Voeding

Vernieuwde schijf van vijf!
Helemaal vernieuwd in september 2005. Het Voedingscentrum weet er alles over. Je kunt snel lezen wat er veranderd is. Speel het Schijf van Vijf-spel en en test daarna of je het echt weet!

Over gewicht?
Heb je de serie op Schooltv gezien? Op Eigenwijzer.nl kun je alles terugzien en van alles doen en leren om op gewicht te blijven!
En wat weet jij eigenlijk over vet? Beantwoord even deze 25 vette vragen over vet. Je kunt dan eerst de Vetwijzer downloaden (nieuw) .

ImageVeilige en gezonde voeding
Weet jij waar ons eten vandaan komt, hoe het wordt gemaakt en wat ermee gebeurt? Deze site gaat over de veiligheid en gezondheid van voeding. Over honger en overdaad, maar ook over vreugde en ellende door voeding. De site is nog niet af. Er komt nog een speciale site voor kids. En dat is maar goed ook, want nu moet moet je lange teksten doorlezen. Maar voor een werkstuk kun je hier veel informatie vinden.

Wat weet je over voeding?
 Test je zelf met deze oefeningen.

Patat, pom of pasta?
Alles over al die lekkere multiculturele eetgewoonten vind je op de site van Teleac.

Kijk je ook naar Patat, Pom of Pasta??

Zomer: barbecueŽn, vakantietijd, lekker eten... Nou ja, niet altijd... Lees eerst deze tips en je vakantie wordt Ťcht tof!Zomerse’ buikgriep uitbannen!

Hoe komt de melk van koe naar pak??

Ontdek de melkweg: van koe naar botervlootje
Campina verwerkt verse melk tot een breed pakket zuivel. Ontdek de melkweg, van de koe tot aan het botervlootje.

Achtergrondinformatie over Voeding:

Testen

naar boven

Voedingsleer
Hier vind je duidelijke uitleg over alle voedingsstoffen, aangevuld met een aantal handige tabellen:
Een op de 10 jongeren is te zwaar. Te weinig beweging is de belangrijkste boosdoener. Maar ook ongezond eten en drinken kan zwaarlijvigheid bevorderen. Hoe zit het met jou? Test het met de BMI-meter.
Op dezelfde site vind je ook de Digitale Caloriemeter. Daar kom je te weten hoeveel calorieŽn er in je voeding zitten en hoeveel je moet bewegen om dat weer te verbranden.
Will je weten hoe je verstandig af kunt vallen, bekijk dan deze Belgische site! Want die Belgen zijn slimmer dan je denkt!
 
Animaties

naar boven

Snel downloaden! Spreekbeurtpakket zuivel
Ga je een spreekbeurt houden over zuivel? Dan mag je dit gratis te downloaden pakket zeker niet missen!

McDonald's heeft op haar site een Voedingsmeter geplaatst. Handig! Je kunt van elk menu opzoeken wat er in zit. In het overzicht staat onder meer het aantal calorieŽn, hoeveelheid vetten, proteÔnen en het cholesterolgehalte

Wel eens een banaan met overgewicht gezien?
Vast niet! Op de site van het Voorlichtingsbureau Groenten en Fruit lees je hoe dat komt!

Er is veel meer te doen op deze site. Speel de game of ontdek de heerlijkste recepten! Maar heel handig is Koken doe je zo! Negen filmpjes van ťťn minuut laten je zien dat het bereiden van groenten en fruit hartstikke eenvoudig is.

Vanaf 18 april 2004 zijn fabrikanten in heel Europa verplicht om op het etiket te vermelden of er genetisch gemanipuleerde ingrediŽnten gebruikt zijn. Zoek het op! of kijk wat Greenpeace ervan vindt.

Recepten

naar boven

  • Recepten van heerlijke gerechten uit vele landen. Recepten geordend op soort gerecht, land, indeling, ingrediŽnt en ingrediŽntklasse, met veel uitleg en achtergrondinformatie bij ingrediŽnten.
  • Recepten voor de praktijkles!
  • De WebChef zoekt in tienduizenden recepten van Nederlandstalige receptensites. Intypen van de naam van het gerecht in het zoekvenster is voldoende om een recept te vinden. Ook is WebChef handig als je niet weet wat je eens zal gaan koken. Het intypen van enkele ingrediŽnten is voldoende om receptensuggesties te krijgen.
  • Op het Smulweb kun je je eigen kookboek maken en natuurlijk een heleboel recepten vinden!
  • Nog meer recepten op: http://www.hollandsepot.dordt.nl/, of ga Koken met Floor.
  • Kokkerellen met Leo op zijn Culinaire Huispagina: recepten, handleidingen en tips. 
  • Geheime recepten op het web: De geheime recepten van onder andere Mc. Donalds, Burger King, The Hardrock Cafe en Heinz worden op http://www.topsecretrecipes.com/recipes.htm prijsgegeven.
  • Het Receptenweb: als je hier geen recept kunt vinden....
  • Culinair Kookboek Dit is een site die je niet met een lege maag moet bekijken. De site staat bol van de recepten! Ook zijn er links naar andere sites met recepten en je kan er zelfs zoeken op trefwoord.
  • Edah, de supermarkt heeft een handige zoekmachine voor gemakkelijk te maken recepten.
 
Wat is een superkoe? Is het beter om biologische produkten te eten? Wat is dioxine? Hoe zit het met BE? Koop ik het beste melk in een glazen fles? K(l)ik op koe en je hebt de antwoorden!!

Biologisch eten? Op deze site staat informatie over alle schakels in de biologische keten, van land tot klant. Ook kom je van alles te weten over de wettelijke normen en wetgeving met betrekking tot biologisch ondernemen, de biologische productgroepen en kun je nieuwsverhalen opvragen. Doe de kennistest om er achter te komen hoeveel je weet van biologische produkten.
Vegatopia Dit is een digidorp voor lekker vegetarisch eten. Er zijn ruim 600 recepten zonder vlees of vis, adressen van vegetarische winkels een magazine en nog veel meer leuke en lekkere dingen te vinden. Kijken dus!
Er zijn nu vegetarische FEEST ZONDER BEEST kerstmenu's. Van vrij eenvoudig tot wat ingewikkelder. Maar ik weet zeker dat jullie je handen er niet voor omdraaien. Dat lukt gewoon!

Het Vegetarische Plekje: De pagina's bieden recepten, tips, links en info over vegetarisme.ogelijkheid om naar een Burger King in Amerika te zoeken en informatie over de ingrediŽnten: weet je eindelijk wat er nou precies tussen dat broodje zit...

De Nederlandse Vegetariërsbond: Wat is het om vegetariër te zijn? Hoe kun je vegetarisch verantwoord koken? Waar kun je als vegetariër uit eten? Op deze en op andere vragen gaande over vegetariërs kun je op deze site antwoorden vinden.

Aardappeltortilla is een zeer populair gerecht uit Spanje met als basisingrediŽnten aardappelen, uien en eieren. Op de site www.pieper.nl  vindt je onder meer deze pieper-info!
Houd je van lekker eten en wil je wel eens een werkstuk maken of spreekbeurt houden over het werk in een slagerij? In de digitale werkstukkrant over het slagersbedrijf vind je alle informatie die je nodig hebt. Lijkt het je leuk zelf in een slagerij te werken, klik dan op de button "een cool vak".

Heerlijke snelle, makkelijke en vooral gezonde Italiaanse recepten.En als je zelf een lekker recept weet, kun je het toevoegen. Kijk op http://www.pastasite.nl/ 

Zoek je informatie voor een werkstuk of scriptie, of wil je gewoon een vraag stellen: ga eens  kijken op de site van de studie Levensmiddelentechnologie van de Landbouwuniversiteit in Wageningen. Je kunt hier vragen stellen over alles wat te maken heeft met levensmiddelen, over samenstelling, ingrediŽnten, houdbaarheid, productie, verpakking, noem maar op.

Het is onbekend wie het auteursrecht op deze strip heeft, laat het mij weten als je de rechthebbende kent of weet waar die te bereiken is.

Alles wat je weten wilt over kippen en eieren: http://www.kip-info.nl/ 

En zo zij er van veel informatiebureaus:het Voorlichtingsbureau Vlees, die je kunt vinden op http://www.vleesinfo.nl/, en het Voorlichtingsbureau voor Margarine, Vetten en OliŽn, die op http://www.voorlichtingmvo.nl/ veel informatie verstrekken.
Tijd voor vis - Recepten, tips en informatie over schillende vissoorten. Aan de hand van je eigen voorkeuren voor bereidingstijd en soort gerecht kun je vast een lekker recept vinden. 

Brood, daar zit wat in! Kijk maar bij het Voorlichtingsbureau Brood.

Ja, ook de Warme Bakkers gaan online. Kijk snel voor informatie en tips en recepten... op http://www.warmebakkers.com

  Hier kom je alles te weten over zuivel. Wat gebeurt er met de melk voor het in de winkel ligt? En: gebruiken mensen in het buitenland ook zuivelproducten zoals wij? Verder kun je kennis van melk en melkproducten testen met het Campina Zuivelspel.
Informatie over "Eerlijke producten" vind je op de volgende sites:
Fair Trade
Max Havelaar
Skal Eko-keurmerk
Zuiver Zuivel
Ben & Jerry's
Genetische Manipulatie:in zestig procent van de supermarktproducten zit soja.
Sinds 1996 al wordt er in diverse producten genetisch gemanipuleerde soja gebruikt. Sinds april 1998 zijn drie verschillende soorten genetisch gemanipuleerde maissoorten en een genetisch gemanipuleerde koolzaadsoort toegelaten in de Europese Unie. De risico`s voor de consumenten zijn onbekend. Meer informatie hierover is te vinden op de site van een kritische consument waar heel veel links naar info over genetische manupilatie. Kijk op http://www.xs4all.nl/~jwbos/soja.html 

Heb je iets gegeten, gelezen, meegemaakt dat je gezondheid of het milieu zou kunnen schaden? Meldt het dan bij het Meldpuntennetwerk gezondheid en milieu

Informatie over Burgerking, een Burger King Community, een Kids Club, de m
  Chocoladeliefhebbers opgelet: CŰte d'Or heeft een site om je vingers bij af te likken. Met o.a. een kinderafdeling, geschiedenis, recepten en reclamefilmpjes. 

Thee en koffie examen: Wie alles over koffie en thee wil weten, moet http://www.koffiethee.nl/ zijn. Dit is een informatieve site van het koffie en thee informatie bureau. Naast de informatie over de geschiedenis en productie kun je ook een koffie en thee examen doen.

Soepie? Iedereen die van soep houdt, kan op http://www.soupsong.com/index.html zijn lol op. Je vindt er maaltijdsoepen, weetjes over soep, de basisweetjes en natuurlijk recepten. Handig is dat de recepten ingedeeld zijn naar ingredient. Helaas is dit een Engelse site.

laatst bijgewerkt op 24 maart 2006
1998-2005 Florina Blokland