http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl
januari 2006
oplage: 819
.
Nieuwsbrief Community Speciaal Onderwijs
Maandelijks ontvang je de nieuwsbrief voor het speciaal onderwijs.
Alleen leden van de Community Speciaal Onderwijs ontvangen deze nieuwsbrief.
Aanmelden kan door het invullen van het formulier
Afmelden door een e-mail sturen naar s.kloosterman@kennisnet.net
Informatie uit de nieuwsbrieven wordt bewaard in het archief.

_____________________________________

Inhoud
Community
Forum
Lesgeven
Nieuws
ICT en speciaal onderwijs
Agenda
_____________________________________

CommunityCommunity manager
Sipke Kloosteman

Nieuwe leden en lesmateriaal
Iedereen weer bedankt voor zijn of haar bijdrage!
De deadline voor volgende maand is 7 februari.
Kopij kun je sturen naar
s.kloosterman@kennisnet.net

Tijdens de Onderwijs en Handicap Markt in Utrecht meldden zich weer nieuwe communityleden aan. Welkom! Het aantal leden bedraagt nu 819. In 2006 (einde schooljaar) zal de community een nieuwe vormgeving krijgen. Dat is nodig, want de huidige site is verouderd. De community zal met name interactieve onderdelen bevatten. De andere informatie wordt nu al geplaatst op http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl. We willen de pagina met lesmateriaal flink uitbreiden. Dit lesmateriaal kan nu al worden aangeleverd. Het meeste materiaal zal alleen voor communityleden beschikbaar zijn. Je zult dus moeten inloggen om bij het materiaal te kunnen. Stuur je documenten naar s.kloosterman@kennisnet.net

Bijdrage
Je bent lid van een community, dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld reageert op forum-berichten of op berichten die via de mailinglist worden verstuurd. Het is ook mogelijk een bijdrage te leveren aan de nieuwsbrief!
Een leuk computerprogramma gevonden of  een interessante website?
Wil je een mening geven? Aarzel niet en stuur een bijdrage naar de community manager!
Vorige nieuwsbrief gemist? Klik hier!

Sipke Kloosterman
_____________________________________

Forum

Nieuwe reacties op het forum. Steun je collega's en reageer!
Soms stellen ouders vragen op dit forum.

Belonen
Er komen nog steeds reacties binnen over het onderwerp 'belonen'.
Reageer!

LGF in het VO
In mijn beroepspraktijk loop ik regelmatig aan tegen de vraag hoe de LGF in te zetten in het VO. Ik heb geen rekenvoorbeelden. Wie heeft er ervaring mee?
Ik kan alle reacties gebruiken. Aan het eind van mijn onderzoek wil ik een document samenstellen met handige tips voor scholen en ambulant begeleiders.
Reageer!

Kleuterrapport ZML
Wij zijn op zoek naar een nieuw rapport voor onze jongste groep kleuters. wij werken met het ontwikkelingsmodel van Dick Memelink en zoeken een rapport dat hierbij aansluit. Wie heeft hier ervaring mee?
Reageer!

Lesmateriaal puberteit/lichaamsverandering en lichaamsverzorging
We zijn op zoek naar lesmateriaal voor pubers en aankomende pubers.
Het gaat om leerlingen in groep 8 van het sbo, waarin lln van verschillend niveau zitten. We zoeken materiaal m.b.t. lichaamsverzorging en lichaamsverandering. Wie heeft tips?
Reageer!

Seksuele vorming/voorlichting binnen cluster 3 onderwijs
Wij zijn vanuit het SO op zoek naar materialen/boeken/methoden rondom seksuele vorming/voorlichting. Voor kinderen van ZML niveau tot en met gemiddeld cognitief niveau. Tot nu toe hebben we wel wat boeken en spellen gevonden, maar deze behoeven zeker voor het lagere niveau de nodige aanpassing. Methodes kunnen wij tot op heden niet vinden. Heeft er iemand een tip of zijn er scholen die zelf iets hebben ontwikkeld op dit gebied? Wij horen het graag!
Reageer!

Deel je ervaringen, stel je vragen op het forum
Meer dan 700 collega's zitten klaar om je te helpen.
Ga naar het forum
_____________________________________

Lesgeven

Maandelijks een overzicht van nieuw verschenen lesmateriaal voor het speciaal onderwijs. Lesmateriaal van uitgeverijen en lesmateriaal aangeleverd door communityleden. Blijf sturen!
Suggesties voor deze rubriek zijn welkom!

Iets nieuws gezien? Heb je zelf materiaal ontwikkeld voor het speciaal onderwijs? Wees niet bescheiden, maar stuur het op! Wij zorgen voor plaatsing op het internet. Ook uitgeverijen worden uitgenodigd nieuw materiaal voor het speciaal onderwijs te presenteren. Deze nieuwsbrief wordt ontvangen door ruim 770 leden!

Belonen of niet?
Dit artikel op ouders online zet vraagtekens bij beloningssystemen in de opvoeding. Wellicht ook interessant voor het onderwijs.
http://www.ouders.nl/mopi2005-beloning.htm | Forum belonen | Meer belonen

Lesmateriaal PraktijkOnderwijs
Het lesmateriaal op de website van de Community PraktijkOnderwijs kun je downloaden als Word-document. Het materiaal is niet alleen geschikt voor het PrO. Je vindt er materiaal rond sociale vaardigheden, nederlands, rekenen-wiskunde, cultuur en maatschappij, informatiekunde, landbouw, zorg en welzijn, economische dienstverlening, techniek, textiele werkvormen en beeldende vorming.
http://vakcommunities.kennisnet.nl/vo/praktijkonderwijs/Lesmateriaal
Meer lesmateriaal

Veelgestelde vragen of dyslexie
Op het deskundigenforum van Kennisnet Leerlingzorg beantwoordt drs. Tom Braams vragen uit de praktijk over dyslexie. Voor het blad van de Landelijke Beroepsvereniging voor Remedial Teachers stelde hij een overzicht samen met veel gestelde vragen. Nu online op Kennisnet Leerlingzorg.
http://www.kennisnet.nl/po/leerlingzorg/archief/deskundigen/dyslexie_faq.html

Makkelijk lezen
Door verschillende oorzaken leren niet alle kinderen even snel en gemakkelijk lezen. In deze rubriek van het Leesplein wordt aangegeven hoe u geschikte kinderboeken kunt vinden en hoe u kinderen kunt stimuleren tot lezen. (bron: Leesplein)
www.leesplein.nl/6LLvolg.html?http://www.leesplein.nl/page.php?plein=LL&id=49

Meer lesmateriaal
De onderwerpen in deze rubriek vind je in het archief van onze community. Klik op archief en daarna op lesmateriaal.
http://www.digischool.nl/so/community/
____________________________________

Nieuw(s)

Elke maand een nieuwsoverzicht voor iedereen betrokken bij het speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs.
Suggesties voor deze rubriek zijn welkom!

Balans: Zorgplicht van scholen moet oplossing bieden
Balans werd met diverse andere ouderorganisaties uitgenodigd om mee te denken in de voorbereiding van het proces van veranderingen in de zorgstructuren. Wat houdt het voorstel in? Zal het een verbetering betekenen van de positie van onze kinderen? En hoe groot is de kans dat deze plannen doorgaan?
http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl/zorgstructuur_2010

Dyslexie OpsporingsTest
Aan de Universiteit van Amsterdam is bij de Afdeling Psychologische Methodenleer gedurende de jaren 2000 – 2004 onder leiding van drs H.C.M. Vorst, de Dyslexie OpsporingsTest, de DOT ontwikkeld. Deze test is gemaakt om leerlingen in het basisonderwijs met een verhoogd risico op dyslexie op te sporen. Nieuw aan deze test is, dat hij klassikaal en door de leerkracht is af te nemen.
http://www.libtest.nl

Fusie Bartiméus en Sonneheerdt
Op 1 januari 2006 zijn Bartiméus en Sonneheerdt gefuseerd tot de grootste landelijke aanbieder van diensten voor slechtzienden en blinden in Nederland. De nieuwe organisatie biedt voortaan het totale pakket aan diensten op het gebied van leven, wonen, leren en werken onder één dak. De fusie gaat niet gepaard met verlies van banen. bron: Bartiméus
http://www.bartimeus.nl/flexpage/flexpage_new.asp?id=350533

Informatieve dvd: ‘Hoezo Dyslexie?’
In het kader van het Masterplan Dyslexie is een informatieve dvd ontwikkeld, bedoeld als informatiemateriaal voor ouders en iedereen die werkt in het primair of voortgezet onderwijs. Op de dvd, ‘Hoezo Dyslexie?’ komen kinderen (po/vo), ouders, leraren (po/vo), bekende Nederlanders en diverse deskundigen aan het woord.
www.kennisnet.nl/po/leerlingzorg/actueel/nieuwsberichten_2006/dvd_dyslexie.html

Vreemde e.e.n.d. (Oproep)
Villa Achterwerk (VPRO) maakt een nieuwe serie van vreemde e.e.n.d, eigenlijk erg normaal dus. Een documentaireserie die laat zien dat kinderen met hun bijzonderheid gewoon e.e.n.d. zijn, net zoals iedereen! Een serie die antwoord geeft op alle vragen!
Ik ben op zoek naar kinderen die het leuk vinden om mee te doen. Weet u iemand, heeft u vragen of wilt u de eerste serie van Vreemde e.e.n.d. terugzien? Kijk dan op www.vpro.nl/vreemdeeend of mail naar naar c.hoogakker@vpro.nl.!
Charlotte Hoogakker, Villa Achterwerk
http://www.vpro.nl/vreemdeeend

Online testaanbod
Nu vrijwel alle scholen zijn aangesloten op Internet zien bedrijven de mogelijkheid om scholen online testen aan te bieden. A-VISION doet dat voor leerlingen in groep 8 die de overstap gaan maken naar het voortgezet onderwijs.
www.kennisnet.nl/po/leerlingzorg/actueel/nieuwsberichten_2006/online_testaanbod.html

Meer nieuws
Meer nieuws gerelateerd aan het speciaal onderwijs vind je op
http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl/actueel
____________________________________

ICT
en speciaal onderwijs

Informatie rond het gebruik van ICT in het speciaal onderwijs
Suggesties voor deze rubriek zijn welkom!

Gratis WAI-NOT training voor speciaal onderwijs
Op woensdag 18 januari 2005 organiseert de Hogeschool Arnhem/Nijmegen in samenwerking met de Kenniskring SO de eerste bijeenkomst van de WAI-NOT training in Arnhem.
http://www.ictopschool.net/samenwerking/nieuws/Nieuwsbericht.2006-01-12.3956
_____________________________________

Agenda

Een overzicht met conferenties, studiedagen, congressen
Voor een ieder betrokken bij het speciaal onderwijs of speciaal basisonderwijs.
Suggesties voor deze rubriek zijn welkom!

3 februari: Studiedag Kijken en Kiezen (Leerkrachten /IB-ers / AB-ers)
Leren lezen voor kinderen met een verstandelijke handicap? Niet alleen maar gekopieerde vellen en variaties op gewone methodes, maar een manier van leren, speciaal voor deze kinderen? De methode die jaren geleden door de SLO hiervoor is uitgebracht, is uitgebreid met nieuw materiaal.
http://www.specialkids.nl/content/view/full/435/day/3/month/2/year/2006

4 februari: Congres: Samen naar school?
Een congres in samenwerking met drs. R. Pereira, kinderarts een congres met als titel Samen naar School? De doelgroep van deze bijeenkomst bestaat uit leerkrachten in het basis- en speciaalonderwijs, school maatschappelijk werk, remedial teachers, interne begeleiders, psychologen, orthopedagogen, studenten en leerkrachten van PABO's.
http://www.kennisnet.nl/po/leerlingzorg/actueel/agenda_2006/samennaarschool.html

8 februari: Hoe verder met LISBO in mijn school voor SBO?
Het doel van deze bijeenkomst is om u zo volledig mogelijk te informeren over de resultaten die met dit project bereikt kunnen worden en de wijze waarop u dit project vorm en inhoud kunt geven in uw eigen school.
http://www.deelnameregistratie.nl/welkom.asp?try=Cookie

17 maart 2006: 6e nationaal Autisme Congres
Op 17 maart 2006 vindt in Rotterdam het 6e Nationaal Autisme Congres plaats. Er worden twee programma's aangeboden: een wetenschappelijk programma en een parallel programma, dat meer pragmatisch is .
http://www.balansdigitaal.nl/sitemanager.asp?agendapunt=1207

29 maart 2006: Congres Werknemer in opleiding
Congres over arbeidsparticipatie van kwetsbare jongeren. Het congres is bedoeld voor de onderwijssector, het bedrijfsleven en andere betrokken organisaties zoals de centra voor werk en inkomen.
http://www.wecraad.nl/page.php?id=7

20 en 21 april: Siméa congres 2006
Siméa is de branchevereniging voor onderwijs aan en zorg voor communicatief beperkten, slechthorenden en doven en staat bekend om inhoudelijk sterke congressen. In 2005 werd het programma nog met een 7,5 gewaardeerd door de congresgangers. Ook in 2006 ruim 40 minilezingen gehouden over actuele onderwerpen op het gebied van zorg, onderwijs, diagnostiek en begeleiding van mensen met een communicatieve beperking, slechthorenden en doven.
http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl/archief_2005/simea_congres_2006
______________________________________

Suggesties?
Mail ze naar s.kloosterman@kennisnet.net
10 februari verschijnt de volgende nieuwsbrief.
Deadline kopij: 7 februari

Sipke Kloosterman

©Kennisnet