Gebakken aardappelen

IngrediŽnten (2 personen)

  • 1/2 kilo aardappels
  • 25 gram boter
  • 1/2 theelepel zout
     

Lekker erbij:

Appelmoes gegarneerd met een halve perzik.

Materialen

  • keukenmesje
  • dunschiller
  • snijplank
  • vergiet
  • koekenpan
  • theedoek
  • lepel
  • spatel

Achtergrondinformatie

Aardappelen Anti-aanbaklaag

 

HygiŽne voor je begint: 

  Lange haren op een staart 
  Schort voor 
  Handen wassen 

Op ieder aanrecht: 

  een afvalbakje 
  een bord voor vuil bestek 

Veiligheid

  geen stelen van pannen buiten het aanrecht 
  de vloer bij je aanrecht droog houden

Werkwijze

  1. Was je handen en doe een schort voor.

  2. Haal de materialen op.

  3. Schil met een dunschiller de aardappelen.

  4. Snij met het mesje de lelijke plekken weg.

  5. Haal met het speciale puntje aan de dunschiller of het mesje de pitten of ogen weg.
    Dit zijn de lelijke puntjes op de aardappel.

  6. Was de aardappels en snij ze in dunnen plakjes van ongeveer 1/2 cm dik.

  7. Doe de schijfjes in een vergiet en spoel ze goed af met koud water.

  8. Doe de schijfjes in een schone theedoek en dep ze goed droog.

  9. Smelt in een pan de helft van de boter.

  10. Leg zodra de schuim weg is de aardappelschijfjes in de pan.

  11. Bak de schijfjes in 15 minuten tot ze een goudbruin en knapperig korstje hebben.
    Zet het vuur half-hoog.

  12. Draai ze tijdens het bakken regelmatig om met behulp van een keukenlepel en een spatel.

  13. Voeg tijdens het bakken nog de resterende boter toe zodat ze niet aanbakken.
    De schijfjes plakken misschien wat aan elkaar maar dat hoort zo.

    Eet smakelijk

  14. Was de vaat

  15. Zet alle spullen terug waar je ze gehaald hebt.

  16. Maak het aanrecht en het fornuis schoon.

  17. Laat je werkplek schoon en opgeruimd achter.

receptenoverzicht

Copyright © Florina Blokland 1998 - 2002 Digitale School.
laatst bijgewerkt op 25 augustus 2002