Hier vind je lesmateriaal dat bij het thema conusument en milieu gebruikt kan worden. 


dsdot.gif (925 bytes)   Afvalonderzoek
Onderzoek naar afval uit de kantine op school Een opdracht voor groepjes leerlingen die de inhoud van afvalzakken in de kantine gaan onderzoeken. De resultaten kunnen ook op het computerscherm in schema worden gezet.

dsdot.gif (925 bytes) JongerenEuro-anker: gratis lesmateriaal
Het Nibud heeft een lesbrief ontwikkeld voor jongeren: om het Eurogevoel te krijgen. Gericht op het krijgen van een prijsgevoel van de euro. Het ‘Jongeren Euro-anker’ is een geïllustreerde lijst met zaken waaraan jongeren geld uitgeven, of moeten uitgeven als ze zelfstandig gaan wonen. Je kunt het gratis downloaden.

dsdot.gif (925 bytes)Grip op je knip
Het Nibud heeft een nieuw educatief spel ontwikkeld over budgetteren. Leren keuzes maken is de essentie van het spel waarmee begrotingen gemaakt worden voor tien soorten verschillende huishoudens. Iedereen, ook jongeren en allochtonen, kan zich in deze situaties herkennen. Een aantrekkelijk vormgegeven spel dat jaren gebruikt kan worden. De kaartjes met de uitgavenposten hebben allemaal duidelijke pictogramme, zodat ook niet-Nederlandstaligen aan het spel kunnen deelnemen. De voorbeeldbegrotingen worden jaarlijks geactualiseerd (gratis te downloaden vanaf de website). Het spel kost € 61,50.


Wanneer je als docent materialen hebt (gemaakt) die door andere collega-verzorgingsdocenten gebruikt zouden kunnen worden, stuur me dan een e-mailbericht. Eventueel met het materiaal als apart bestand erbij.

laatst bijgewerkt 22.06.2003
1998-2003 Florina Blokland