Nieuwsknop
Agendaknop
Community informatie
Jezelf aanmelden als lid
Ledenlijst
Nieuwsbrief
Methoden
Forum
Links
   
 

 

     
  Nieuwsarchief  

Terug naar nieuws

12-05-06 Zondag van de Chemie (14 mei!)

Op 14 mei 2006 organiseert Fedichem, de Federatie van de Chemische Industrie van België, een Zondag van de Chemie. Op deze dag stellen zo'n dertig chemische bedrijven en evenveel onderwijsinstellingen zich voor aan het publiek. Meer informatie op de website van Fedichem.

08-05-06 Driehonderd leden!

Vandaag heeft het 300ste lid zich aangemeld voor de community scheikunde!

Wij hopen op nog meer leden, dus ben je nog geen lid, meld je dan nu aan op: Mijn Digischool.

29-04-06 Derde ronde Universum Programma

Met het stimuleringsprogramma Universum Programma probeert het Platform Bèta Techniek een bijdrage te leveren aan aantrekkelijk en interessant bètaonderwijs. Zodat meer jongeren dan nu kiezen voor bèta- en technische studies in het hoger onderwijs

Scholen werken in het Universum Programma integraal aan verschillende aspecten  om hun bètatechnische onderwijs te vernieuwen. En delen hun kennis en ervaring met elkaar en andere scholen. Daarmee leveren zij een bijdrage aan de doelstelling om 15% meer jongeren te laten kiezen voor een bètatechnische vervolgopleiding.

Meld je school nu aan voor de 3e ronde  van het Universum Programma.

24-04-06 Viva Chemie! in Amsterdam

Op 12 april 2006 werd voor de tweede maal het congres Viva Chemie! gehouden door de Scheikunde Afdeling van de UVA. De ruim 70 scholieren van 5 en 6 VWO en hun docenten vonden het een boeiende dag.
Hugo van Oosterhout van het Beekvliet Gymnasium bleek vooral geïnteresseerd in Farmacochemie en in de lezing van Jocelyne de Vreede over eiwitten als de machines van het leven. Hugo was genomineerd voor de Van Melsenprijs voor zijn profielwerkstuk Hemoglobine nader bekeken.

Een verslag (met foto's) van de dag staat op de website van de UvA.

24-04-06 Een studiedag voor volgend schooljaar?

Een suggestie: gratis ICT workshops voor docenten.
- keuze uit vier programma’s;
- verzorgd door docenten uit de praktijk;
- op uw eigen school;
- aangeboden door Kennisnet/ Digischool.

Kijk voor meer informatie op de website van de Digischool en meld je aan.

10-04-06 Seminar 'Women in science'

De KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) en het NVBMB (Nederlandse Vereniging voor Biochemie en Moleculaire Biologie) organiseren een speciaal seminar over het onderwerp 'Women in Science'. Gastspreker is Susan L. Lindquist, Professor of Biology at the Whitehead Institute for Biomedical Research, Cambridge, Massachusetts.

De seminars vinden plaats op 9, 10 en 11 mei op de Universiteit van Utrecht, Wageningen en Groningen. Meer informatie vind je op de website van de KNAW.

10-04-06 Chemie slordig met veiligheid
Bron: Nederlands dagblad

Het gevaar voor een ramp in de chemische industrie neemt toe, doordat bedrijven de veiligheid laten verslonzen. Volgens deskundigen heeft zich de afgelopen tijd een verontrustend groot aantal (bijna-)ongelukken voorgedaan, maar heeft de bedrijfstak daar weinig van geleerd. Lees meer op de website van het Nederlands Dagblad.

27-03-06 WetenWeek

De WetenWeek is hét evenement om jong en oud op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de fascinerende wereld van wetenschap en techniek. De 21ste editie van de WetenWeek staat in het teken van het thema 'Gebruik je energie' en zal plaatsvinden van 18 t/m 25 oktober 2006.

Docenten kunnen nu al gratis programma-kranten voor leerlingen bestellen en zich abonneren op de nieuwsbrief.
Deze aanbieding is geldig tot en met 31 juni 2006.

Meer informatie vind je op de website van de WetenWeek.

13-03-06 Wateronderzoek

Met het GREEN wateronderzoeksetje onderzoeken leerlingen een aantal indicatiestoffen in het water. Ze leggen het verband tussen de uitkomsten en de waterkwaliteitsindex.
Onderzochte parameters: zuurstof, BZV, pH, temperatuur, colibacterie, nitraat, fosfaat en de doorzicht (helderheid).

Opdrachten voor leerlingen hierbij vind je in de leermiddelendatabase van de Digitale school.

8-03-06 Meester hoe werkt het?

Meester, hoe werkt het? is een wedstrijd voor vakmensen, van loodgieter tot hoogleraar, die trots zijn op hun vak en dat willen overbrengen op kinderen van de basisschool.

Het is belangrijk voor de toekomst van Nederland dat meer mensen een technisch beroep kiezen. Daar moet je vroeg mee beginnen. Kinderen zijn nieuwsgierig. Ze willen graag ontdekken hoe iets werkt. Deze wedstrijd is bedoeld om praktische opdrachten te verzamelen waar de kinderen op school zelfstandig mee aan de slag kunnen.

Bent u de meester op uw vakgebied? Kies dan een van de honderd vragen, bedenk een leuke opdracht en maak kans op 5000 euro. De wedstrijd duurt tot 15 april 2006.
Meer informatie vind je op de website: Meester hoe werkt het?

Deze ontwerpwedstrijd is een initiatief van de AVS (Algemene Vereniging
Schoolleiders in het basis- en speciaal onderwijs) en Programma VTB
(Verbreding Techniek in het Basisonderwijs).

27-02-06 Viva Chemie: Van fascinatie tot innovatie

Op woensdag 12 april zijn docenten Scheikunde, 5 en 6 VWO-leerlingen en andere belangstellenden welkom op het congres Viva Chemie.

Wetenschappers geven in een aantal lezingen een beeld van het brede chemische onderzoeksveld binnen onderzoeksinstituten. De experimentele kant wordt uitgebreid toegelicht tijdens de demonstraties in de diverse laboratoria en op de chemiemarkt.

Meer informatie vind je op de website van de afdeling Scheikunde van de UvA.

20-02-06 Proefjes die BOEM doen

APS organiseert op negen plaatsen in het land docentendagen. Op deze dag ga je proefjes doen! Deze proefjes kun je daarna in de les gebruiken.

Meer informatie over deze dag, de locaties en inschrijven vind je op de website van APS.

20-02-06 Lezing: De fysica van de chemische binding

27 februari 2006
15.30 uur
Locatie: KNAW, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam

Lezing door Prof. dr. E.J. Baerends, hoogleraar scheikunde aan de Vrije
Universiteit:
"We kunnen niet zeggen dat nu, 80 jaar na de geboorte van de quantum mechanica!, een goed begrip van de chemische binding ontstaan is: vrijwel alle leerboeken in de chemie en de fysica (voor zover de laatste al aandacht geven aan chemische binding) doen totaal onjuiste uitspraken over het 'waarom' (in termen van kinetische energie en potentiële energie van de elektronen) van het ontstaan van chemische binding. We zullen dit recht zetten en de belangrijke rol van de kinetische energie onderstrepen. Inzicht in deze rol maakt veel verschijnselen begrijpelijk, waaronder de verkorting van de chemische binding door relativistische effecten."

13-02-06 Leraren en onderwijsondersteuners: laat je horen!

Ben jij (toekomstig) leraar of onderwijs-ondersteuner? Laat je dan nu horen en bepaal de toekomst van jouw beroep.
In 'Onderwijs aan het woord' kun jij je mening geven en zo duidelijk maken waar het beter kan en beter moet in het onderwijs. Het is een groot nationaal onderzoek waarin de mening van alle onderwijsprofessionals wordt gevraagd over de dagelijkse praktijk van het onderwijs.
'Onderwijs aan het woord' is een initiatief van Stichting Beroepskwaliteit Leraren en ander onderwijspersoneel (SBL).

Je kunt je tot 14 maart 2006 laten horen door de enquête in te vullen op de website van 'Onderwijs aan het woord'.

9-02-06 Happy deal

Happy deal is een website voor docenten en TOA's. De website is opgezet met het doel om tweedehands leermiddelen en onderwijsmaterialen aan te bieden of op te sporen.
Leermiddelen, zoals boeken, vakliterauur, modellen, glaswerk, veldwerk-materiaal, instrumenten, maar ook topografische kaarten, schaalmodellen, handboeken, demonstratiepakketten et cetera, kun je kosteloos aanbieden en zoeken.
Voor de volgende vakken zijn aparte databases aangemaakt: scheikunde, natuurkunde, biologie, techniek, wiskunde en muziek.

9-02-06 Science quiz: Win met de klas een bezoek aan een science center!

De Science-quiz is een gratis maandelijkse quiz met zeven vragen over natuurweten-schappen in het nieuws voor leerlingen in de onderbouw.

In de quiz van de maand februari staat een extra vraag waarmee je een gratis bezoek voor de hele klas aan een science centrum (Universiteitsmuseum Utrecht, Industrion, Museon of Cosmos) bij jou in de regio kunt winnen!

De Science-quiz kun je downloaden vanaf de website van De praktijk. Het antwoord van de klas kun je insturen via de website.

Om deel te kunnen nemen moet je docent van een klas in de onderbouw zijn. Antwoorden inzenden kan tot en met 6 maart. Op 7 maart, met het verschijnen van de nieuwe Science-quiz, worden de winnaars bekend gemaakt.

Heel veel succes en plezier met de Sciencequiz én de prijsvraag!

9-02-06 Leermiddelendatabase Digischool online

De nieuwe leermiddelendatabase van de Digischool is online. In deze database kun je leermiddelen insturen en zoeken.
Je kunt in de database zoeken op vak, niveau, type materiaal en methode.

Via deze leermiddelendatabse kunnen collega's jouw lesmateriaal gebruiken en jij het materiaal van je collega's. Je kunt het lesmateriaal uit de database ophalen en eventueel nog naar eigen inzichten bewerken en dan weer opnieuw in de database zetten.

Om in te loggen in de leermiddelendatabse gebruik je je inloggevens van de community.

6-02-06 Studiedag decanen: Let them feel the chemistry

C3 organiseert in samenwerking met de vereniging van schooldecanen en leerlingbegeleiders (NVS-NVL) op 23 maart een nascholingscursus voor schooldecanen en vakdocenten. Interactieve presentaties van jongeren, workshops, een rondleiding en een vragenuurtje informeren u volledig over carrières en opleidingen in de chemie, life sciences en procesindustrie.

Informatie over het programma en de aanmelding staat op de website van C3.

19-01-06 Subsidieaanvraag Stichting TQ-NL

Stichting TQ-NL subsideert projecten die bijdragen aan innovaties op het gebied van ICT in het onderwijs.
Tot 1 maart kun je aanvragen indienen voor de subsidieronde 2006/2007.

Meer informatie vind je op de website van Stichting TQ-NL en in de samenvatting van de doelstellingen en de mogelijkheden.

19-01-06 ThinkQuest Docent & Student

Zet je brein online… dat kan nog tot 1 februari 2006!

Ieder schooljaar daagt ThinkQuest docenten en studenten uit om mee te doen aan ThinkQuest, de web strijd van Kennisnet.
De opdracht: maak in teamverband een originele en educatieve website. Zo'n ThinkQuest web strijd is leerzaam, spannend en er zijn mooie prijzen te winnen. De beste teams winnen geldprijzen tot € 5.000.

Meer informatie en inschrijven: www.ThinkQuest.nl
Inschrijven voor ThinkQuest Docent & Student 2006 kan tot 1 februari 2006.

18-01-06 Gratis trainingen op jouw school

In samenwerking met Kennisnet organiseert Digischool workshops waarin docenten zelf digitaal materiaal maken. De workshops zijn praktisch van opzet. Je zit zelf achter de computer en wat je leert, kun je direct toepassen in de les.
De trainingen worden gratis aangeboden (lees de voorwaarden).
Met behulp van deze programma’s is het mogelijk een ICT studiedag of studiemiddag te organiseren.

Meer informatie op www.digischool.nl/trainingen.

11-01-06 Studiedag scheikundedocenten

Evenals vorig jaar zal er op de KUN een studiefag georganiseerd worden voor scheikundedocenten en toa's die werkzaam zijn in de bovenbouw van HAVO en VWO. De studiedag wordt gehouden op dinsdag 11 april 2006 en heeft als thema:

Scheikunde in samenhang

Op deze studiedag zijn er lezingen door prof. dr. Remko Boom en prof. dr. Wim van der Zande. Daarnaast kun je deelnemen aan werkgroepen.

Meer informatie over het programma en de inschrijving vind je op de website van Radboud Universiteit, Faculteit der Natuurwetenscahppen, Wiskunde en Informatica. Voor meer informatie kun je ook het persbericht lezen.

9-01-06 Open dagen

Op de website Chemieforum staat een agenda met daarin de Open dagen voor de chemieopleidingen op de verschillende Hogescholen, zoals Biotechnologie, Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Chemie, Chemische Technologie, Lerarenopleiding Scheikunde, Voedingsmiddelen-technologie, Forensic Sciences en Milieukunde.

5-01-06 Agenda

Zoals je in het menu kunt zien, is er een nieuwe rubriek op de community scheikunde: een Agenda!
Hierin staan evenementen en bijeenkomsten die interessant zijn voor docenten scheikunde.

Heb je een goede tip voor de agenda? Dan kun je die mailen naar de community-manager. Jullie bijdragen zijn van harte welkom!

4-01-06 Veilig internetten

In het onderwijs wordt steeds meer gebruik gemaakt van internet. Om veilig gebruik te maken van internet hebben Kennisnet en SURFnet samen een website gemaakt met informatie over veilig internetten.

Veilig.kennisnet.nl biedt actuele informatie, handreikingen en links over veilig internetten en computerbeveiliging voor ouders, leraren, kinderen, scholieren, schoolmanagers en ICT-coördinatoren.

4-01-06 Methoden

Het overzicht met de methoden is aangepast. Heb je nog aanvullingen of opmerkingen, mail deze dan naar de community-manager. Zo blijft de lijst compleet en actueel.

2-01-06 Oorsprong van vuurwerk

Oud & nieuw is net voorbij...
De knallen en kleuren van het hedendaagse vuurwerk vinden hun oorsprong in elementaire chemie die al vele eeuwen oud is. Oxidatie- en reductiereacties zorgen voor de knal. Metaalverbindingen voor de kleur. IJzer, houtskool, magnesium, aluminium en titaan voor de vonkenregen.

Meer informatie over de oorsprong van het vuurwerk vind je op deze website.

9-12-05 Kom in het leerbedrijf

Op woensdag 22 maart 2006 is het weer zover! De landelijke actie 'Kom in het leerbedrijf' vindt voor de tweede maal plaats. Een dag waarop bedrijven hun deuren openzetten voor vmbo-leerlingen uit het derde en vierde leerjaar. Het gaat om een orie nterend bezoek waardoor leerlingen een beter beeld krijgen van de beroepsmogelijkheden. Dé kans voor leerlingen dus om te ontdekken hoe het er aan toe gaat binnen een bedrijf.

'Kom in het leerbedrijf' is een gezamenlijk initiatief van Colo, kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven, Schoolmanagers_Vo, Stichting platforms VMBO en Taskforce Jeugdwerkloosheid.

Meer informatie vind je op de website: Kom in het leerbedrijf.

25-11-05 Maak je eigen puzzel

Op de website puzzlemaker.com kun je verschillende soorten puzzels maken, zoals woordzoekers, kruiswoordpuzzels, cryptogrammen en wiskundepuzzels.

Tip: je kunt bijvoorbeeld een woordzoeker maken met woorden uit het vakgebied en de verborgen boodschap is de opdracht die ze moeten doen.

Heb je een leuke puzzel over scheikunde gemaakt, stuur hem dan naar de scheikunde community. Dan komt de puzzel op de scheikunde community en kunnen jouw collega's deze puzzel ook gebruiken in de les.

11-11-05 Overzicht lesmethoden: under construction!

Onder de knop Methoden staat een overzicht van de lesmethoden voor het vak Scheikunde. Deze lijst wil ik graag compleet en actueel maken. Graag hoor ik van jou welke nieuwe lesmethoden toegevoegd moeten worden en welke lesmethoden niet meer gebruikt worden. De aanvulingen en wijzigen kunnen je per e-mail doorgeven.

11-11-05 Voorronde 4e EUSO

Op vrijdag 2 december is de regionele voorronde van de vierde European Union Science Olympiad (EUSO). Dit is een wedstrijd voor middelbare scholieren. Leerlingen lossen in groepjes van drie problemen op het gebied van biologie, scheikunde en natuurkunde. De winnende teams nemen deel aan de nationale eindronde op 27 en 28 januari 2006 op de Radboud Universiteit in Nijmegen. De twee winnende teams van de nationale voorronde nemen deel aan de internationale EUSO. Meer informatie over de EUSO vind je hier.

PS. De inschrijving voor de EUSO van 2005 is al gesloten.

19-10-05 Aanmelden voor de Community scheikunde

Vanaf half september is de ledenadministratie van de Community Scheikunde gewijzigd. Een voordeel van dit nieuwe systeem is dat je zelf jouw gegevens kunt wijzigen en dat je jouw wachtwoord zelf kunt opvragen als je dit vergeten bent.

Dit betekent echter wel dat alle bestaande leden zich opnieuw moeten aanmelden. Veel van jullie hebben dit al gedaan. Degenen die dit nog niet gedaan hebben, kunnen zich alsnog hier aanmelden. Je registreert je eerst bij de Digischool, vervolgens kun je je aanmelden voor de communty.

12-09-05 Nieuwe community manager

De community scheikunde heeft vanaf nu een nieuwe community manager. Annemarie Roukens neemt de taken over van Anoek Hendriks. Annemarie stelt zich voor bij de Community info.

Anoek wil via deze weg iedereen bedanken voor alle inbreng. Hopelijk blijf je je ideeën sturen, zodat we de community levendig kunnen houden. Input voor de community kun je nu sturen naar Annemarie.
09-09-05 Online scheikunde game
Bron: Chemnet

Molecool, ontwikkeld door de Noorse Onderwijs Commissie (Læringssenteret), is een online scheikundespel voor meerdere spelers. Centraal staat het molecuul, dat in een virtuele fabricageomgeving gebouwd wordt met verzamelde atomen. Speel het spel...

09-09-05 Quizzen
Bron: Kennislink

Met de wetenschapsquizzen van de Praktijk ontdek je elke maand de natuurwetenschappen in het nieuws. Download hier de nieuwste edities van:

ANW-quiz (bovenbouw)
Science-quiz (onderbouw)

05-09-05 Open dag Science Park Amsterdam
Met dank aan: Marjan Bruinvels

Op 22 oktober houdt het Science Park in Amsterdam van 12:00 - 17:00 open dag. Tijdens deze open dag kun je minicolleges over bliksem, quantumrekenen, walvisstaarten en software-facelifts in CWI's wetenschapscafé volgen en demo's bekijken over biometrie, celstructuren, 3D manipulatie, bliksemschichten en DNA-bomen. Ook kun je spelenderwijs onderzoek doen met jongleren, water wegen, software agents en stellingen. Kinderen kunnen terecht in de Pretlabs. Meer informatie...

25-08-05 Stimuleren keuze bètastudie blijft nodig
Bron: VNCI

Het CPB is van mening dat het stimuleren van deelname aan bètaopleidingen geen effectief instrument lijkt voor het bevorderen van onderzoek en ontwikkeling (R&D) in Nederland. Meer dan de helft van de afgestudeerde bèta's en technici gaat niet in R&D werken. Het CPB concludeert dit in het vorige week verschenen document ‘Scarcity of science and engineering students in the Netherlands'. VNO-CNW en de VNCI zijn van mening dat de stimulering van bètastudies wel belangrijk is. Meer informatie...
25-08-05 Vakantie
Tijdens de zomervakantie is het rustig geweest rondom de community scheikunde. Nu iedereen weer begint, zullen er weer meer nieuwe nieuwsberichten verschijnen op deze site.
02-08-05 Nieuwsbrief verzonden
De nieuwsbrief van oktober is verzonden. Heb je de nieuwsbrief niet ontvangen? Meld je dan gratis aan als lid van de community scheikunde. Je krijgt dan elke maand de nieuwsbrief in je mailbox. Aanmelden...
04-07-2005 VNCI beloont goede examenprestatie scheikunde
Bron: VNCI

De VNCI heeft samen met de KNCV een attentie gegeven aan leerlingen die een bijzondere prestatie hebben geleverd bij het eindexamen scheikunde. Leerlingen die een 9,5 of hoger haalden, ontvingen een het ‘Chemie kun je zien'-horloge. Leerlingen die een 10 haalden kregen naast dit horloge een CD-rom van het periodiek systeem, het boek ‘Chemie achter de dijken', een chemiekwartet en een symbolische cheque van 1000 euro. Deze cheque kan worden omgezet in een aanvullende studiebeurs als de leerling een studie chemie of chemische technologie gaat volgen aan een Nederlandse universiteit of hogeschool. Dit jaar is voor 65 leerlingen een aanvraag ingediend; dat zijn er iets minder dan vorig jaar.
04-07-2005 Commissies N&G en N&T adviseren over bètaprofiel
Bron: VNCI

De profielcommissies N&G en N&T hebben onlangs een gezamenlijk korte termijn advies uitgebracht over de maatschappij- en natuurprofielen in het havo-vwo. Eén van de adviezen is om het nog te ontwikkelen geïntegreerde bètavak voor de bovenbouw niet verplicht maar als keuzevak in te voeren. Lees verder...
21-06-2005 Docentraal nieuw vakblad voor docenten VO
'Docentraal' is de titel van een nieuw vakblad voor docenten in het voortgezet onderwijs. De missie van het blad, dat wordt uitgegeven door EDG Distributie & Media, is om docenten te prikkelen en hun passie voor het onderwijsvak te voeden. Belangrijke thema's zijn: praktische informatie over het lesgeven, lesmateriaal, leermethoden en de omgang met leerlingen en hun ouders. Het eerste nummer van Docentraal verschijnt op 13 juni a.s. en wordt gepersonaliseerd verspreid onder 80.000 docenten op 1.450 VO-locaties.

Het nieuwe vakblad is gratis voor docenten en wordt door een onafhankelijke journalistieke redactie gemaakt in samenwerking met specialisten uit de onderwijswereld. Het blad heeft een omvang van 44 pagina's en verschijnt zes keer per jaar.

Neem voor meer informatie contact op met: Marinske Riethorst (hoofdredacteur). Tel.: 030-2417042 e-mail: mriethorst@edg.nl.
21-06-2005 Make -a- Game: jij gaat het maken!
In het schooljaar 2005-2006 lanceren Kennisnet en SURFnet een nieuwe wedstrijd: Make-a-Game. Leerlingen uit het VO worden uitgedaagd om in teamverband, onder leiding van een docent, een educatieve game te bouwen voor een schoolvak, met het (gratis te downloaden) programma Game Maker. Om het beste resultaat te boeken zullen leerlingen gebruik moeten maken van de kennis die ze in verschillende vakken hebben geleerd: ckv, muziek, informatica en natuurlijk het vak waarvoor ze de game gaan bouwen. Misschien iets voor je leerlingen? Meer informatie...
01-06-2005 Acheson voor de klas
Bron: VNCI
Acheson in Scheemda is een fabriek die smeermiddelen en coatings maakt. Om de omgeving van het bedrijf inzicht te geven in wat er allemaal gebeurt in de fabriek, geeft één van de medewerkers van Acheson twee gastlessen in groep 7 van de basisscholen in en rond Acheson. Speciaal voor deze gastdocent van Acheson ontwikkelde de Stichting C3 een handleiding met daarin leuke proefjes voor de leerlingen en demonstratieproeven voor de docent. Lees verder...
19-05-2005 Teleblik
Teleblik is een project waarbij de archieven van de publieke omroepen en o.a. het Polygoonjournaal online beschikbaar worden gemaakt voor het onderwijs. Het gaat om een project zonder commercieel belang maar wél met grote toegevoegde waarde voor een ieder die zich bezig houdt met
onderwijsvernieuwing. Lees de eerste nieuwsbrief van Teleblik.

19-05-2005 Gratis online leeromgevingen voor leerlingen en docenten
Op de schoolsite van de Universiteit Twente kan je je gratis aanmelden voor verschillende online leeromgevingen, o.a. voor een leeromgeving over scheikunde. Deze leeromgevingen kunnen de leerlingen onder andere helpen bij hun voorbereiding voor examens. In deze omgevingen vind je onder andere uitleg van de stof, een forum en examenopgaven.

Ook docenten kunnen een account aanvragen zodat ook zij rond kunnen kijken in deze omgevingen. Kijk voor meer informatie op de Schoolsite van de UT.

13-05-2005 Openbare discussie over examenprogramma Nieuwe SK
Alle scheikundesecties hebben op school een uitnodiging ontvangen voor deelname aan een van de vier regionale discussiebijeenkomsten in mei. Zie www.nieuwescheikunde.nl voor data en lokaties, de uitnodigingsbrief en het aanmeldingsformulier. Aanmelding is nog mogelijk.

De concept-werkversie van het examenprogramma Nieuwe Scheikunde en het werkdocument voor de openbare discussie is beschikbaar via www.nieuwescheikunde.nl. De projectgroep ontvangt ook graag respons van docenten natuurkunde, biologie en ANW.

09-05-2005 Interessante scheikunde website?
Weet je een interessante website voor scheikunde? Breng deze website dan in in de Davindi database! Klik op de Davindi button om een website aan te melden.

Davindi

09-05-2005 Olieveld vergist zichzelf
Bron: Chemisch2Weekblad
Met dank aan Marjan Bruinvels

Het Monument Butte-olieveld in de Amerikaanse staat Utah bevat van nature micro-organismen die aardolie omzetten in aardgas. Met een beetje hulp kan dat proces commercieel worden uitgebaat, zo stelt Luca Technologies uit Denver, Colorado. Het idee is om hiermee de laatste restjes olie uit bijna lege velden te halen, of kolenlagen te ontginnen waarvan het afgraven commercieel niet aantrekkelijk is. Lees verder...
04-05-2005 Nieuwe scholen kunnen zich opgeven voor nieuwe scheikunde
Nieuwe scholen kunnen komend schooljaar aansluiten bij de acht bestaande
netwerken Nieuwe Scheikunde.
Hiervoor worden twee informatiebijeenkomsten georganiseerd. Woensdag 8 juni van 16.00-20.00 uur te Amersfoort, Amershof. Maandag 13 juni van 16.00-20.00 uur te Vught, Van der Valk Hotel. Hou voor meer informatie de website van Nieuwe Scheikunde in de gaten.
04-05-2005 Nieuwsbrief verzonden!
De nieuwsbrief van april is verzonden. Ben je lid van de community maar heb je hem niet ontvangen? Je staat dan niet op de mailinglist en ontvangt dan ook geen andere e-mail van communityleden. Wil je dit wel, laat het me weten door een email te sturen.
25-04-2005 Vmbo'ers krijgen meer praktijkonderwijs
Bron: VNCI
Onderwijsminister Van der Hoeven neemt concrete acties om meer praktijklessen in het vmbo-onderwijs te introduceren, zo blijkt uit de onlangs verschenen nota 'Vmbo: het betere werk, onderwijs dat hoofd en handen verbindt'. Voor de Nederlandse chemische industrie is het (v)mbo van groot belang. Ongeveer de helft van de van de werknemers in de chemische industrie heeft een opleiding op dit niveau. De VNCI zet zich dan ook in om dit onderwijs te versterken en verbeteren, in VNO-NCW verband en samen met VAPRO-OVP en de Stichting C3.
14-04-2005 Competentiegericht leren, begeleiden en beoordelen in het vmbo
Bron: Kennisnet
Esloo Onderwijsgroep, Northgo College, Cito en Rovict hebben samengewerkt in een pilotproject voor het vmbo. De praktische gids voor competentiegericht leren, begeleiden en beoordelen is hiervan het resultaat. De gids is beschikbaar op de internetsite Toetswijzer.

14-04-2005 Tip: Automatische gekleurde lijsten in Excel
Bron: ZDnet
Stel je bent docent en je wilt de cijfers van je leerlingen bijhouden in Microsoft Excel. En je wil ook nog eens in één oogopslag de hogere punten kunnen scheiden van de lagere en de middengroep. Wat dan? Lees verder...

11-04-2005 Scheikundetoppers ontvangen VNCI-studiebeurs
Bron: VNCI

Vijf vwo-leerlingen ontvingen dit keer bij Nevcin/Cindu in Uithoorn de VNCI-studiebeurs van 1000 euro uit handen van Colette Alma, algemeen directeur VNCI. De 'beurswinnaars' Daan de Kort, Peter van Abswoude, Emiel Kappert, Arjan Heeres en Peter Korevaar zijn allemaal aan een scheikundige studie begonnen, één van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de beurs. De heren onderscheidden zich bovendien van de andere achttien aanvragers door een bijzondere prestatie te leveren op het gebied van scheikunde op de middelbare school. Lees verder...

11-04-2005 KNCV Voorjaarsbijeenkomst, Ede
Bron: C3

Op 26 april organiseert de KNCV een voorjaarsbijeenkomst in Ede. Tijdens deze bijeenkomst verzorgen diverse secties en werkgroepen van de KNCV uiteenlopende parallelsessies. Zij staan hierin uitvoerig stil bij de trends in hun vakgebied. C3 zal hierbij aanwezig zijn met een stand. De dag wordt afgesloten met een plenaire lezing en de feestelijke uitreiking van de Gouden Spatel en Gouden Medaille.

11-04-2005 Een nieuwe kijk op kristallen
Bron: Chemisch2Weekblad

Een techniek die onderzoekers in staat stelt kristallen gecontroleerd te laten groeien en tegelijkertijd dit proces te observeren. Dit hebben prof. Chad Mirkin en zijn collega’s van Northwestern University (VS) ontwikkeld. Lees verder...

30-03-2005 De spin-off van spinzijde
Bron: Haarlemse Chemische Kring

Als je kijkt naar een spinnenweb sta je er vaak niet bij stil dat je hier te maken hebt met een van de sterkste en meest fascinerende materialen die de natuur ons te bieden heeft. Een spin bouwt haar web op uit spinzijde. Dit structurele eiwit is uitermate geschikt voor het vangen van prooi. Lees verder...

30-03-2005 Meer vooraanmeldingen bij chemie- en chemiegerelateerde studies
Bron: VNCI

Projecten zoals Feel the Chemistry, met als doel meer scholieren te stimuleren een chemische of chemiegerelateerde studie te gaan volgen, lijken hun vruchten af te gaan werpen. Het aantal vooraanmeldingen bij deze studies is op dit moment al 12% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De stijging is meer dan bemoedigend, aangezien scholieren zich steeds later inschrijven voor een studie, maar ook omdat het totaal aantal vooraanmeldingen in het wetenschappelijk onderwijs met 1% is gedaald. Deze daling is gelijk aan die van vorig jaar. Lees verder...

24-03-2005 Links over eindexamen scheikunde
Hieronder een aantal links waar je of je leerlingen informatie kunnen vinden over het eindexamen (scheikunde):
Havo/Vwo
Oefenexamens
Samenvattingen
24-03-2005 De ANW-quiz van de Praktijk:
Met de ANW-quiz ontdek je elke maand de natuurwetenschappen in het nieuws. In 10 vragen kom je erachter dat allerlei nieuwsfeiten een natuurwetenschappelijk tintje hebben. De quiz kan ook in het onderwijs gebruikt worden, bijvoorbeeld voor een cijfer of om een les mee te openen. Download hier de antwoorden op de ANW-quiz van maart.

23-03-2005 Rijschool stapt over op plantaardige olie
Bron: Energiemanagement.net
Met dank aan Marjan Bruinvels

In de Drentse plaats Nieuw-Dordrecht gaat de eerste lesauto rijden op koolzaadolie. Rijschool Nijland heeft daarvoor een contract gesloten met Solaroil Systems in Boijl, het bedrijf achter de oliemolen in Delfzijl.
Lees verder...

23-03-2005 Chemische Feitelijkheden vernieuwd!
Met dank aan Marjan Bruinvels

Chemische Feitelijkheden is nu toegankelijk via het internet! Via de website en een eigen toegangscode kunnen abonnees permanent het digitale archief met meer dan 200 afleveringen inzien. Lees verder...
23-03-2005 Nieuwsbrief verzonden
De nieuwsbrief van maart is verzonden. Ben je lid van de community maar heb je hem niet ontvangen? Je staat dan niet op de mailinglist en ontvangt dan ook geen andere e-mail van communityleden. Wil je dit wel, stuur me dan even een email. Eerder verzonden nieuwsbrieven vind je onder de knop Nieuwsbrief. Dit gedeelte van de website is alleen toegankelijk voor communityleden. Ben je nog geen lid maar wil je toch graag bij deze gedeelten van de website? Meld je dan gratis aan als lid van de community scheikunde.

14-03-2005 Handige folder met eindexameninformatie
LAKS heeft speciaal voor docenten een handige folder gemaakt dat een duidelijk overzicht geeft van de eindexameninformatie die er op verschillende plekken bestaat. De folder is te bekijken op de website van LAKS.

14-03-2005 Online juryleden gezocht!
Voor de ThinkQuest webstrijden Junior (basisschool), Scholier (middelbare school) en Beroepsgericht (bovenbouw VMBO en MBO) is Thinkquest op zoek naar enthousiaste juryleden. Een online jurylid heeft een brede interesse in allerlei onderwerpen, kan zich goed verplaatsen in de mogelijkheden van kinderen, jongeren en jongvolwassenen en is bekend met internet. Kortom, docenten en mensen die werkzaam zijn in het onderwijs! Jureren kan je vanuit huis doen. Meld je aan voor de webstrijd die je wil jureren op de website van Thinkquest. Meer informatie...

14-03-2005 Hoe wordt het bètaonderwijs aantrekkelijker?
Tijdens de Jongeren Expertmeeting van het Platform Bèta Techniek en Jet-Net gaven aan hoe zij denken dat het bètaonderwijs aantrekkelijker kan worden gemaakt. Hieruit kwam naar voren dat leerlingen technische beroepen nadrukkelijker in beeld willen zien, bijvoorbeeld in soaps. Ook willen ze de beroepen in de praktijk leren kennen en willen ze meer weten over de concrete toepassingen van bètavakken. Lees verder...
02-03-2005 NVON congres
Op vrijdag 15 april en zaterdag 16 april 2005 organiseert NVON, in samenwerking met Wageningen Universiteit en van Hall Larenstein Hogescholen, haar 30-jarig jubileumcongres. Het thema van het congres is Water ßreed. Van watermoleculen tot watermanagement; Wageningen Universiteit en van Hall-Larenstein Hogescholen nemen u mee op een reis door de 'waterwereld'.

02-03-2005 Open dag: Viva Chemie!
Op donderdag 14 april organiseert de afdeling Scheikunde van de UvA een open dag voor docenten, leerlingen en andere belangstellenden. U kunt luisteren naar lezingen over actuele ontwikkelingen binnen het chemisch onderzoek en een rondleiding krijgen in diverse laboratoria en onderzoeksruimtes. Lees verder...

24-02-2005 Campagne voor goede kanten van chemie
Bron: OOGST
Met dank aan Marjan Bruinvels

Gewasbeschermingsmiddelen zijn niet alleen maar slecht, zoals milieuorganisaties willen doen geloven, maar zorgen ook voor veilig en betaalbaar voedsel voor de consument. Dat zegt Ecpa, de koepel van Europese fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen, waartoe ook de Nederlandse bond Nefyto behoort. Ecpa start de campagne Common Ground om die boodschap te verspreiden. De campagnenaam is voluit Common ground to share (het behartigen van gemeenschappelijke belangen), dus goede opbrengsten voor de boer én gezond, betaalbaar voedsel voor de consument. Ecpa-voorzitter Roger Doig zei vandaag tijdens de aftrap van de campagne in Brussel: "Gewasbeschermingsmiddelen hebben het leven van mensen enorm helpen verbeteren. Toch weten de meesten dit nauwelijks. Het is onze taak hen dit te vertellen."
24-02-2005 Nieuwsbrief verzonden
De nieuwsbrief van februari is verzonden. Ben je lid van de community maar heb je hem niet ontvangen? Je staat dan niet op de mailinglist en ontvangt dan ook geen andere e-mail van communityleden. Wil je dit wel, stuur me dan even een email. Eerder verzonden nieuwsbrieven vind je onder de knop Nieuwsbrief. Dit gedeelte van de website is alleen toegankelijk voor community leden. Ben je nog geen lid maar wil je toch graag bij deze gedeelten van de website? Meld je dan gratis aan als lid van de community scheikunde.
22-02-05 Zuiveringsunits naar Aceh
Bron: Technisch Weekblad
Als onderdeel van het herstelplan voor de drinkwatervoorziening, gaan begin maart veertig nieuwe waterzuiveringsinstallaties vanuit Nederland naar de getroffen gebieden in Aceh. Deze mobiele drinkwaterinstallaties, genaamd Perfector-E, zijn ontwikkeld door Norit/X-Flow en het Noord-Hollandse waterleidingbedrijf PWN. Het systeem zuivert afval- en rivierwater tot drinkwaterkwaliteit door een combinatie van twee zuiveringstechnieken.

22-02-05 Koffie goed tegen leverkanker?
Met dank aan: Marjan Bruinvels
Researchers in Japan have discovered some eye-opening news about coffee: It may help prevent the most common type of liver cancer. A study of more than 90,000 Japanese found that people who drank coffee daily or nearly every day had half the liver cancer risk of those who never drank coffee. The protective effect occurred in people who drank one to two cups a day and increased at three to four cups. Meer informatie...

14-02-05 Virtueel experimenteren op afstand
Met succes werd op 14 januari een aantal experimenten op afstand uitgevoerd. Vanuit een virtueel laboratorium bij DSM Resolve op de Research Campus in Geleen werd een experiment aangestuurd in het instituut AMOLF in Amsterdam. Ook bij Philips Research stond een op afstand bestuurbare opstelling. Lees verder...
14-02-05 TU-student bouwt spotgoedkope zonnecollector
Bron: TU Delft
Een zonnecollector die stoom produceert kan veel goedkoper worden gemaakt. Achtstejaars student scheikundige technologie Jeroen van Luijtelaer (25) testte vorige week met succes zijn prototype van een zonnecollector van plastic. Lees verder...
13-02-05 Chemici nodig voor nieuwe proevenwaaier
C3 produceert een analytische proevenwaaier in samenwerking met de KNCV-sectie Analytische chemie. Dit is één van de C3-activiteiten om te laten zien hoe interessant en spannend chemie is en hoe aantrekkelijk studeren en werken in de chemie kan zijn. De proevenwaaier richt zich dan ook op kinderen in het basisonderwijs.

C3 zoekt chemici die nieuwe en moderne experimenten kunnen aanleveren, die C3 vervolgens vertaalt naar het leerlingenniveau. Surf eerst naar www.c3.nl/kids, waar het format en al uitgewerkte proefjes staan, om te voorkomen dat er dubbele proefbeschrijvingen worden gemaakt. Er worden vijf kopjes voor de proeven gehanteerd, waarvan de eerste drie in de waaier en de laatste twee op de C3-kinderwebsite komen te staan. De kopjes zijn: ‘Wat heb je nodig?’, ‘Wat moet je doen?’, ‘Wat gebeurt er?’, ‘Wat kun je nog meer onderzoeken?’ en ‘Weetjes’. Chemici die een bijdrage willen leveren, kunnen contact opnemen met Janine van Driel.
10-02-05 Inschrijving voor de gratis workshop 'ICT in het scheikunde onderwijs' nog open!
Je kan je nog inschrijven voor de gratis workshop ‘ICT in het scheikunde onderwijs’ die op 23 februari vanaf 12:00 in het Nemo in Amsterdam zal plaatsvinden. Als je mee wilt doen, stuur dan een email naar a.hendriks@vapro-ovp.com. Vermeld in deze email je adresgegevens, telefoonnummer en of je lid bent van de community scheikunde, van Chemnet of van geen van beiden lid bent. Deelname is gratis voor communityleden en ChemNet-abonnees.
04-02-05 Winnaar VVV Irischeque bekend
De winnaar van de VVV Irischeque is bekend. Dit is Martijn Vogelezang. Alle inzenders bedankt voor jullie antwoorden. Waar nodig zal ik de community aanpassen naar aanleiding van jullie feedback.

04-02-05 Themadag voor 5 en 6 VWO'ers over natuurrampen
Op dinsdag 15 februari a.s. organiseert de opleiding Aardwetenschappen van de faculteit Geowetenschappen (Universiteit Utrecht) een speciale themadag voor middelbare scholieren uit 5 en 6 vwo, met de profielen Natuur en Techniek en Natuur en Gezondheid. De themadag gaat over natuurrampen. De scholieren volgen de volgende drie lezingen: de aardbeving bij Sumatra en de tsunami, het ontstaan van vulkanisme en global change.

Op deze dag lunchen ze samen met studenten. Aan het eind van de dag is er een speciale Kennisquiz. De scholieren strijden dan in teams tegen elkaar. De vragen hebben allemaal betrekking op de lezingen. Er is een panel van wetenschappers die de antwoorden nakijken en commentaar geven. De studievereniging verzorgt de Kennisquiz.

Doel van deze dag is scholieren te informeren over het ontstaan van natuurrampen, wat zijn de processen die er aan voorafgaan, wat kunnen we er tegen doen, etc. Na de tsunami hebben we veel vragen gekregen over het ontstaan ervan. Als opleiding aardwetenschappen met alle expertise in huis hebben we vervolgens lezingen gegeven voor alle studenten en medewerkers van de UU. Graag willen we ook scholieren beter informeren.

Meer informatie over deze dag is te vinden op de website van de opleiding Aardwetenschappen onder 'aardwetenschappen'.

03-02-05 Inschrijving workshop 'ICT in het scheikunde onderwijs'
Vanaf vandaag kan je je opgeven voor de workshop 'ICT in het scheikunde onderwijs' die op 23 februari a.s. in het Nemo in Amsterdam gegeven zal worden.

De workshop zal om 12 uur starten met een lunch (inclusief). Tijdens de workshop zal Han Buwalda vertellen hoe hij ICT gebruikt in zijn lessen. Hij zal laten zien hoe hij leerlingopdrachten ingebed heeft in een ELO en daarnaast zullen jullie o.a. zelf animaties van chemische reacties in powerpoint gaan maken. Ook is er voldoende gelegenheid voor discussie. Rond 4 uur is de workshop afgelopen en kan je van de gelegenheid gebruik maken om met z'n allen of individueel in Nemo rond te lopen.

Je kan je voor de workshop opgeven door een email te sturen naar:
a.hendriks@vapro-ovp.com. Vermeld in deze email je adresgegevens, telefoonnummer en of je lid bent van de community scheikunde, van Chemnet of van geen van beiden lid bent. Deelname is gratis voor communityleden en ChemNet-abonnees. Anderen betalen 10 euro. Op deze website kan je je gratis en vrijblijvend inschrijven als lid van de community scheikunde.

20-01-05 Opheffing Chemmic?
Tijdens de ALV van Chemmic op 31 januari a.s. zal er beslist worden over het opheffen van Chemmic. Lees verder.
20-01-05 Vacatures bij de SLO
De SLO is op zoek naar twee nieuwe medewerkers, waarvan één speciaal voor scheikunde. Let oop: de termijn waarop een reactie wordt gevraagd is verlengd tot 29 januari. Lees hier de vacature.

11-01-05 Chemnet en de Community scheikunde organiseren workshop
Op 23 februari 2005 organiseren de Community scheikunde en Chemnet samen de workshop ‘ICT in het scheikunde onderwijs’. Tijdens deze middag kunt u op een praktische manier kennismaken met de mogelijkheden om ICT toe te passen in uw scheikundeles. Docenten, die hier al ervaring mee hebben, zullen de workshop begeleiden. De workshop wordt gehouden in het NEMO in Amsterdam. Tijdens de middag heeft u ook de gelegenheid om NEMO te bezoeken. Hou deze datum dus alvast vrij in uw agenda!

Meer informatie over het programma en de inschrijving voor de workshop worden binnenkort gepubliceerd op deze website.

11-01-05 Squiz
Bron: VNCI
Om de instroom van scheikundestudenten aan de Nederlandse universiteiten én het imago van de chemie te vergroten, organiseert de Stichting Scholierenquiz Chemie Nederland namens de diverse Nederlandse Bètastudieverenigingen de Squiz. Lees verder.
05-01-05 Zware metalen in ayurvedische medicijnen
Op de website van the Faculty of Washington staat een interessant artikel over zware metalen zoals lood, kwik en arsenium, die zijn aangetroffen in ayurvedische medicijnen.
03-01-05 Doe mee met Thinkquest
ThinkQuest is dé webstrijd voor elke scholier, leerling, student en docent. Webstrijd is een wedstrijd in het maken van websites. Zo'n website kan gaan over bijvoorbeeld mode, films, of over hoe het is om met een handicap te leven. Er zijn wel een paar voorwaarden. De site moet leerzaam zijn voor leeftijdgenoten, gebruikt kunnen worden als lesmateriaal en hij moet Nederlandstalig zijn. Leuk om te weten: je maakt kans op prachtige prijzen! Er zijn verschillende wedstrijden voor basis-, en voortgezet onderwijs en mbo.

Inschrijven voor ThinkQuest kan nog tot 1 februari 2005. Meer informatie is te vinden op de website van Thinkquest.
21-12-04 Kennisnet op de NOT beurs
Van 25 t/m 29 januari vindt de NOT beurs plaats. Kennisnet zal net als tijdens de vorige editite in 2003 aanwezig zijn en je het gemak van werken met Kennisnet laten zien. Dit keer ontmoeten wij je graag in hal 1. Daar vind je ook alle educatieve uitgeverijen. Noteer de data alvast in je agenda! Ons programma staat binnenkort op not.kennisnet.nl.
16-12-04 Maak kans op een VVV-irischeque!
Vorige week is via de mailinglist naar alle leden van de community een vragenlijst verstuurd over de community. Alle inzendingen, die voor eind januari binnen komen, dingen mee naar een VVV-irischeque t.w.v. 25 euro. Heb je geen vragenlijst ontvangen maar wil je toch graag je mening geven over de community en daarmee kans maken op deze cheque. Stuur mij dan een mailtje, dan stuur ik de vragenlijst naar je toe.
16-12-04 Nieuwe digischool trainingen voor communityleden
Plaats: Museum Nemo, Amsterdam, of bij u op school.
Aanmelden: www.digischool.nl/trainingen

De Workshop Carrousel
Keuze uit 6 workshops van verschillend niveau, waarin u zelf online lesmateriaal maakt. Gedurende een training kunt u aan 2 workshops deelnemen.
Data: woensdagmiddag 19 januari, 2 februari, 16 februari, 6 april.

De Workshop Lectora
Voor gevorderden. U leert werken met een pakket waarmee u lessen en toetsen kunt maken die via het web continue beschikbaar zijn.
Data: woensdagmiddag 26 januari, 9 februari, 16 maart, 13 april.

15-12-04 Inloggegevens community verstuurd
De inloggegevens voor de community website zijn vandaag verstuurd naar alle leden van de mailinglist. Heb je nog geen inloggegevens ontvangen maar ben je wel lid van de community? Stuur dan even een email naar mij. Dan zorg ik ervoor dat je alsnog de inloggegevens toegestuurd krijgt.

Ben je docent scheikunde maar nog geen community lid en wil je wel graag toegang hebben tot de hele website? Meld je dan gratis aan als lid.

15-12-04 LAKS zoekt docenten
Het LAKS is bezig met het project Wat Moet Ik Leren. In dit project worden de eindtermen hergeformuleerd zodat het voor zowel docenten als voor eindexamenkandidaten duidelijk is wat er gedoceerd/geleerd moet worden. Voor dit project is het LAKS op zoek naar docenten, die lesgeven aan HAVO eindexamenklassen, die voor 25 euro per uur willen helpen om de link tussen de eindtermen en de verschillende onderwijsmethodes duidelijk te maken. Docenten die hier interesse voor hebben kunnen ze opgeven door een email te sturen aan arthur@laks.nl.

13-12-04 Nieuw: websiteonderdelen achter paswoord!
Vanaf vandaag zijn de onderdelen 'ledenlijst', 'nieuwsbrief', 'methoden', 'forum' en 'links' alleen nog maar bereikbaar voor communityleden. Als je lid bent van de community scheikunde dan krijg je de inloggegevens deze week opgestuurd. Ben je nog geen lid van de community scheikunde dan kun je via de knop 'aanmelden' jezelf opgeven als lid. Je krijgt dan een inlognaam en wachtwoord toegestuurd. Het lidmaatschap van de community is gratis: dus wordt lid dan heb je toegang tot de hele communitysite.
09-12-04 Science & ICT stroom
Op het forum heeft Andre Olivier een bericht geplaatst over de Science en ICT stroom. Hij is op zoek naar scholen en docenten, die tips hebben om een Science en ICT stroom op te zetten. Zijn er scholen die een hiermee bezig zijn of tips hebben? Kijk op het forum en reageer.

07-12-04 Themapakket over kauwgom
Nederland Schoon heeft een themapakket over kauwgom voor leerlingen uit de onderbouw van vmbo en havo/vwo ontwikkeld. In dit pakket zit o.a. een schriftelijke toets over de samenstelling van kauwgom en hoe je het het beste kunt verwijderen en twee praktische opdrachten over het verwijderen van kauwgom met ijs en olie. Kijk voor meer informatie op de website van Nederland Schoon.

02-12-04 Nieuwe website boordevol opdrachten
Er is een nieuwe website online met daarop veel praktische opdrachten, aanleeropdrachten en docentondersteuning voor de 1e t/m de 6e klassen. Bekijk de website van Techniek 12+.
01-12-04 Presentatie leerlijn Nieuwe Scheikunde
Op de Woudschoten conferentie van 6 november jl. heeft de werkgroep leerlijn een presentatie gegeven over de leerlijn van Nieuwe Scheikunde. Deze presentatie is te vinden op de website van Nieuwe Scheikunde.
29-11-04 Nieuwe Scheikunde nieuwsbrief!
De scheikunde nieuwsbrief voor november is uit. Je kunt 'm vinden onder nieuwsbrief --> jaargang 5 --> nummer 3.
25-11-04 Verslag van de Internationale Chemieolympiade
Op 18 t/m 27 juli heeft de internationale chemieolympiade plaatsgevonden in Duitsland. Geinteresseerden kunnen hier het verslag lezen.
25-11-04 Nieuwe klokhuis agenda
Er is weer een nieuwe klokhuis agenda! De agenda loopt van 21 november 2004 t/m 10 december 2004. De agenda is te vinden op de website van docentenplein.

22-11-04 Griepmeting weer van start!
Vanaf gisteren (21 november) kan iedereen via de website van de Grote Griepmeting doorgeven of hij zich gezond voelt, dan wel verschijnselen van griep of verkoudheid heeft. Vorig jaar was De Grote Griepmeting een groot succes. Ruim 31.000 'Griepmeters' gaven wekelijks hun gegevens door. Lees het verslag.

15-11-04 sCOOLlab
Vanwege het 100-jarig bestaan van DSM in 2002 is een Droomactie onder 1100 medewerkers verspreid over 30 landen. Medewerkers konden dromen inleveren. Afgelopen week kwam er één hiervan uit. Samen met pedagogen werkten medewerkers de droom uit en ontwikkelden het sCOOLlabs pakket voor basisscholen. Lees verder

15-11-04 Spartan-project wint Leermeesterprijs
Bron: VNCI
Scheikundedocenten mevrouw Lammers (Eijkhagencollege, Landgraaf) en de heer Van Dreumel (Bernardinuscollege, Heerlen) hebben met het project 'Spartan' de VNCI-Leermeesterprijs 2004 gewonnen. Scheikundeleerstof wordt hierin op inspirerende en uitdagende wijze gekoppeld aan chemie uit de dagelijkse praktijk. Peter Noordervliet, directeur VNCI, reikte de prijs uit tijdens de Woudschotenconferentie voor scheikunde. Lees verder
12-11-04 Feel the chemistry succes op Studiebeurs
Bron: VNCI
Ruim drieduizend leerlingen namen tijdens de recente StudieBeurs in Utrecht een kijkje op het Feel the Chemistry plein en de nieuwe mbo-stand. Chemisch Nederland, waaronder de VNCI, liet hier de veelzijdigheid van de chemie zien. Lees verder
03-11-04 Voorstel examenprogramma's vanaf 2007 bekend
Bron: NVON
Sinds kort is er voor de vakken biologie, scheikunde en natuurkunde een voorstel bekend voor examenprogramma's in de vernieuwde tweede fase vanaf 2007. Er is een heel klein beetje tijd ingeruimd voor een 'veldraadpleging'. Op de pagina tweede fase actueel kun je hierover meer informatie vinden, per vak en schoolsoort staan hier de voorstellen en de examenprogramma's zoals ze nu gelden.

Neem er kennis van en laat jestem horen! Je hebt tot ongeveer half november de tijd om jemening kenbaar te maken via email, forum of bijeenkomst, daarna gaan de commissies weer aan de slag om een definitief advies met de voorstellen en onze reacties op te stellen.

02-11-04 VNCI stelt 400.000 euro beschikbaar voor ontwikkeling Nieuwe Scheikunde
Bron: VNCI
De VNCI stelt de komende vier jaar, jaarlijks maximaal honderduizend euro beschikbaar voor het ontwikkelproject Nieuwe Scheikunde van de Commissie Van Koten. De VNCI vindt het belangrijk dat de chemische industrie ook in de toekomst de beschikking heeft over voldoende, goed geschoolde chemici.

26-10-04 Tip: websites met filmpjes van experimenten
Van H. Buwalda heb ik twee links gekregen naar websites waar filmpjes van experimenten op staan:
- Delights of chemistry
- Chemistry Comes Alive;
Volume 1
Volume 2
Volume 3
Volume 4

21-10-04 Nieuwe onderwerpenlijst klokhuis
Dagelijks om 18.30 uur wordt Het Klokhuis uitgezonden op Nederland 3. In samenwerking met de redactie van Het Klokhuis publiceert Docentenplein de uitzendingenagenda. Op de website van Docentenplein staat de agenda voor september tot en met november.
14-10-04 Tijdelijk onbeperkte toegang tot Keuzegids Leermiddelen!
Wil je weten wat je collega's van de lesmethoden voor scheikunde vinden? Ga dan naar de Keuzegids op www.openboek.nl en vul bij zowel inlognaam als wachtwoord 'docent' in. Deze maand onbeperkt toegang!

Als je je ervaring met jouw lesmethode nog niet ingevuld hebt, kan dat nog steeds. Vul de enquete in.
04-10-04 Scheikunde simulaties op internet
Op het internet zijn aardig wat simulaties te vinden, die gebruikt kunnen worden bij scheikunde. Hieronder staat een lijstje met websites waarop simulaties staan. Weet jij nog andere websites met daarop simulaties die gebruikt kunnen worden bij het vak scheikunde? Mail ze dan naar mij. Ik zal alle adressen verzamelen en ze publiceren op de communitywebsite.
- Simulaties voor sk, na en bio
- Simulaties van reactievergelijkingen van verbranding
- Alchemie software
- Interactie spreadsheet demonstrations
- Free Chemistry software
04-10-04 Brains@Work, de Rotterdamse editie van de WetenWeek
Woensdag 20 t/m woensdag 27 oktober 2004 openen veel locaties in Rotterdam hun deuren met een spectaculair programma voor jongeren van 12 tot 18 jaar: van make-up maken tot gamen, van banden wisselen bij een Formule 1-pitstop tot het besturen van containerschepen.

Bij alle activiteiten zijn ook studenten van Rotterdamse vervolgopleidingen aanwezig om bezoekers te begeleiden. Initiatiefnemer KMR (Kennisinfrastructuur Mainport Rotterdam) wil Rotterdamse jongeren met Brains@Work de wereld van wetenschap en techniek laten beleven. Veel activiteiten vinden in de herfstvakantie plaats. Hiervoor kunnen uw leerlingen zich individueel opgeven via www.brainsatwork.nl.
24-09-04 Nieuwe lesmethode nodig?
Openboek brengt elk jaar een keuzegids leermiddelen uit met daarin de meningen van veel docenten over lesmethoden. Deze keuzegids kan docenten helpen bij het maken van een keuze voor een nieuwe lesmethode. Laat je stem dus horen en help docenten die voor een nieuwe methodekeuze staan. Meer dan 1.000 collega's gingen je reeds voor!

Ga naar de website van open boek en geef antwoord op een aantal multiple choice vragen.
23-09-04 ThinkQuest zoekt online juryleden
Ingezonden door: Kennisnet
De ThinkQuest webstrijden 'ThinkQuest Scholier' en ThinkQuest Docent & Student' zijn momenteel in afronding, dat wil zeggen dat de deelnemers van deze webstrijden vandaag hun website hebben ingeleverd. In totaal zijn dit ruim 400 ingeleverde websites. Om deze websites te beoordelen zoekt ThinkQuest Online Juryleden. Deze juryronde zal in 2 perioden verlopen, de
eerste periode is vanaf 25 september.

ThinkQuest zoekt docenten/scholieren die het leuk vinden om (met hun klas) websites te beoordelen. In de bijlage tref je een oproepje en een lesbrief. De lesbrief is bedoeld voor docenten die met (groepjes in) hun klas aan de slag willen met het online jureren.

17-09-04 Kennisnet en nl.tree staan los van elkaar
Ingezonden door: Kennisnet
Wij willen graag reageren op de jongste berichten in de pers die melden dat nl.tree op houdt te bestaan. nl.tree heeft altijd als aparte organisatie naast Kennisnet bestaan. De internetaanbieder nl.tree diende als provider voor de scholen. Het consortium van kabelbedrijven nl.tree leverde het spreekwoordelijke "kastje in de muur" en internetdiensten, zoals onder andere e-mail en ruimte voor websites. De portal www.kennisnet.nl stond en staat hier helemaal los van. Kennisnet blijft dan ook gewoon bestaan, met betrouwbare content en diensten van en voor het onderwijs.
16-09-04 Trainingen in het nieuwe schooljaar
Ook dit jaar weer organiseert de Digitale School in samenwerking met Kennisnet diverse trainingen. Kijk op www.digischool.nl voor meer informatie over de trainingen.
16-09-04 Voorronde voor de 3e Europese Unie Science Olympiade (EUSO)
Op vrijdag 19 november 2004 wordt de regionale voorronde gehouden voor de derde EUSO. De EUSO is een wedstrijd voor middelbare scholieren, waarbij ze in groepjes problemen moeten oplossen via het doen van geïntegreerd binas-practicum. Het doel van deze wedstrijd is het uitdagen en enthousiasmeren van leerlingen op het gebied van science. De EUSO is voor alle h/v-bovenbouwleerlingen die op 31 december 2004 nog geen 17 jaar zijn én een natuurprofiel hebben kunnen mee doen.

De voorronde vindt plaats op de onderstaande acht universiteiten:
Wageningen Universiteit - Rene.Hoogendam@wur.nl
Technische Universiteit Delft - s.vandegiessen@TNW.TUDelft.nl
Technische Universiteit Eindhoven - K.F.D.Pauwels@tue.nl
Universiteit Twente - J.Krabbenbos@utwente.nl
Rijksuniversiteit Groningen - g.j.zondervan@fwn.rug.nl
Rijksuniversiteit Leiden - Bouwman@chem.leidenuniv.nl
Universiteit Utrecht - M.vandergarde@chem.uu.nl
Radboud Universiteit Nijmegen -e.dekleijn@sci.kun.nl

Teams kunnen zich opgeven door vóór 1 november een email te sturen naar een van de deelnemende universiteiten (zie website) uit hun regio. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. Omdat er maar een beperkte capaciteit is per instelling geldt dat plaatsing geschiedt op volgorde van aanmelding. Kijk voor meer informatie op: www.euso.dcu.ie of www.chemistry.sci.kun.nl

06-08-04 Junior College Utrecht (JCU) opgericht
Bron: VNCI
De Universiteit Utrecht heeft, in nauwe samenwerking met twaalf middelbare scholen uit de regio Utrecht, het Junior College Utrecht (JCU) opgericht. Het JCU is een uniek tweejarig bètaprogramma voor 5 en 6 vwo´ers met een bovengemiddelde interesse in bètavakken. Vanaf eind augustus krijgen de scholieren twee dagen per week les in de vakken natuurkunde, scheikunde, wiskunde en biologie op de campus van de universiteit. Het is voor het eerst in Nederland dat vwo-leerlingen een deel van hun onderwijs structureel buiten de eigen school volgen. Het JCU biedt in het schooljaar 2004-2005 plaats aan 25 scholieren.

Kijk voor meer informatie op: http://www.jcu.uu.nl.

22-07-04 Werk en studie combineren in chemie
Bron: VNCI
In 2003 zijn de VNCI en de TU Eindhoven de driejarige duale masteropleiding tot chemisch ingenieur gestart. De opleiding is in eerste instantie bedoeld voor HTS-ingenieurs chemische technologie en werknemers met een HLO-diploma. Voor kandidaten met een afwijkende vooropleiding kunnen incidentele uitzonderingen worden gemaakt.. Er geldt geen toelatingsexamen, wel wordt in een persoonlijk gesprek afgestemd welke vakken en kennis eventueel ‘bijgespijkerd’ moeten worden. Dit bijspijkeren vindt plaats via een individueel schakeltraject voordat de opleiding begint. In het studieprogramma zijn mogelijkheden voor vrijstellingen opgenomen voor kandidaten die minimaal vijf jaar werkervaring hebben.

De werving en selectie begint binnenkort, meer weten: 070-3378126 of via e-mail: brouwer-keij@vnci.nl of kijk op VNCI.

Op woensdagavond 15 september vindt op de Universiteit Eindhoven een informatieavond plaats voor kandidaat-studenten en hun begeleiders.
14-07-04 Handen uit de mouwen
Op 7 juli heeft Jet-Net aan het Innovatieplatform de publicatie ´Handen uit de mouwen´ aangeboden. In de publicatie komen docenten, studenten en deelnemende bedrijven aan het woord en er wordt een beeld gegeven van de manier waarop samenwerking met technisch georiënteerde bedrijven en het bèta-onderwijs aantrekkelijker wordt gemaakt. De publicatie ´Handen uit de mouwen´ is te vinden op http://www.jet-net.nl
28-06-04 Website: How stuff works
Al surfend kwam ik deze website tegen. Het is een leuke uitgebreide website, wel engelstalig, met uitleg over bijvoorbeeld allemaal wetenschappelijke termen en verschijnselen, waaronder over klonen en radon. http://science.howstuffworks.com
17-06-04 Redacteuren gezocht
ChemNet is op zoek naar redacteuren om het redactieteam te versterken. Is dat niet wat voor jou? Of voor je collega? Lees de advertentie en neem contact op!
02-06-04 XXS in Utrecht
In het Utrechtse Universiteitsmuseum is tot en met 31 oktober de tentoonstelling XXS te zien. XXS staat voor extra-extra-klein. De tentoonstelling gaat over colloiden, stoffen die zich in grote hoeveelheden, maar op zeer kleine schaal met andere stoffen kunnen vermengen. Op de tentoonstelling zijn ook minder bekende verschijnselen te zien. Bijvoorbeeld magnetische vloeistoffen en een potje met 'ringing silica gel'. Als je dat schudt, trilt het nog een hele tijd na. En een potje met laponiet-gel. Als je het omkeert lijkt het een vaste stof, maar als je het schudt zie je het bewegen als een vloeistof.
Kijk voor meer informatie op http://www.museum.uu.nl.
18-05-04 Nieuwe lesmethoden voor scheikunde en nask
Onder de knop 'Methoden' zijn twee documenten toegevoegd waarin de gegevens van de nieuwe lesmethoden voor scheikunde en nask staan.
18-05-04 Geef je visie op het scheikunde examen
Kennisnet zoekt docenten die de scheikunde examens van het vmbo, havo en vwo willen beoordelen. Wil je je visie geven op het scheikundexamen van vmbo, havo of vwo? Meld je dan aan bij Karin van Bakel. Alle geplaatste inzendingen krijgen een cadeaubon van 20 euro.
06-05-04 Win een reis naar het Genoa Science Festival in Italië!
Kennisnet en Kennislink organiseren in samenwerking met de Asia-Europe Foundation een wedstrijd voor de beste expositie op het befaamde internationale Genoa Science Festival dat van 26 september t/m 3 november 2004 zal plaatsvinden. Klik hier voor meer informatie.
28-04-04 Nieuwe website!
Vanaf vandaag is de nieuwe website voor de Community Scheikunde online. Ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt. Heb je suggesties voor verbetering? Stuur me dan een mailtje (a.hendriks@vapro-ovp.com) met daarin je op- of aanmerkingen.
16-04-04 Open Dag Chemie op 23 oktober 2004
Op zaterdag 23 oktober 2004 vind de Open Dag Chemie plaats. Tijdens deze dag zetten in heel Nederland bedrijven en instellingen die met chemie werken hun deuren open voor jou. Je kunt op deze dag gaan kijken op plaatsen waar je normaal nooit komt.