Docenten op Kennisnet

Hoe werkt de Mailinglist?

Binnen de community gebruiken we een mailinglist voor onderlinge communicatie.
Ook de nieuwsbrief VZ@HOME wordt via deze mailinglist verstuurd.

Hier alle informatie die je daarvoor nodig heeft op een rijtje.

• Nog vragen?
    mail de moderator van de lijst: Ageeth Nijboer

Wat is een mailinglijst eigenlijk?

Een mailinglijst is eigenlijk niet meer dan wat software. In deze software staat een lange lijst van e-mailadressen van mensen die lid zijn van de lijst. Wanneer je een mailtje stuurt aan het mailadres van de lijst (dus aan de software) zal dat programma ervoor zorgen dat deze mail gestuurd wordt aan iedereen die lid is van de lijst (dus ook aan jezelf!). Op deze manier kunnen grote groepen mensen met elkaar discussiëren zonder elkaars e-mailadres te hoeven kennen of intypen.

Waar stuur ik wat naar toe?

Sommige mensen raken een beetje de kluts kwijt van al die adressen op internet. Dit is uw houvast:

• Discussie en vragen voor uw collega's?
    Stuur een bericht naar het adres van de mailinglijst: list-verzorging@digischool.nl

• Heeft u een bijdrage voor het vaklokaal of de nieuwsbrief?
    Mail naar de communitymanager, Ageeth Nijboer

Netiquette

In het normale dagelijkse leven zijn er fatsoensnormen. Op het internet heten deze fatsoensnormen Netiquetten. Voor de List Verzorging zijn die er ook:

1. Mail alleen naar de mailinglijst als het voor meerdere collega's van belang kan zijn. Geen "onderonsjes" via de lijst!
  2. Geen een goede titel mee aan uw mailtje. Laat het voorafgaan door de tekst [List-verzorging
    ] dan kan iedereen snel zien dat hetvan onze mailinglijst vandaan komt.
  3. In "platte" tekst mailen dus geen html-opmaak gebruiken
  4. Stuur liever geen bijlagen (attachments) mee. Stuur zo'n mail naar de beheerder. Ik plaats e.e.a. graag op de communitypagina's, zodat iedereen die dat wil het kan downloaden.
  5. Je bijdrage moet met Verzorging te maken hebben. Dus niet je oude kinderwagen hier aanbieden bijvoorbeeld.
  6. Bij beantwoorden zoveel mogelijk knippen in de tekst en daaronder jouw toevoeging zetten
  7. Voor andermans tekst > zetten en witregels toepassen voor de duidelijkheid
  8. Emoticons :-( en bijv ;-) etc. zorgvuldig toepassen
  9. Bij discussies niet op de persoon e-mailen, maar op het onderwerp
  10. Geen virusmeldingen en 'ketting- en bedelmail' versturen

Berichten verzenden en beantwoorden

Wanneer je lid bent van de community, heb je je ook aangemeld voor de mailinglist met de naam: list-verzorging@digischool.nl. Ieder lid van de community kan gebruik maken van de mailinglist.

Wat zijn de basismogelijkheden?

VERZENDEN naar de list
Wil je een bericht aan alle leden van de mailinglist sturen, zet dan in de adresbalk van je e-mailprogramma: list-verzorging@digischool.nl en verstuur het bericht.

Na goedkeuring door mij - de moderator van de lijst - krijgt iedereen jouw bericht te lezen. Nu lees ik vrijwel elke dag mijn mail, dus veel oponthoud geeft dit niet. Het voorkomt dat iedereen het "slachtoffer" wordt van berichten van enkelingen, die zich niet aan de netiquetteregels kunnen of willen houden.

BEANTWOORDEN van een een e-mail vanuit de list
Wanneer je als ontvanger zo'n bericht beantwoord, kan dat op 2 manieren:

1. Met de knop Beantwoorden/Reply in je werkbalk: dan krijgt ALLEEN de maker van het bericht antwoord en NIET alle leden.
  2. Met de knop Allen beantwoorden/Reply to all krijgt IEDEREEN je reactie te lezen. Zeker wanneer iemand een oproep plaatst, is het soms zinvol om je antwoord/tip/… via Allen beantwoorden/Reply to All te geven, zodat anderen die misschien met hetzelfde probleem zitten, jouw antwoord ook kunnen lezen.

Afmelden en wijzigigingen doorgeven

• Als je geen lid meer wilt zijn van de community Verzorging of
  • Als je een wijziging in je gegevens wilt doorgeven, mail de community manager.