docentenhandleiding
 

De opdrachten en antwoordenbladen zijn te gebruiken bij het lespakket "Vrijen & Jij". Dit  lesmateriaal  is een aantal jaren geleden  uitgegeven door Organon te Oss, producent van geneesmiddelen waaronder de anticonceptiepil. Helaas is het niet meer verkrijgbaar. Wil je het toch hebben, dan zou je via de mailinglist van de community verzorging een oproep kunnen doen.

Doelgroep
Het lespakket is gericht op leerlingen in de tweede en derde klassen van het LBO en MAVO.

Doelstellingen
Doel van het materiaal is jongeren objectieve voorlichting te geven over seksualiteit. In het schriftelijk materiaal worden, naast de feitelijke informatie, de emotionele en ethische kanten van seksualiteit belicht.
De stijl is aantrekkelijk voor jongeren: eerlijk, direct en humoristisch.

Beschrijving
Het lesmateriaal  bestaat uit een videoband en een zestal kleurige folders.  De zes thema's van deze folders zijn:

  1. je lichaam en seksualiteit
  2. voorkomen van zwangerschap
  3. seksueel overdraagbare aandoeningen
  4. aids
  5. seksualiteit en verantwoordelijkheid
  6. double safe

Iedere folder is een affiche dat is gevouwen tot een klein boekje. Het boekje bevat informatie over het betreffende thema, maar ook tips voor de leerlingen en adressen van organisaties waarbij de leerlingen terecht kunnen voor meer informatie of hulp over het behandelde onderwerp.
Als het boekje opengevouwen wordt, verschijnt er een pagina met vragen. Aan de hand van aangedragen voorbeeldsituaties uit de omgeving worden de leerlingen aangezet om hun eigen mening te geven of na te denken over hoe ze zouden handelen.

Deze werk- en antwoordenbladen zijn geschikt voor zelfstandig werken door de leerlingen. De vragen zijn het meest feitenvragen. Hierdoor zijn ze ieder afzonderlijk ook heel goed te gebruiken bij behandeling van het thema seksualiteit, zonder dat de folders beschikbaar zijn.

Adres Organon:

Organon Nederland bv
Akzo Pharma Divisie
Postbus 20
5340 BH  Oss
Telefoon (0412) 66 69 22

Ontwikkeling, produktie en distributie:
DST Adviesbureau voor Educatieve Communicatie bv
Postbus 56
3740 AB  Baarn
Telefoon  (035) 541 88 81  

Florina Blokland, 1998-2004
Heb je vragen of opmerkingen? Stuur me een
e-mailbericht.