http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl
november 2005
oplage: 742
.
Nieuwsbrief Community Speciaal Onderwijs
Maandelijks ontvang je de nieuwsbrief voor het speciaal onderwijs.
Alleen leden van de Community Speciaal Onderwijs ontvangen deze nieuwsbrief.
Aanmelden kan door het invullen van het formulier
Afmelden door een e-mail sturen naar s.kloosterman@kennisnet.net
Informatie uit de nieuwsbrieven wordt bewaard in het archief.

_____________________________________

Inhoud
Community
Forum
Lesgeven
Nieuws
ICT en speciaal onderwijs
Agenda
_____________________________________

CommunityCommunity manager
Sipke Kloosteman

Naar een nieuwe community
De nieuwe portal http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl voorziet in een behoefte. Bezoekers zijn tevreden over hoe informatie rond het speciaal onderwijs volgens een vaste structuur wordt aangeboden. We zijn blij met het groeiende aantal bezoekers.

Een volgende stap is de vernieuwing van de community. Deze vernieuwing zal in de loop van dit schooljaar plaatsvinden. Niet alleen de vormgeving zal worden vernieuwd. Er wordt gewerkt aan een nieuw forum en een plaats waar leden lesmateriaal kunnen uitwisselen. Binnen de site zullen we ons meer op specifieke doelgroepen binnen het speciaal onderwijs gaan richten. Verder zal er een klankbordgroep worden gevormd die mee gaat denken over de inhoud van de site.
Natuurlijk hoop ik gebruik te kunnen maken van de wensen en suggesties van de leden! In de loop van 2006 meer informatie.

Kennisnet Speciaal Onderwijs aanwezig op Hét Congres
Tijdens deze ontmoetingsplaats voor iedereen die te maken heeft met kinderen en jongeren met een beperking, zal ik aanwezig zijn op de informatiemarkt en een presentatie verzorgen rond de nieuwe portal. Meer informatie vind je in de agenda.

Bijdrage
Je bent lid van een community, dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld reageert op forum-berichten of op berichten die via de mailinglist worden verstuurd. Het is ook mogelijk een bijdrage te leveren aan de nieuwsbrief!
Een leuk computerprogramma gevonden of  een interessante website?
Wil je een mening geven? Aarzel niet en stuur een bijdrage naar de community manager!
Vorige nieuwsbrief gemist? Klik hier!

Sipke Kloosterman
_____________________________________

Forum

Nieuwe reacties op het forum. Steun je collega's en reageer!
Soms stellen ouders vragen op dit forum.

Straffen en belonen
Ik werk als deskundige voor personen met een verstandelijke beperking en bijkomende gedragsproblemen en psychiatrische stoornissen in een voorziening in België. Ik ben er bezig met een project rond straffen en belonen. Het zou heel leuk zijn te horen hoe ze daar bij jullie mee omgaan. Welke straf - en beloningssystemen bestaan er en hoe worden ze geëvalueerd? Jongeren die serieus probleemgedrag stellen, hoe worden die aangepakt?
Reageer!

LVS
Wij zijn op zoek naar een uitgebreid digitaal leerlingvolgsysteem, dus meer dan alleen toetsregistratie (ook rapportage, logboek, enz.). Wie heeft positieve of negatieve ervaringen met één of meerdere systemen.

Ik heb onlangs dezelfde vraag gesteld, maar heb helaas geen reacties ontvangen. Het valt mij jammer genoeg op, dat er voor een heel aantal onderwerpen, waar we van elkaar kunnen leren door te informeren, weinig respons wordt gegeven. Een gemiste kans, want dit moet m.i. juist de kracht van een forum zijn.
Reageer!

Dyslexie en sbo
Ben benieuwd hoe overige scholen voor SBO omgaan met dyslexie.
Reageer!

Leesweg voor zml
Wij gaan de leesweg invoeren op onze zml school. Tegelijk maak ik voor het seminarium voor orthopedagogie een studie, een educational researchs, van hoe we dit moeten doen. Daarvoor moet ik een zml school bezoeken die de leeweg al ingevoerd heeft. Welke school is bereid om mij informatie te verschaffen en mij een kijkje te gunnen in jullie praktijk?

Ik ben ook benieuwd naar scholen, zml of anders, die de leesweg speciaal an het CED gebruiken naast de leesweg en hoe dat bevalt.
Reageer!

Matrixmethode bij leerproblemen en ADHD
Heeft iemand hier ervaringen mee? Vooral voor kinderen die visueel zijn schijnt het een effectieve methode te zijn... Iq is niet belangrijk,wel hoe het kind leert!
Reageer!

Particulier onderwijs

Bestaan er in Nederland particuliere scholen voor moeilijk lerende kinderen.
Reageer!

Naar welke school moet mijn kind (4) met epilepsie en een lichte hersenbeschadiging?
Onze dochter schijnt overal net te "goed" te zijn, dus wat moeten we nu?
Reageer!

Deel je ervaringen, stel je vragen op het forum
Meer dan 700 collega's zitten klaar om je te helpen.
Ga naar het forum
_____________________________________

Lesgeven

Maandelijks een overzicht van nieuw verschenen lesmateriaal voor het speciaal onderwijs. Lesmateriaal van uitgeverijen en lesmateriaal aangeleverd door communityleden. Blijf sturen!
Suggesties voor deze rubriek zijn welkom!

Iets nieuws gezien? Heb je zelf materiaal ontwikkeld voor het speciaal onderwijs? Wees niet bescheiden, maar stuur het op! Wij zorgen voor plaatsing op het internet. Ook uitgeverijen worden uitgenodigd nieuw materiaal voor het speciaal onderwijs te presenteren. Deze nieuwsbrief wordt ontvangen door bijna 750 leden!

Sinterklaas - lesmateriaal
Op het Internet vind je een grote hoeveelheid lesmateriaal rond het thema Sinterklaas. Op onze website vind je een selectie. Wanneer je de pagina bezoekt moet je zeker eens klikken op de link Sinterklaas Educatief. Je vindt er werkbladen, software, achtergrondinformatie, spelletjes, plaatjes, etc.
Ken je het pepernotenrecept met picto's, speciaal gemaakt voor kinderen met een aan autisme verwante contactstoornis.
Natuurlijk vind je veel materiaal bij de Communities PO. Allemaal bereikbaar vanaf de december-pagina.
http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl/archief_2005/pepernoten
http://www.digischool.nl/so/community/december/december.html | Meer lesmateriaal

Sinterklaas - Leerlingen met PDD-nos
December is niet voor alle kinderen een feestmaand. Met name kinderen met PDD-nos hebben moeite met de 'gezellige' dagen. We vroegen drs. Carla Visser, onderwijskundige verbonden aan Groenendaal, het behandelingsinternaat voor kinderen met ADHD en/of PDD-nos in Groningen, om praktische tips.
Heb je ook suggesties om de spanning wat te verminderen? Mail ze naar s.kloosterman@kennisnet.net
http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl/archief_2005/december

Sinterklaas - Powerpoint
Ken je nog de dia's met Pluk en Plok? Waarschijnlijk alleen je de 45 bent gepasseerd ... Door de reizen van dit vrolijke tweetal verkenden jonge kinderen de wereld.
Op de Sinterklaassite van van John Demmers kwam ik ze weer tegen: Pluk en Plok bij Sint Nicolaas in Spanje. Nu als Powerpoint presentatie met ingesproken teksten. Erg geschikt voor het digitale schoolbord. Alleen een beamer is ook voldoende.
http://members.home.nl/john.demmers/sinterklaas
(Je vindt de link links, onderaan.)

Sinterklaas - Oproep!
Een Powerpoint presentatie over de geschiedenis van Sinterklaas heb ik nog niet gevonden. Wie heeft zoiets 'liggen' of is bereid iets dergelijks te maken?
De presentatie kan op de community worden gepubliceerd.
Eeuwige roem zal je deel zijn!
s.kloosterman@kennisnet.net

Kinderen met speciale rechten
De cursussen en trainingen die de LPC-projectgroep Kinderen met speciale rechten heeft ontwikkeld, bieden leerkrachten en begeleiders praktische handreikingen voor het omgaan kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum.
http://www.kmsr.nl | Meer autisme

Speciaal Rekenen
De website van het project Speciaal Rekenen is vernieuwd. Een goede reden om de site weer eens onder de aandacht te brengen. Speciaal Rekenen is een project dat zich richt op de invoering van realistisch rekenen in het s(b)o. Uitgangspunt is dat ook in het s(b)o wordt gewerkt met een realistische reken-wiskundemethode. Het project ontwikkelt materialen die het gebruik van de methode vergemakkelijken. Er zijn al verschillende mappen verschenen:
http://www.fi.uu.nl/speciaalrekenen/producten/uitgaven.html
Computerspelletjes worden gemaakt waar mogelijk. Uit de praktijk is gebleken dat het werken met computerprogramma's concentratiebevorderend werkt voor deze doelgroep. Op deze pagina een aantal voorbeelden/demoversies van deze computerspelletjes. Deze software is opgenomen bij de mappen (zie ook uitgaven) en zijn niet los te bestellen.
http://www.fi.uu.nl/speciaalrekenen/producten/software.html

Map Leerzorg: autisme
Dit is een pagina van de map Leerzorg op de Letop-site (be) en biedt informatie rond de herkenning en aanpak van autisme bij kinderen.
http://www.letop.be/infotheek/LEERZORG/pdf.asp?parent=1123&LzgID=1127

Documenten bij het Protocl Dyslexie (sbo)
Deze documenten zijn afkomstig van het Protocol Leesproblemen en Dyslexie voor het Speciaal Basisonderwijs (Wouters & Wentink, 2005). De pdf-bestanden kunt u printen, lezen en opslaan op uw harde schijf. Daarnaast vindt u enkele Word-documenten die u niet alleen kunt printen, lezen en opslaan, maar ook kunt aanpassen aan uw eigen wensen. De documenten zijn de moeite waard. Download bijvoorbeeld het Lettergroei boek, voorbeeld handelingsplannen, kleutertoetsen, etc.
http://www.taalonderwijs.nl/dyslexie/dossier_nieuw.htm#lksbodoc | Meer dyslexie

Advent-cd van Bartiméus
Kerst is een groot feest waar mensen naar toeleven. Alleen is dat vaak moeilijker wanneer je slechtziend of blind bent of wanneer je een verstandelijke beperking hebt. Bartiméus heeft ook dit jaar weer een nieuwe advent-cd gemaakt. Deze cd levert een belangrijke bijdrage aan de voorbereiding op het kerstfeest.

Alleen via Kennisnet Speciaal Onderwijs kunt u 1 track gratis downloaden. Het is het themalied van week 1: 'In oude boeken staat een woord'.
http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl/archief_2005/advent | Meer Kerst

Meer lesmateriaal
De onderwerpen in deze rubriek vind je in het archief van onze community. Klik op archief en daarna op lesmateriaal.
http://www.digischool.nl/so/community/
____________________________________

Nieuw(s)

Elke maand een nieuwsoverzicht voor iedereen betrokken bij het speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs.
Suggesties voor deze rubriek zijn welkom!

Handicap beperkt bezit en gebruik van computer
Mensen met functionele beperkingen in bewegen, zien of horen hebben een achterstand op de rest van de bevolking in computerbezit en internetaansluitingen. Wel zijn internet-gebruikers met handicaps minstens even lang on line als internetters zonder beperkingen. In 2003/2004 was ruim 8 procent van de bevolking van 12 jaar en ouder ernstig beperkt in het bewegen. Bron: Tumult docentenbox
www.tumult.nl/docentenbox/modules.php?name=News&file=article&sid=1996

Onderwijs chronisch zieke leerlingen schiet tekort
Bij scholen en ouders leeft vaak het idee dat onderwijs even niet nodig is als leerlingen ziek zijn. Dit resulteert in een isolement van de leerling, cognitieve achterstanden, doublures en beperkte ontplooiingskansen. Hierdoor eindigt de schoolloopbaan van chronisch zieke leerlingen vaak op een lager niveau dan dat zij eigenlijk aan zouden kunnen. Bron: Ziezon
http://www.nieuwsbank.nl/inp/2005/11/09/l004.htm

Tijdschrift voor mensen met verstandelijke beperking
Tof! is een nieuw tijdschrift voor mensen met een verstandelijke beperking. Tof! is informatief: met veel nieuws, interviews en reportages. Maar Tof! is vooral ook leuk: je vindt er uittips, recepten, contactadvertenties en puzzels. Bron: zetweb
http://www.zetweb.nl/artikel/pivot/entry.php?id=196

Doven kunnen muziek voelen
Beethoven zou dit apparaatje maar wat graag gezien hebben. De Vibrato is ontworpen door Shane Kerwin, een student product ontwerp uit Londen, en zorgt ervoor dat dove mensen muziek kunnen “voelen”. Bron: Gizmondo
http://nl.gizmodo.com/2005/10/27/doven_kunnen_muziek_voelen.html

Invoering LGF in het mbo
Per 1 januari 2006 wordt Leerlinggebonden Financiering ingevoerd in het mbo.
Om u hierover te informeren worden er verschillende voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd.
http://www.wecraad.nl/mededeling.php?id=5

Meer nieuws
Meer nieuws gerelateerd aan het speciaal onderwijs vind je op
http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl/actueel
____________________________________

ICT
en speciaal onderwijs

Informatie rond het gebruik van ICT in het speciaal onderwijs
Suggesties voor deze rubriek zijn welkom!

Opleiding ICT-Coördinator SO
Ook binnen het speciaal onderwijs is men volop zoekende naar de plaats van ICT in het onderwijsleerproces. Duidelijk is dat de ICT-coördinator binnen het speciaal onderwijs een voortrekkersrol bij de implementatie van ICT kan vervullen. In januari start de opleiding ICT-Coördinator SO - 2006. Er zijn nog zeven plaatsen beschikbaar.
http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl/archief_2005/ict_coordinator
_____________________________________

Agenda

Een overzicht met conferenties, studiedagen, congressen
Voor een ieder betrokken bij het speciaal onderwijs of speciaal basisonderwijs.
Suggesties voor deze rubriek zijn welkom!

18 november: Conferentie arbeidsvoorbereiding
Schoolontwikkeling Vso Arbeidsvoorbereiding organiseert in opdracht van het Landelijk Informatie en Steunpunt Arbeidstoeleiding een conferentie voor scholen voor praktijkonderwijs en scholen voor voortgezet speciaal onderwijs. De conferentie staat in het teken van wat scholen vermogen om leerlingen zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. De conferentie heeft een tweejaarlijkse traditie: scholen en bedrijfsleven die zich presenteren en interessante workshops. Plaats: Nieuwegein. Scholen ontvangen in mei 2005 een uitnodiging. Reserveer nu alvast in uw agenda!
Voor meer informatie: KPC Groep, Theo Winnubst e-mail: t.winnubst@kpcgroep.nl
http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl/archief_2005/liesa

22 november en 1 december: Sbo en taal/lezen & dyslexie
Accenten liggen tijdens deze conferenties van Masterplan Dyslexie op: protocol sbo (verschijnt zomer 2005) en het LISBO/VLOT project (Lees Impuls (Speciaal) Basis Onderwijs). Achttien sbo-scholen werken binnen dit project planmatig aan het stimuleren van vlot lezen en woordenschat. De ervaringen zijn dat leerlingen gemiddeld 2 AVI-niveaus per jaar omhoog gaan.
http://www.platformwsns.nl/actueel/Conferenties/504.htm

25 november: Hét Congres
Dé ontmoetingsplaats is voor iedereen die te maken heeft met kinderen en jongeren met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking, die langdurig ziek zijn of kinderen en jongeren met epilepsie.

Onder de titel 'De onbegrensde mogelijkheden van ICT' vinden er enkele presentaties en lezingen plaats. Zo krijgt u een toelichting op de methode Pictowereld, een samenwerkingsproject van SG Mariëndael en de St. Maartenschool en vinden er presentaties plaats van De Kunstmachine, WAI-NOT, de portal Kennisnet Speciaal Onderwijs en krijgt u een kijkje in de keuken van Op Maat: een succesvol project, waarin (veelal raamwerk-) sofware wordt ontwikkeld voor cognitief laag-functionerende kinderen en jongeren.
http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl/archief_2005/het_congres

2 en 3 december: Onderwijs en Handicap Markt
Er zijn veel regelingen en voorzieningen binnen het regulier en speciaal onderwijs die leren of studeren met een handicap, chronische ziekte of een verstandelijke beperking makkelijker en/of mogelijk maken. Maar waar vind je de juiste informatie en hoe kom je er achter waar je alles kunt regelen?

De Onderwijs en Handicap Markt geeft hierop antwoord. Op 2 en 3 december wordt deze unieke Markt gehouden in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs in Utrecht. Op de Markt is alles te vinden op het snijvlak van onderwijs en handicap in de vorm van informatiekramen, workshops en presentaties. H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden opent de Onderwijs en Handicap Markt. Veel meer informatie vind je op www.onderwijsenhandicap.nl
Hier kan je ook gratis toegangskaarten bestellen.
http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl/archief_2005/onderwijs-en-handicap-markt
______________________________________

Suggesties?
Mail ze naar s.kloosterman@kennisnet.net
2 december verschijnt de volgende nieuwsbrief.
Deadline kopij: 28 november

Sipke Kloosterman

©Kennisnet