dikke speculaas

IngrediŽnten  
  • 50 g bakmeel
  • 50 g bloem
  • 75 g margarine
  • 50 g bruine suiker
  • Ĺ el speculaaskruiden
  • Ĺ tl zout
  • Ĺ ei
  • 1 el boter(bakplaat)
  • 2 el bloem (uitrollen)
  • 2 el amandelen

 

Materialen
  • kwastje

  • eetlepel

  • theelepel

  • schaaltje

  • kom

  • 2 messen

  • snijplank

  • deegroller

Achtergrondinformatie

Temperaturen

 

HygiŽne voor je begint: 
  Lange haren op een staart 
  Schort voor 
  Handen wassen 

Op ieder aanrecht: 
  een afvalbakje 
  een bord voor vuil bestek 

Veiligheid 
  geen stelen van pannen buiten het aanrecht 
  de vloer bij je aanrecht droog houden

Werkwijze

  1. Bestrijk de bakplaat met een kwastje met 1 el margarine.

  2. Klop het ei los in een schaaltje.

  3. Zet de oven aan op stand 3 (150E-160EC).
    Haal het ovenrooster eruit.

  4. Doe alle ingrediŽnten behalve de 3 el bloem in een kom.

  5. Snijd de margarine met 2 messen in stukjes.

  6. Kneed alles snel tot een bal.

  7. Strooi 3 el bloem op een snijplank.

  8. Leg de deegbal op de plank.
    Rol het deeg met de deegroller uit tot een lap van 1cm dik.

  9. Probeer er een mooie pop van te maken.
    Als dat niet lukt maak je hem gewoon rond of vierkant.

  10. Leg de lap op de bakplaat.

  11. Bestrijk het deeg met een kwastje met ei.
    Versier de lap met amandelen. Druk ze goed in het deeg.

  12. Schuif de bakplaat in het midden van de oven.
    Bak de speculaas in 25-30 min bruin.

  13. Laat de speculaas 10 min. afkoelen.

  14. Neem de speculaas met een pannenkoekmes of houten spatel van de bakplaat.

  15. Was de vaat

  16. Zet alle spullen terug waar je ze gehaald hebt

  17. Maak het aanrecht en het fornuis schoon

  18. Laat je werkplek schoon en opgeruimd achter.

Eet smakelijk.

receptenoverzicht

Copyright © Florina Blokland 1998 - 2005 Digitale School.
laatst bijgewerkt op 24 januari 2005