Gekookte aardappelen

IngrediŽnten (2 personen)

  • 1/2 kilo aardappels
  • 1/2 theelepel zout
     

Materialen

  • 1 keukenmesje
  • 1 dunschiller
  • 1 pan
  • 1 vergiet
  • pannenlappen of theedoek

Achtergrondinformatie

Aardappelen

 

HygiŽne voor je begint: 

  Lange haren op een staart 
  Schort voor 
  Handen wassen 

Op ieder aanrecht: 

  een afvalbakje 
  een bord voor vuil bestek 

Veiligheid

  geen stelen van pannen buiten het aanrecht 
  de vloer bij je aanrecht droog houden

Werkwijze

  1. Was je handen en doe een schort voor.
  2. Haal de materialen op.
  3. Schil met een dunschiller de aardappelen.
  4. Snij met het mesje de lelijke plekken weg.
  5. Haal met het speciale puntje aan de dunschiller of het mesje de pitten of ogen weg.
    Dit zijn de lelijke puntjes op de aardappel.
  6. Was de aardappels en snij ze in gelijke stukken.
  7. Doe ze in een pan. Giet er zoveel water over tot ze net onder water staan.
  8. Strooi er een theelepel zout overheen. Breng het water aan de kook.
  9. Draai dan het vuur zo laag dat het water nog net kookt.
  10. Kook nu de aardappelen in ca 20 minuten gaar.
    Dit controleer je door met een vork enkele malen in de aardappel te prikken. Het prikken moet dan heel makkelijk gaan.
  11. Zet een vergiet in de gootsteen. Draai het vuur uit.
  12. Neem met een pannenlap voorzichtig de deksel van de pan.
    Pas op voor de hete damp.
  13. Pak dan de oren van de pan met de pannenlappen vast en kiep de aardappelen in het vergiet.
  14. Doe daarna de aardappelen weer terug in de pan en zet ze heel even op een laag vuur om ze droog te laten stomen.
  15. Ruim je werkplek op en wacht met eten tot iedereen klaar is.

    Eet smakelijk

    receptenoverzicht

    Copyright © Florina Blokland 1998 - 2005 Digitale School.
    laatst bijgewerkt op 24 januari 2005