http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl
december 2005
oplage: 770
.
Nieuwsbrief Community Speciaal Onderwijs
Maandelijks ontvang je de nieuwsbrief voor het speciaal onderwijs.
Alleen leden van de Community Speciaal Onderwijs ontvangen deze nieuwsbrief.
Aanmelden kan door het invullen van het formulier
Afmelden door een e-mail sturen naar s.kloosterman@kennisnet.net
Informatie uit de nieuwsbrieven wordt bewaard in het archief.

_____________________________________

Inhoud
Community
Forum
Lesgeven
Nieuws
ICT en speciaal onderwijs
Agenda
_____________________________________

CommunityCommunity manager
Sipke Kloosteman

Nieuwe leden
Tijdens Hét Congres in Arnhem meldden zich weer nieuwe communityleden aan. Welkom! Het aantal leden bedraagt nu 770. In het voorjaar van 2006 komt er een nieuwe omgeving beschikbaar voor onze community met een nieuwe tool voor de verzending van deze nieuwsbrief en een nieuw forum. In de loop van 2006 ontvangen jullie een enquête waarin je mening wordt gevraagd over de nieuwe indeling. Bestaat er bijvoorbeeld behoefte om voor de diverse doelgroepen aparte fora aan te maken? Daarnaast loopt er op dit moment een onderzoek waarin de mogelijkheid wordt onderzocht om voor leerlingen iets te realiseren die onvoldoende uit de voeten kunnen met de reguliere websites. Kortom: voldoende plannen voor het nieuwe jaar.
Ik wens jullie alvast gezellige feestdagen toe!

Bijdrage
Je bent lid van een community, dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld reageert op forum-berichten of op berichten die via de mailinglist worden verstuurd. Het is ook mogelijk een bijdrage te leveren aan de nieuwsbrief!
Een leuk computerprogramma gevonden of  een interessante website?
Wil je een mening geven? Aarzel niet en stuur een bijdrage naar de community manager!
Vorige nieuwsbrief gemist? Klik hier!

Sipke Kloosterman
_____________________________________

Forum

Nieuwe reacties op het forum. Steun je collega's en reageer!
Soms stellen ouders vragen op dit forum.

Wat is een gon begeleiding?
Kan iemand mij er meer uitleg over geven? of bestaat er een site waar ik meer uitleg kan vinden?
Reageer!

Leeslijn-leesweg in het ZML
Dit is een herhaalde oproep. Wij voeren de leesweg in op onze school voor ZML. Voor mijn studie maak ik een plan hiervoor. Ik zou dan ook een school moeten bezoeken die er al mee werkt. Wie kan mij helpen?
Reageer!

Muziek en ervaringsgericht onderwijs
Zijn er zml scholen die muziek ingepast hebben in hun ervaringsgerichtonderwijs?? m.n voor de mcg-groepen. Ik wil graag een kijkje komen nemen.
Reageer!

“In 2010 zijn de speciale scholen gezien”
Het kabinet wil een onderwijsstelsel dat de wensen van leerlingen en ouders centraal stelt. Het onderscheid tussen reguliere en speciale scholen vervalt in 2010. Scholen moeten iedere leerling een passend onderwijsaanbod doen. Wat vindt u eigenlijk van die andering. Geef uw mening op dit forum en/of stem op de poll:
http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl

Info over werken in het SVO gezocht
Ik ben mij aan het orienteren op het werken in het speciaal voortgezet onderwijs. Ik heb echter een totaal andere achtergrond (ik ben momenteel ontwikkelingsingenieur, techniek dus). Wie kan mijn tips geven over hoe en waar ik de info vandaan kan halen om me meer in de branche te verdiepen (interessante sites etc..), om te ontdekken of dit iets voor mij is en wat mijn mogelijkheden zijn.
Reageer!

Deel je ervaringen, stel je vragen op het forum
Meer dan 700 collega's zitten klaar om je te helpen.
Ga naar het forum
_____________________________________

Lesgeven

Maandelijks een overzicht van nieuw verschenen lesmateriaal voor het speciaal onderwijs. Lesmateriaal van uitgeverijen en lesmateriaal aangeleverd door communityleden. Blijf sturen!
Suggesties voor deze rubriek zijn welkom!

Iets nieuws gezien? Heb je zelf materiaal ontwikkeld voor het speciaal onderwijs? Wees niet bescheiden, maar stuur het op! Wij zorgen voor plaatsing op het internet. Ook uitgeverijen worden uitgenodigd nieuw materiaal voor het speciaal onderwijs te presenteren. Deze nieuwsbrief wordt ontvangen door ruim 770 leden!

Kerst - lesmateriaal
Op het Internet vind je een grote hoeveelheid lesmateriaal rond het thema Sinterklaas. Op onze website vind je een selectie. Wanneer je de pagina bezoekt moet je zeker eens klikken op de link Knutseltip.
Het themalied (tekst, bladmuziek en muziek) van de Advent-cd van Bartiméus, kun je gratis downloaden vanaf onze website.
Natuurlijk vind je veel materiaal bij de Communities PO. Allemaal bereikbaar vanaf de december-pagina.
http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl/archief_2005/advent
http://www.digischool.nl/so/community/december/december.html | Meer lesmateriaal

Kerst remixer
De meeste, zo niet alle remixer software voor kinderen, zowel on- als offline, hebben met elkaar gemeen dat het eigenlijk onmogelijk is om het slecht te laten klinken. Met de Sonokids remixer moeten kinderen echter best een beetje moeite doen om het in harmonie en op de maat en leuk te laten klinken. Het daagt hen uit om met geluiden en effecten te experimenteren en hun talenten te ontplooien.

De Sonokids remixer biedt volop mogelijkheden om gevoel voor harmonie en ritme te trainen. Meerdere kinderen kunnen, elk achter een eigen computer, ook samen muziek maken met de remixer (alleen kan dit concert dan niet worden opgenomen)
Wij geloven dat dit concept de gebruikers uiteindelijk meer plezier en voldoening zal verschaffen. Aangezien er geen voorgekauwde oplossingen zijn, kunnen ze er zich ook langer mee amuseren.
Sonokids remixers zijn educatief en leuk tegelijk.
(Mocht de Remixer niet werken, probeer het dan later nog een keer. De Remixer wordt aangepast)
http://www.sonokids.com/wwwsonokids/dutch/xmasindex.php
Internationale link: www.sonokids.com/xmas

Vuurwerk
Vuurwerk is leuk, maar ook gevaarlijkl De brandweer maakte voor haar website een spel. De meeste teksten worden door spraak ondersteund.
http://proto5.thinkquest.nl/~kle0001/?contentid=189#

December en kinderen met ADHD en ASS
December is niet voor alle kinderen een feestmaand. Tips voor de 'gezellige' dagen.
http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl/archief_2005/december

Een klasse apart
Een verstandelijke beperking is uiterlijk vaak niet aan iemand te zien. Door onmacht en onbegrip ontwikkelen veel verstandelijk beperkte jongeren gedragsstoornissen, wat hun leven er nog moeilijker op maakt. De Kingmaschool probeert hen een toekomst te bieden. In april 2006 zendt de RVU een documentaire uit. Bekijk nu de trailer en noteer de data.
http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl/archief_2005/klasse_apart

Vissen zwemmen leren - Taalvorming
Op woensdagmiddag 30 november 2005 ontvingen de tweede-kamerleden mevrouw Gerdi Verbeet (PVDA) en de heer dr. Aart Mosterd (CDA) in Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht, uit handen van oud-premier Wim Kok het eerste exemplaar van Vissen zwemmen leren tijdens een studieconferentie.
Het boek is voor docenten, begeleiders, ouders, managers en beleidsmakers. Het is rijk geïllustreerd, met foto’s en gedichten. Bij het boek hoort een interactieve cd-rom waarmee lezers zelf aan de slag kunnen om gedichten te maken volgens de werkwijze Taalvorming.
http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl/archief_2005/taalvorming

Nieuwe kookmethode: Koksmaatje
DIn 2000 start Hennie Derksen een kookgroepje van vijf deelnemers met een matige verstandelijke beperking. Vol enthousiasme gaat ze aan de slag. Ze raadpleegt de al aanwezige methodes van ZML-scholen en gaat na of deze ook voor haar groep geschikt zijn. Deze methodes zijn echter te moeilijk. Hennie moet dus zelf bedenken hoe zij haar kooklessen in moet richten. Al doende ontwikkelt ze de methode Koksmaatje.
http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl/archief_2005/methode_koksmaatje

Meer lesmateriaal
De onderwerpen in deze rubriek vind je in het archief van onze community. Klik op archief en daarna op lesmateriaal.
http://www.digischool.nl/so/community/
____________________________________

Nieuw(s)

Elke maand een nieuwsoverzicht voor iedereen betrokken bij het speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs.
Suggesties voor deze rubriek zijn welkom!

Meer kinderen met gedragsproblemen in speciaal onderwijs
In anderhalf jaar tijd is het aantal leerlingen met gedragsstoornissen dat gebruikmaakt van speciaal onderwijs cluster 4 gegroeid met 23%.
http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl/archief_2005/gedragsproblemen

Ondertekening convenant "REC Groot Gelre in Beweging"

Tijdens de opening van Hét Congres in Papendal ondertekenden de heren Van Boxtel, voorzitter Raad van Bestuur Menzis, Lebbink, voorzitter LVC3 en Jacobse, voorzitter NebasNsg, het convenant "REC Groot Gelre in Beweging".
http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl/archief_2005/in_beweging

Onvoldoende oplossingen studiebelemmeringen wegens handicap
Ruwweg veertigduizend studenten met een lichamelijke handicap, dyslexie, psychische klachten of chronische ziekte ondervinden belemmeringen tijdens hun studie aan universiteiten en hogescholen. Voor het merendeel van deze belemmeringen bestaan er echter geen of ontoereikende oplossingen.
http://www.rssonderwijs.nl/bericht.php?id=7098

Viataal en Koninklijke Effatha Guyot Groep richten samenwerkingsstichting op
Viataal en de Koninklijke Effatha Guyot Groep gaan hun reeds bestaande samenwerking formaliseren. Hiertoe is op 21 november 2005 een samenwerkingsstichting opgericht. Beide organisaties zijn actief op het terrein van diagnostiek, onderwijs en zorg aan doven, slechthorenden en communicatief beperkten. bron: gehoorinfo
http://www.gehoorinfo.nl/gehoorinfo/pivot/entry.php?id=53

Impulsprijs voor deskundigheidsbevorderende projecten
Het ministerie van OCW heeft in 2004 een bedrag van € 3.000.000 beschikbaar gesteld voor het vergroten van de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Handicap + studie heeft hiervoor IMPULS 2004 ontwikkeld, een programma dat bestaat uit onderwijsprojecten uitgevoerd door onderwijsinstellingen, voor deskundigheidsbevordering, voorlichting en de ontwikkeling van hulpmiddelen.
http://www.rssonderwijs.nl/bericht.php?id=7099

Miniwoordenboek Nederlandse Gebarentaal
Dit boekje Prisma miniwoordenboek Nederlandse Gebarentaal is gericht op horende mensen die graag een begin willen maken met het leren van Gebarentaal. bron: doof.nl
http://doof.nl/archief/2005/11/miniwoordenboek.php

Harry Potter deel 6 in braille: ruim 12 kilo leesplezier
De nieuwe Harry Potter (Harry Potter en de Halfbloed Prins) komt op hetzelfde moment in braille beschikbaar als dat hij via de reguliere winkels zal worden aangeboden. FNB, dat lectuur en informatie voor mensen met een leeshandicap maakt, zorgt voor de productie van deze bestseller. bron: Bartiméus
http://www.bartimeus.nl/flexpage/flexpage_new.asp?id=350381

Meer nieuws
Meer nieuws gerelateerd aan het speciaal onderwijs vind je op
http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl/actueel
____________________________________

ICT
en speciaal onderwijs

Informatie rond het gebruik van ICT in het speciaal onderwijs
Suggesties voor deze rubriek zijn welkom!

Kennisrotondeprijzen: De Octaaf en Op Maat Platform
Op dinsdag 22 november hebben SBO De Octaaf en het Op Maat Platform de Goed-gejat-prijs 2005 en de Kennisdeler 2005 gewonnen. Tijdens het Ict op School Congres Leren vernieuwen met ICT ontvingen zij uit handen van Sylvia Roelofs (ICT- Office) een cheque ter waarde van € 2500. bron: Ict op school
http://www.ictopschool.net/kennis/nieuws/Nieuwsbericht.2005-11-23.4136

Op Maat
De door het Platform ontwikkelde eduware wordt binnenkort online beschikbaar gesteld aan mensen die (gratis!) lid willen worden van de community van Op Maat. Het handige van deze software is dat je heel eenvoudig een eigen inhoud voor een bepaald pakket kunt maken. Deze nieuwe inhoud kun je dan weer ter beschikking stellen aan collega's. Een uniek project dus!
http://opmaat.kennisnet.nl/eduware
_____________________________________

Agenda

Een overzicht met conferenties, studiedagen, congressen
Voor een ieder betrokken bij het speciaal onderwijs of speciaal basisonderwijs.
Suggesties voor deze rubriek zijn welkom!

2 en 3 december: Onderwijs en Handicap Markt
Er zijn veel regelingen en voorzieningen binnen het regulier en speciaal onderwijs die leren of studeren met een handicap, chronische ziekte of een verstandelijke beperking makkelijker en/of mogelijk maken. Maar waar vind je de juiste informatie en hoe kom je er achter waar je alles kunt regelen?

De Onderwijs en Handicap Markt geeft hierop antwoord. Op 2 en 3 december wordt deze unieke Markt gehouden in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs in Utrecht. Op de Markt is alles te vinden op het snijvlak van onderwijs en handicap in de vorm van informatiekramen, workshops en presentaties. H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden opent de Onderwijs en Handicap Markt. Veel meer informatie vind je op www.onderwijsenhandicap.nl
Hier kan je ook gratis toegangskaarten bestellen.
http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl/archief_2005/onderwijs-en-handicap-markt

4 februari: Congres: Samen naar school?
Een congres in samenwerking met drs. R. Pereira, kinderarts een congres met als titel Samen naar School? De doelgroep van deze bijeenkomst bestaat uit leerkrachten in het basis- en speciaalonderwijs, school maatschappelijk werk, remedial teachers, interne begeleiders, psychologen, orthopedagogen, studenten en leerkrachten van PABO's.
http://www.kennisnet.nl/po/leerlingzorg/actueel/agenda_2006/samennaarschool.html

20 en 21 april: Siméa congres 2006
Siméa is de branchevereniging voor onderwijs aan en zorg voor communicatief beperkten, slechthorenden en doven en staat bekend om inhoudelijk sterke congressen. In 2005 werd het programma nog met een 7,5 gewaardeerd door de congresgangers. Ook in 2006 ruim 40 minilezingen gehouden over actuele onderwerpen op het gebied van zorg, onderwijs, diagnostiek en begeleiding van mensen met een communicatieve beperking, slechthorenden en doven.
http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl/archief_2005/simea_congres_2006
______________________________________

Suggesties?
Mail ze naar s.kloosterman@kennisnet.net
13 januari verschijnt de volgende nieuwsbrief.
Deadline kopij: 6 januari

Sipke Kloosterman

©Kennisnet