Docentenhandleiding Internetopdracht website Digitaal Ziekenhuis

leerlingwerkblad | index gezondheid

printen print deze pagina

Het Digitaal Ziekenhuis is in 1996 ontstaan op initiatief van Ziekenhuis Westeinde in Den Haag. De site biedt een virtuele toer door het ziekenhuis. Verder biedt de site zoekmogelijkheden op allerlei ingangen: medicijnen, specialismen, patiŽntenverenigingen, etc. Deze "kolom" van onderwerpen is speciaal voor bezoekers/patiŽnten. De andere "kolom" is er vooral voor de medewerkers en biedt informatie over beroepsverenigingen, vacatures, handboeken, etc. Nieuws is er voor beide groepen.

De site kan worden doorzocht op vrije termen. Je kan hier ook online een kennistest doen, die iedere keer over een ander onderwerp gaat. Er is een versie voor professionals en voor bezoekers.

Via de website van het Digitale Ziekenhuis (http://www.ziekenhuis.nl) is het makkelijk doorsurfen naar de websites van een groot aantal zieken≠huizen in Nederland. Je vindt op die zie≠kenhuissites in ieder geval: adresgege≠vens, bezoektijden, algemene informatie en een routebeschrijving. Wanneer een ziekenhuis een eigen website heeft, kan je ernaartoe d.m.v. hyperlink. Meestal staan er ook vacatures en ander nieuws op.

Ziektebeelden

Een groot aantal ziektebeelden is beschreven in het Digitale Ziekenhuis. De informatie is uitgebreid, betrouw≠baar, maar ook pittig. Voor je leerlin≠gen kun je het beste een gerichte vraag opgeven. Bijvoorbeeld: "Hoe lang moet iemand met een blindedarmontsteking normaal gesproken in het ziekenhuis blijven liggen?"

Medicijngids

Een andere zinvolle toepassing van de website is de medicijngids. In deze gids zijn ontzettend veel medicijnen beschreven op generieke naam en op merknaam. Werking, toepassing, gebruik, en dosering komen aan bod.

Je kunt de leerlingen een medicijn van thuis laten meenemen en ze daar infor≠matie over laten opzoeken.

In de klas

Deze website is goed te gebruiken bij het thema Gezondheid. De teksten zijn vrij lastig, zeker voor vbo/mavo-leerlin≠gen. Echter, deze opdracht is geschikt voor alle leerlingen, zodat iedereen met deze nuttige bron kennis kan maken.

Tip

Maak deze opdracht zelf vooraf, voor het geval er iets gewijzigd is op de site.

Antwoorden

1)       Gegevens ziekenhuis:

a)       De vaste bezoektijden in het ziekenhuis zijn: 's middags 14.00 - 15.00 uur 's avonds 18.00 - 19.30 uur. Voor de kinder- en zuigelingenafdeling, de kraamafdeling en de afdeling hartbewaking, intensive care en revalidatie zijn de bezoektijden anders geregeld.

b)       Bezoekadres: Nieuwstraat 34 5211 NL 's-Hertogenbosch

c)       Per bus: Vanaf het station met lijn 61, 62, 63, 66, 68 en 69. U stapt uit bij de halte Burg. Loeffplein. Lijn 61, 63 en 67 hier stapt u uit bij de halte Zuid Willemsvaart.
Per trein: Vanaf het station is het ongeveer 15 minuten lopen naar het ziekenhuis.

2)       De leerling draait een routekaartje uit.

3)       Ziektebeelden:

a)       Button ziektebeelden.

b)       Pijn in de buik, misselijkheid, braken, temperatuurverhoging, algeheel onwel bevinden.

c)       Vier tot vijf dagen.

4)       Aspirine:

a)       Button medicijngids.

b)       Koorts en pijn bij verkoudheid en griep, hoofdpijn, kiespijn, zenuw≠pijn, spit, spierpijn, menstruatie≠pijn, reumatische pijn.

c)       Ja, maar alleen op advies van de arts en niet in de laatste drie maanden van de zwangerschap.