nieuwsbrief community verzorging  [VZ@HOME] april 2006
 


 Het Forum! 

Maak er gebruik van om jouw mening te geven. Vragen, problemen, plaats ze in een bericht, er zijn altijd leden die een antwoord hebben op jouw vraag of tips om verder te kunnen.

inhoud


[ Redactioneel ] [ Links]  [Vakvereniging] [ Leermiddelen ] [ de nieuwe onderbouw ]  [nieuw lesmateriaal leden] [ ingezonden ] [ Trainingen ] [ Agendaweetjes en datjes ] [ Computertips] [ Colofon [index nieuwsbrieven ]
 

overzicht nieuw lesmateriaal

receptenbundel Cas van Riel

ingezonden door leden

nog ergens naar toe?

nieuwe activiteiten onderbouw

Verzorging in België

 

 

Redactioneel                              

                   Beste Community-leden,

Goed nieuws! Het ledenaantal op d nieuwe ledenlijst is al boven dat  van de oude lijst uitgestegen! Het aantal is op dit moment 885. Een geweldig resultaat en nog steeds stijgende.... Er hebben zich de laatste tijd veel docenten in opleiding aangemeld en heel veel zuiderburen. Van beide groepen ga ik de komende tijd een aantal benaderen, met de vraag iets over de opleiding of de school in België te vertellen. Ik heb mij al laten uitleggen wat het vak technologische opvoeding inhoud, Inge Mussler heeft een aantal van mijn vragen heirover beantwoord, lees hierover meer  verderop in de nieuwsbrief.

Fijn dat er een aantal leden gereageerd hebben op mijn oproep m.b.t de verschillende methodes voor verzorging! Nogmaals bedankt Esther, Annemieke en Klara! Kijk eens naar deze pagina en stuur jouw mening over een methode ook in!

Deze nieuwsbrief staat helemaal in het teken van Pasen, je vind allerlei Paastips onder elk onderwerp. Het zou leuk zijn reacties te ontvangen van leden die iets met deze tips doen, tijdens een van de komende lessen. Feedback over de gebruiksvriendelijkheid van de genoemde sites, tips en recepten is zeer welkom!

Veel leesplezier, Ageeth Nijboer

 

links

voor leerlingen en docenten

Paasrecepten

Een lekker paasbroodje bakken is niet alleen lekker, maar ook erg gezellig om samen te doen, tijdens de les. Ik heb verschillende bruikbare recepten gevonden. Als eerste dit recept van Paasbrood, helemaal gericht op het gebruik van het hele ei; In het brood heb je namelijk alleen 3 eierdooiers nodig, daarom is er een recept voor amandelkoekjes toegevoegd, om het eiwit toe te passen!

Echte Engelse crossbuns vind je onder deze link, zien er erg leuk uit en zijn eenvoudig te maken. Ook in het digischool vaklokaal Verzorging staat een uitgewerkt recept, om zo te gebruiken. De laatste recepten staan op een leuke site met allerlei kinderonderwerpen, ook leuk om leerlingen zelf iets uit te laten zoeken.

voor leerlingen

Wat weet jij van Pasen?

2 quizjes om je kennis over Pasen te testen. De eerste quiz heeft alles met je gezondheid en gezonde voeding te maken. Is het wel zo gezond om al dat lekkers achter elkaar op te eten tijdens de Paasdagen?

De tweede quiz is een onderdeel van een webkwestie. Het gaat om de achterliggende kennis. Wat weet jij van het bijbelse verhaal, als het om Pasen gaat?
 

voor docenten

 Paasverhaal

Het is toch leuk af en toe even terug te komen op het paasverhaal! Hoeveel weet de gemiddelde leerling eigenlijk van de achterliggende gedachten af? Onder deze link vind je informatie om je les voor te bereiden. Er zijn vragen gemaakt, deze staan in een tabel;, door op de vraag te klikken krijg je steeds het antwoord. Leuk om samen met de leerlingen te doen, of het verhaal door de leerlingen zelf laten maken met dit als hulpmiddel? Paashaa geknoopt met SCOUBIDOU touwtjes

Paasknutsels

Het gaat natuurlijk niet alleen om het verhaal en lekker eten. Hier nog een paar links om gezellige knutsels te maken voor Pasen. Sommige leerlingen zijn nog steeds enthousiast over de scoubidou touwtjes. Wat vind je van deze Paashaas?

Onder "Dit is Pasen" vind je allerlei ideeën voor Pasen. het is een site voor het basisonderwijs, maar voor recepten, knutsels en Paasverhalen, maakt dat niet uit!

Is er bij jullie al samenwerking met Techniek? Misschien een idee om de eierhouders te laten maken met de figuurzaag? Op deze site vind je een leuk figuurzaagidee!

leermiddelen en didactiek

 Teleblik.

Het heeft even geduurd, maar nu is het zover, Teleblik is in gebruik! Duizenden televisie en radio uitzendingen zijn te vinden via deze site. Teleblik ondersteunt het onderwijs met audiovisueel materiaal. Onder het kopje handleiding vind je voorbeeld werkvormen. Mocht je nog niet echt een idee hebben hoe je zelf aan de slag kunt met dit soort materiaal, dan heb je misschien steun aan deze voorbeelden.

www.studiehulp-malmberg.nl. Op de website kunt u o.a. enkele demo's zien. Vanaf augustus 2006 is Studiehulp op elke methodesite te vinden 

.studiehulp_logo_6cm.jpg

de nieuwe onderbouw

Voorjaarsconferentie 2006: Werk in uitvoering!Logo Werk in uitvoering!.gif

Op donderdag 13, dinsdag 18 en maandag 24 april 2006 organiseert Onderbouw-VO onder de noemer ‘Werk in uitvoering!’ haar jaarlijks terugkerende voorjaarsconferentie in respectievelijk de Nieuwe Buitensociëteit te Zwolle, de RAI Amsterdam en NH Koningshof in Veldhoven. Deelnemers aan de conferentie zijn docenten, team- en schoolleiders, werkzaam in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Inschrijven voor de conferentie is mogelijk van 1 februari tot uiterlijk 1 maart 2006 via de website.

vakvereniging

Nieuws van de NVDV:

 

Trainingen en workshops georganiseerd door de NVDV

De vernieuwingen in de onderbouw zijn op de meeste scholen in volle gang. De NVDV heeft op haar congressen aandacht besteed aan de scenario’s, het nieuwe leren, verzorging vakoverstijgend. Van belang is dat docenten goed geïnformeerd zijn en actief meedenken en meebeslissen in hun eigen school.

Binnen de verschillende scenario’s is het werken met projecten in de onderbouw een optie waarbij de docent vakoverstijgend kan werken. Om het vak binnen de school aandacht te geven die het verdiend èn om inzicht te krijgen in het projectmatig werken organiseert de NVDV in samenwerking met Jaklien Extra de komende maanden trainingen en workshops.

Mei 2006
11 Training NVDV: verbeter de presentatie van uw vak verzorging
18 Training NVDV: verbeter de presentatie van uw vak verzorging
16 Workshop NVDV: werken in een project met verzorging
23 Workshop NVDV: werken in een project met verzorging
Juni 2006
8 Training NVDV: verbeter de presentatie van uw vak verzorging


Meer informatie: http://www.verzorgingslokaal.nl/NVDV/nieuws.htm
Inschrijfformulier [pdf]: http://www.verzorgingslokaal.nl/NVDV/documenten/inschrijfformulier%20netwerkbijeenkomst%202006.pdf

Met dank aan Florina!!!

 

nieuw Lesmateriaal leden in de community

Nieuw geplaatst Lesmateriaal  

Ook deze maand druppelt er weer nieuw materiaal binnen. Een heel uitgebreide receptenbundel van Cas van Riel (bedankt Cas) is een van deze items. Cas is ten alle tijde bereid uitleg of informatie bij de recepten te geven, lees hier wat hij schreef:

 

Goedendag,
Ik ben Cas Van Riel, werkzaam op een VSO, waar ik kooklessen verzorg voor ll met een stoornis in het autistisch spectrum. Hier is een voorbeeld van een receptenmap die wij gebruiken. Het taalgebruik is zo eenduidig mogelijk gehouden. De nummers verwijzen naar de vaste plaatsen van de materialen. Met
picto's zijn die plaatsen aangegeven. Het lokaal is overzichtelijk ingedeeld. Voor de bovenbouw zijn deze recepten zeer bruikbaar, ze kunnen na elke handeling op het recept afvinken. Voor de onderbouw echter ben ik nog steeds op zoek naar meer recepten die werken met picto's, ook handelingen(denk aan handenwassen, afwassen, gebruik van fornuis/ovens etc) Wellicht kan ik op de site enkele bruikbare dingen vinden.
Ik hoop dat iemand wat heeft aan de recepten die ik meestuur, ik ben natuurlijk ook bereid wat meer informatie te geven over de ontwikkelde lesmethodes.


Met vriendelijke groeten,
Cas van Riel


Uitwisseling van Leermiddelen loopt vanaf nu niet meer alleen via de communitie, maar je kunt ook zelf materialen plaatsen via: http://leermiddel.digischool.nl . De leermiddelendatabase is alleen toegankelijk voor communityleden van de Digitale School. Je logt in met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord!

Op dit moment staan er al 2 digitaal te gebruiken toetsen in van Florina, kijk zelf ook nog eens in je eigen archief; vanaf je eigen werkplek is het mogelijk zelf documenten te "uploaden", ik krijg hiervan een berichtje, kijk even of alles compleet is en plaats het dan definitief!

Het grote voordeel van leermiddel.digischool.nl , is dat materialen sneller voor iedereen beschikbaar zullen zijn, dan op dit moment. Als er in 1 keer erg veel materiaal bij mij binnenkomt, betekende dit ook heel veel handelingen voor mij om ze daadwerkelijk te plaatsen. Op deze nieuwe site is het voor mij een stuk eenvoudiger geworden en voor jullie een stuk sneller!

 

ingezonden

(met dank aan Gea Vehagen!)

De Ikon heeft t.a.v. de sectie Godsdienst/Levensbeschouwing naar mijn collega een brief met de volgende info gestuurd:
- verwijzing naar het in maart 2006 gelanceerde spel 'KruX Voorspel' met als thema religie en seks.
- het spel wordt door de IKON kosteloos aangeboden op www.krux.nl

- via de Ikon kan de verzamel-dvd van de serie Geloof, Seks & (Wan)hoop besteld worden voor €25 (i.p.v. €35); vanaf 11 april, via Ikon Communicatie (035) 67 27 101 of ikon@ikon.nl

De bijgevoegde folder verwees ook naar enkele andere onderdelen van de site, speciaal bedoeld voor de lessen levensbeschouwing of maatschappijleer:
- Holy-ShitTest: persoonlijkheidstest voor jongeren. Aan de hand van 45 stellingen wordt getest wat voor type hij of zij is. Mogelijke uitkomsten zijn egoist, denker, zoeker, twijfelaar, etc.
- GVD-Test: Met de Grote Vooroordelen- en Discriminatie Test wordt de sitebezoeker getest op zijn vooroordelen ten opzichte van verschillende categroieen mensen (vrouwen, moslims, homo's etc). De deelnemer krijgt afbeeldingen te zien en moet vervolgens in een paar seconden een keuze maken. Het resultaat is een persoonlijk profiel.
- Let's Party: een kalender waarop alle feestdagen van multicultureel en multireligieus Nederland staan vermeld, met achtergrondinformatie, filmpjes, videofragmenten en links.

Ik heb een en ander nog niet beoordeeld op inhoud en niveau, maar voor de verzameling van alle uitzendingen kun je dus terecht bij de Ikon.
Overigens: zeer boeiende en informatieve serie.

Groet en succes,
Gea Verhagen                    
                          

Klokhuis tip:

 • woensdag 5 april: verstopping (de stoelgang)
 • dinsdag 18 april: de hand
 • woensdag 19 april: gentech
 • dinsdag 25 april: migraine
 • woensdag 26 april: de stomerij

Trainingen

Onder deze link vind je het overzicht van de trainingen van de KPCgroep. Er worden veel trainingen aangeboden m.b.t leerlingbegeleiding, bijvoorbeeld bij faalangst, opzetten van een rouwgroep, in gesprek met de leerling, dyslexie, gedragsproblemen, etc. Het duurt nog even voor het nieuwe schooljaar begint, maar kijk alvast of er iets voor je bij zit!

Ook bij het CPS worden weer veel informatieve cursussen aangeboden. Er staan onderwerpen op het programma als: met ouders kom je verder, ondersteuning voor startende docenten, herintreders en zij-instromers en schoolbrede inzet van ICT.

Interessant is de workshop van het APS:                                   

Door de invoering van de hygiënecode (HACCP) worden scholen verantwoordelijk gesteld voor de wijze waarop zij omgaan met het proces van de voedselbereiding. Dit preventieve systeem is ook van toepassing op de schoolkantine binnen uw onderwijsinstelling. Volgens de nieuwe Warenwet moeten medewerkers aantoonbaar getraind zijn op het gebied van levensmiddelenhygiëne.  Meer info

 

woensdag

07-06-2006

09.30-16.00

Utrecht

Studiecentrum APS 

Agenda
Leken- eerstehulpverleners in de calamiteitenhulpverlening    

Een studiedag van Het Oranje Kruis 

ROC Midden Nederland te Amersfoort; 22 april 2006
dagvoorzitter: Mw. mr. M. Cohen de Lara

  U kunt zich – liefst voor 15 april - opgeven voor deelname aan het programma en/of de lunch
per e-mail: calamiteiten@ehbo.nl
telefonisch 070 – 338 32 32

Zoek je nog een training of interessante bijeenkomst? Kijk op de kalender!

weetjes en datjes

En wat is het vak Verzorging in Belgie?

Hieronder een uitleg over het vak technologische Opvoeding, zoals dat heet in Belgie, op de middenschool. Dit vak wordt gegeven aan kinderen tussen 12 en 14 jaar. Bedankt Inge, voor je uitleg!

Als leerkracht technologische opvoeding in het eerste leerjaar B geef ik de volgende lesonderdelen in dat ene vak:
 1. verkeersopvoeding verplicht
 2. eenvoudig computergebruik verplicht

dan zijn er 5 vakonderdelen te kiezen,voor onze school zijn deze

 1. verzorging (doordat we een paramedische afdeling hebben)
 2. voeding idem
 3. textiel (doordat we een moderichting hebben)
 4. tuinbouw
 5. elektriciteit
 6. ict (omdat we een handelsrichting hebben)

De bedoeling is dat de leerlingen van een 1ste jaar middelbaar een observatie van deze vakken doen. Zodanig dat in het 2 de jaar een oriëntatie kan plaatsvinden in de gekozen richtingen die we aan te bieden hebben op onze school,maar ook indien ze naar een andere school willen gaan. We geven in elk vakonderdeel weinig theorie maar wel veel doe-activiteiten,zonder rekening te houden met  de genderverschillen. Daardoor moeten jongens breien en nagels verzorgen en meisjes elektriciteitssnoeren maken en planten verzorgen. Iedereen doet alle activiteiten mee. Wat verzorging betreft:zit daar persoonlijke verzorging bij

 •                                            interieurverzorging
 •                                            verzorging van de kledij
 •                                            EHBO

In het 2de jaar mode voeding verzorging komen dan de onderwerpen uitgebreider aan de orde. Doordat wij een VIP-school zijn V=verkoop I=informatica P=personenzorg hebben wij uiteraard voor het onderdeel verzorging meer aandacht dan elektriciteit. Andere middenscholen moeten ook 8 vakken geven met uitzondering van verkeer en eenvoudig computergebruik.De scholen die een bovenbouw hebben waarin bouw en metaal etc de prioriteitsvakken zijn kiezen uiteraard niet voor verzorging.

In de hoop wat duidelijkheid gegeven te hebben,groet ik u

Inge Mussler

WIST JE DAT...

...51% van de vmbo'ers kiest voor niveau 4 en 23% kiest voor niveau 3. BOL is de meest gekozen leerweg voor het mbo (57%).
...de meest populaire sites van vmbo'ers muzieksites zijn? Op de tweede plaats komen sites over of met film.

 

overige community zaken

Vraag en aanbod op het forum

Gelukkig wordt het forum weer meer gebruikt! Het forum biedt iedereen de mogelijkheid om te discussiëren met elkaar over allerlei onderwerpen die te maken hebben met verzorging. Je kunt hier ook oproepen plaatsen om in contact te komen met vakgenoten, om materiaal te vragen of tips en advies te geven en te vragen. Hoe meer mensen gebruik gaan maken van het forum, des te interessanter wordt het om zelf ook actief deel te nemen. Kijk vandaag nog even en als je weer een vraag hebt, stel hem dan ook op het forum! Er kunnen zelfs interessante onderdelen voor de site door ontstaan.

Iedereen kan berichten plaatsen of beantwoorden. Je hoeft je dus niet te registreren als gebruiker, maar het kan wel. Het voordeel is dat je dan achteraf je berichten kunt wijzigen of verwijderen en mee kunt stemmen in polls.
Registreren gaat als volgt:

 1. Ga naar het forum.

 2. Klik op 'Registreer' (rechts bovenaan).

 3. Nadat je op 'Ik stem toe met de voorwaarden en ben ouder dan 13 jaar' hebt geklikt, verschijnt er een formulier op je scherm.

 4. Vul dit in. De velden 'Gebruikersnaam', 'E-mail', 'Wachtwoord' en 'Bevestig wachtwoord' zijn verplichte velden, de rest kun je zo laten, als je wilt.

 5. Klik op 'OK' (helemaal onderaan).

Computertips

De stichting TOWN heeft een website met daarop allemaal gratis te downloaden en direct bruikbare "klussenwijzers", d.m.v deze klussenwijzers kunnen leerlingen leren werken met bijvoorbeeld Windows, Linux, Internet, Powerpoint of Photoshop. De klussenwijzers zijn onderverdeeld in rubrieken. Per rubriek is een overzicht opgenomen met beschikbare documenten. Van elk bestand is aangegeven in welk formaat het beschikbaar is en wat de bestandsgrootte is.

Nieuwsbericht van: ictopschool Gezond computeren

Computers zijn niet meer weg te denken uit het onderwijs. Computeren is leuk en leerzaam, maar er is een keerzijde. Veel en vaak computeren kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals pijn in armen, handen, nek en/of schouders (RSI-gerelateerde klachten), hoofdpijn en oogklachten.


 

Website bouwen.
Ben je ook wel eens bezig met het bouwen van een website? HTML lezen is niet voor ons allemaal duidelijke taal. Wil je er meer over weten, klik dan op de link. Op de site staat een heel duidelijke online cursus HTML lezen onder het kopje HTML en CSS en een heleboel andere bruikbare tips!

Nog een adres: voor 12 euro kun je een basiscursus website bouwen volgen op het docentenplein. Online!

colofon

Volgende nieuwsbrief: januari 2006

Wil je geen nieuwsbrief meer ontvangen? Of geen lid meer zijn van de community!!
Laat het me weten per e-mail.

Ageeth Nijboer[index nieuwsbrieven ]