Toveren met Ruimte

 

Wat is WinZip?

Met het programma WinZip kun je bestanden "comprimeren", ook wel zippen of inpakken genoemd. Dat is heel handig als je ruimte wilt besparen op uw harddisk of losse diskettes. Met WinZip maak je bestanden tijdelijk kleiner. En dat is ook wel zo beleefd als je b.v. met een e-mailtje een groot bestand (een werkstuk, een foto, een geluidsfile) wilt meesturen. Een verkleind bestand kan namelijk sneller verstuurd en gedownload worden. Hoe gaat dit in zijn werk?

Er bestaan verschillende programma's waarmee bestanden kunnen worden gecomprimeerd, maar WinZip is wel de bekendste. Het is gemakkelijk (gratis!) te downloaden vanaf www.winzip.com en daarna te installeren door te dubbelklikken op het gedownloade bestand.

Je kunt op twee manieren een bestand inpakken.

Inpakken vanuit het programma WinZip

Start WinZip en klik op de "New"-knop. Op die manier maak je een nieuw 'archief'.
Dit archief heb je dadelijk nodig om er gezipte bestanden in te stoppen.


Er verschijnt nu een venster waarin je de naam kunt intypen van het zipbestand dat je gaat maken. Bijvoorbeeld 'plaatje'. WinZip zal daar zelf straks de extensie '.zip' aan toevoegen.
Klik nu op 'OK'.


Nu verschijnt het hoofdvenster weer: klik op de "Add"-knop. Ga naar de map waarin het bestand staat dat je wilt inpakken en selecteer het bestand. Klik nu op de knop "Add". Het venster verdwijnt en WinZip pakt het bestand voor je in.

Het hoofdvenster verschijnt opnieuw en toont de inhoud van het zipbestand.

Het geeft de oorspronkelijke grootte van het zipbestand aan (onder 'Size') en de nieuwe grootte (onder 'Packed'). Vooral bij plaatjes kunnen beide getallen nogal verschillen. En dat was nou precies de bedoeling!

Inpakken vanuit de Verkenner

Je kunt ook in de Verkenner het te zippen bestand opzoeken en met de rechtermuisknop erop klikken. Er verschijnt een menu met daarin 2 extra regels: Add to ZIP en Add to [voorbeeldnaam].ZIP

Als je op de tweede klikt zal automatisch het bestand inpakken. Je krijgt de mogelijkheid om de map op te geven waar het bestand geplaatst moet worden.

Meerdere bestanden zippen

Het is ook mogelijk om een aantal bestanden gelijktijdig te laten inpakken (comprimeren). Dat gaat op dezelfde manier als 1 bestand, maar nu selecteer je meerdere bestanden. (Houd de Shift-toets ingedrukt terwijl je de bestanden selecteert met de linkermuisknop.)

Te groot voor 1 diskette

Als je een groot bestand op een diskette wilt laten inpakken en het past er niet helemaal op, zal WinZip zelf daarvoor waarschuwen. Het programma zal je om een tweede diskette vragen. Lekker makkelijk.

Het is zelfs mogelijk om mappen ('folders' ofwel directories) met daarin weer submappen met allerlei bestanden in zijn geheel te comprimeren. Zet daarvoor een vinkje bij Include subfolders.

Bestanden uitpakken

Als je het programma op de computer ge´nstalleerd hebt, is dat geen enkel probleem. Je dubbelklikt gewoon op het desbetreffende zip-bestand. Je kunt ook met de rechtermuisknop op het bestand klikken. In het snelmenu staan 2 extra regels: Extract en Extract to [voorbeeldnaam].ZIP.

WinZip start op en toont de inhoud van het zipbestand.

Klik op de "Extract"-knop. Er verschijnt een venster waarin je wordt gevraagd in welke map het bestand moet worden uitgepakt.

Selecteer de juiste map (of maak zelf een nieuwe map aan met "New folder") en klik opnieuw op "Extract". Het bestand wordt nu uitgepakt en in die map geplaatst.

laatst bijgewerkt 19.08.2003
1998-2003 Florina Blokland