: Teunie Westera

Op 28 september wordt door de KNCV en C2W 'Het Element' georganiseerd. Het Element is een landelijke manifestatie voor professionals in de chemie, life sciences, laboratorium- en procestechnologie.
Op deze dag presenteren universiteiten, onderzoekscentra en bedrijven hun laatste innovaties en doorbraken via lezingen, workshops, films, exposities, presentaties en debatten. Uit dit afwisselende programma stelt de bezoeker zelf zijn programma samen.
Het evenement vindt plaats in Eindhoven, op de High Tech Campus.

Meer informatie staat op de website van Het Element.

22-05-06 Onderzoek: gebruik van ICT in het scheikundeonderwijs
Ingezonden door: Kees Kampfraath

Kees Kampfraat is medewerker aan de Fontys Lerarenopleiding in Tilburg en en student voor de 1e graads docentenopleiding.

Kees Kampfraath doet in het kader van zijn vakdidactische afstudeer-opdracht een onderzoek naar het gebruik van ICT binnen het vak scheikunde in het voortgezet onderwijs. Informatie, meningen en tips van docenten scheikunde zijn hierbij onmisbaar.

Vandaar zijn vraag om de enquete op internet in te vullen.

22-05-06 Eindexamens

Vandaag (22 mei) zijn de eindexamens van:
- VWO Scheikunde 1, 2 (eerste tijdvak)
- VMBO Natuur- scheikunde I KB, TL en GL

HAVO Scheikunde is op 24 mei en VMBO Natuur- scheikunde I BB is ook op 24 mei.

Meer handige informatie staat op de website Eindexamen.nl!

6-03-06 Leermiddelendatabase Digischool

In de leermiddelendatabase van de Digischool kun je leermiddelen insturen en zoeken. Via deze leermiddelendatabse kunnen collega's jouw lesmateriaal gebruiken en jij het materiaal van je collega's.

Heb jij aanvullend lesmateriaal of een leuke opdracht voor leerlingen? Zet deze dan in de leermiddelendatabase!

Voor het vak scheikunde zijn inmiddels drie leermiddelen ingestuurd:
- een presentatie over eiwitsynthese: hierin wordt uitgelegd hoe eiwitten gemaakt worden;
- een presentatie over isomerie;
- twee titratiecurven.

NB. Om in te loggen in de leermiddelendatabase gebruik je je inloggevens van de community.

Davindi
Davindi is de zoekmachine voor het onderwijs. Voor Scheikunde zijn hier tientallen sites te vinden. Weet je zelf een leuke site voor scheikunde? Meld deze dan aan bij DAVINDI!

Uitgebreid zoeken
Zoek op onderwijstype,
niveau, vak, soort materiaal,...
Zoeken in vakken
Blader door alle vakken in het VO.
Zoeken in onderwerpen
Blader door de collectie,
op onderwerpen volgens de bibliotheekindeling.