Gezondheid
 

Caloriemeter
caloriemeterDe caloriemeter vertelt je hoe lang je moet fietsen, wandelen of zwemmen om je snack te verbranden. Voor een Mars van 50 gram is dat meer dan een half uur fietsen!
BMI rekenschijfEen op de acht jongeren lis te dik. Een oorzaak is.... te weinig bewegen! Hoe zit het met jou? Je kunt het nu zelf testen met de BMI-meter. BMI is een getal dat de verhouding aangeeft tussen leeftijd, lengte en gewicht. Zo weet je meteen of je op een gezond gewicht zit. Je krijgt meteen ook tips wat je aan eventueel overgewicht kunt doen.  
Animaties
Hoeveel calorieŽn eet jij per dag? Op www.overgewicht.nl kun je met de Eet en Beweegwijzer berekenen hoeveel calorieŽn je per dag ongeveer verbruikt. Daarnaast kun je bepalen hoeveel calorieŽn je per dag mag eten wanneer je gewicht wilt verliezen.
Ook deze calorieteller is handig. Je kunt er ook mee bekijken hoeveel eiwit, vet, koolhydraten en calorieŽn je gegeten hebt.
En wil je weten hoe je verstandig af kunt vallen, bekijk dan deze Belgische site! Want die Belgen zijn slimmer dan je denkt!
Ga je op wintersport? Of naar de zon? Lees de tips van nicolien!Ga je op vakantie naar de sneeuw? Doe de huidtypetest en lees de zonnetips van snowboardster Nicolien of speel een flitsende game!
Veel mensen zijn een beetje bang voor de tandarts. Misschien helpt de website tand.nl. Met veel achtergrondinformatie over gebitsverzorging, materiaal van de vullingen, verzekeringen enzovoort. Maar ook over een snurkbeugel, fruitthee en tandtrends.
Doe de Bambodinquiz met een olifant!
Wat weet jij over tanden en kiezen? De Bambodino olifant geeft je vijftien vragen. Je kunt je antwoorden e-mailen naar de Bambodinotandarts. Misschien win je dan wel een Bambodino- poetssetje. Je krijgt ook nog eens alle goede antwoorden thuis gestuurd.
tatoeage met een slangenknoopTatoeages en Piercings
Het lijkt wel of iedereen een tatoeage of piercing heeft. Maar is dat ook zo? Weet jij waar je op moet letten als je een piercing wilt laten zetten?
Almanak met maar liefst 305 ziektes/kwalen, informatie, tips en behandelwijzen.
Gezondheidsinfo op alfabet
Tandbederf, cholesterol, hyperactiviteit, krentenbaard... Weet jij nou wat wat al die moeilijke woorden nou precies betekenen? Kijk eens in deze grote online kaartenbak waarin je op alfabet kunt zoeken. De GGD heeft heel veel gezondheidsinfo op een rijtje gezet, met een duidelijke uitleg.
Donor worden? Hier moet je zijn als je meer wilt weten over donatie en transplantatie: kennisquiz, veelgestelde vragen, spreekbeurt, praat mee en een kinderkrant.
Huid en Haar
Op het gezondheidsplein weten ze er alles van!

 Zomer of winter: griep is van alle tijden! Op Kennisnet hebben ze er zelfs een special voor je gemaakt!

En als je denkt alles te weten over griep, kun je jezelf toetsen: met een puzzel, een matchoefening of een quiz.
 

Energie verbruik je door te bewegen, denken, sporten. Wil je weten hoe lang je moet sporten om calorieŽn van die lekkere gevulde koek er weer af te sporten? Of van een gezonde boterham met kaas? Dat kun je uitvinden met deze beweegschaal. Let op: de beweegschaal werkt alleen als me meer weegt dan 50 kg.
Startpagina's over gezondheid is http://gezondheids.pagina.nl/ of http://www.gezondheidsnet.nl

Breng een bezoek aan het Digitale Ziekenhuis Nederland. Alles wat je weten wilt over een ziekenhuis, ziekten, en medicijnen vind je hier. En handig: adressen van alle ziekenhuizen in Nederland.

Donorvoorlichting
De site van de Stichting Orgaan- en weefseldonorvoorlichting geeft onder meer antwoord op de twaalf meest gestelde vragen over donoren, het bevat informatie over de Wet op orgaandonatie(WOD) en gaat in op het donorcodicil. Op een speciale pagina gaat de stichting in op de standpunten van onder meer de christenen, moslims, joden en humanisten met betrekking tot transplantatie van weefsel en organen.
En voor jongeren is er een speciale site!

RSI
Zit jij ook zo veel achter de computer? Tintelen je vingers en polsen wel eens?
Misschien heb je wel een muisarm! Kijk op de volgende sites voor meer info:

Muisarm.nl is de vraagbaak op het gebied van RSI en de muisarm.
Stop RSI. Voorlichting van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Meer sites over RSI.
Ergonomiespel, over RSI en ergonomische muizen

jongen en meisjeVragen stellen
Vragen stellen over ziekte en gezondheid kan bij de Netdokter.

Ook op http://www.internetdokters.nl/ kun je je vragen kwijt. Je krijgt antwoord van medisch specialisten die werken in de dagelijkse praktijk. Binnen 5 werkdagen krijg je antwoord, in begrijpelijke taal!
  

Fitnesscentrum zoeken
 Hoe vind ik een goed fitness-centrum? Wat is High Impact Aerobics? Wat is Go Go, Bodyshaping, Tribal Dance?
Ik wist het niet, maar nu wel sinds ik op deze site ben geweest:http://www.totalfitness.nl/welkom/beginners.htm.

JIP
 Jongeren Informatie Punt (JIP). Alles wat je bezighoudt vindt je hier. Er is vast ook een JIP bij jou in de buurt. 

Gezondheidsplein
Een goed startpunt wanneer je iets wilt leven over gezond leven is dit gezondheidsplein.

 

Leefwijzer
www.leefwijzer.nl Site voor en door mensen met een handicap of chronische ziekte.
Zwaarweer.nl
"Is het een dipje of een depressie"? We vragen het ons allemaal wel eens af. Daarom is er ook voor jongeren van 12-18 jaar (dus voor jou!!) extra aandacht op de site www.zwaarweer.nl. Je kunt ook bellen: 0900 - 1450 voor informatie, advies en hulp over dit thema.
 
Voedingscentrum
Bij het Voedingscentrum vind je alles over gezonde voeding.Kijk vooral helemaal onderaan de pagina naar "speel, test en doe".

Voedselallergie
Je kunt haast geen blad openslaan of er staat wel een artikel in over mensen die een kwaaltje hebben gekregen van een aardbei, een slokje koemelk of een handje gluten. Iedereen lijkt wel ťrgens allergisch voor: toch reageert in werkelijkheid slechts 1 Š 2 procent overgevoelig op voeding. Volgens TNO lopen er 12 procent van de mensen rond die dťnken een allergie te hebben. Op internet is veel informatie te vinden:

  • Bij het Voedingscentrum vind je niet alleen informatie, maar ook een aantal vragen met antwoorden over voedselallergie.

  • Op deze site van een fabrikant van geneesmiddelen kun je testen: Ben ik allergisch of ben ik het niet? 

  • Praktische tips over het lezen van etiketten, koken en tips voor links vind je op www.stichtingvoedselallergie.nl.
    Je kunt ook bellen voor info naar  (033) 4655098 

  • En lest best: een startpagina met een verzameling links.
     

Hooikoorts
Het gras wordt groener, je neus gaat kriebelen. Oh nee, hooikoorts!! Wat is dat eigenlijk? Bekijk deze animatie
Meer weten? 
http://www.medicom.nl/focus/ziektes/hooikoorts.html#top 
http://www.hooikoorts.com (kijk vooral bij de 'Meestgestelde vragen'.)
http://www.gezondheidsplein.nl (kijk in de aandoeningengids of onder de rubriek mediabibliotheek)
Een Engelstalige site over gezondheid. Wil je je Engels ook oefenen bij het vak verzorging? Neem dan zeker een kijkje! Flitsend en Cool!
Overzicht van PatiŽntenverenigingen en informatie over chronische ziekten
Als je een bepaalde ziekte hebt, zijn er altijd mensen die dezelfde ziekte hebben.
Zij richten dan een vereniging op. Hier vindt je een overzicht.
 
ZoekZorg.nl
Dit is de zoekmachine voor en door de Nederlandse gezondheidszorg. Hiermee zoek je in enkele honderden zorgsites http://www.zoekzorg.nl

Medische database
Op http://www.medische-informatie.nl vind je links naar alle mogelijke ziektenbeelden verzameld en vormt daarmee een enorme medische database. 

Bijsluiter
Het is altijd verstandig de bijsluiter te lezen wanneer je medicijnen moet slikken. Kijk dan eens op http://www.consumed.nl . Hier staat informatie over 2.000 veel gebruikte recept-medicijnen en 350 zelfzorg-medicijnen in Nederland. 

Praat maar, bel maar!!!! 0800 - 0432
Of bezoek eerst de site voor meer uitleg.
Je kan over minder ernstige of zelfs leuke dingen bellen; verliefdheid, seks, school, thuis, vrienden en vriendinnen, je eigen lichaam, ruzie, maar ook als je je gewoon niet zo okť voelt, of juist wel! Deze site heeft ook een quiz waarin je je kennis over de kindertelefoon kunt testen!!!
 

Lees meer op deze siteIeder jaar is er een Internationale Anti Dieet Dag in Nederland. Om te protesteren tegen het idee dat je er alleen maar bijhoort wanneer je slank bent! Slank zijn wordt dan vaak een obsessie en daar kan je eetstoornissen van krijgen.
De dag was een succes. Op www.dikke-mensen.nl  vind je informatie over (anti) diŽten.

 

De internet-diŽtistInformatie maar ook vragen stellen. Het kan bij de internetdiŽtist. Kijk ook in de vraagbaak.

 

Snoepje, snoepje aan de wand
Alle diŽten al geprobeerd maar nog niets afgevallen? Misschien is het tijd voor een professioneel advies. Vragen aan een diŽtist kun je op http://www.digitale-dietist.nl/ stellen, je krijgt dan persoonlijk antwoord per e-mail.


Gebarentaal
Doveninstituut Effatha: een uitgebreid gebarenwoordenboek kun je hier vinden en natuurlijk info wat dit instituut allemaal doet voor doven en slechthorenden. En dat is heel veel!

Eetproblemen
Via de Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa is veel informatie te krijgen over deze psychische ziekten.  En lees hier het verhaal van Marja. Door haar eetproblemen heeft ze veel vrienden en haar werk verloren.

Apotheken
Op Apothekers in Nederland vind je adressen en openingstijden van ruim 1500 apotheken in Nederland kunt vinden. Verder veel informatieve rubrieken over verkoudheid, griep en andere huis- tuin- en keukenkwaaltjes. Of kijk bij de Service Apotheek, de Kring-Apotheek of www.apotheek.nl Je kunt ook zelf vragen stellen.


De Korrelatie-Gezondheidslijn  0900 - 1450 Let op: deze informatie kost wel 30 cent per minuut!
Hier kun je vragen stellen over je gezondheid en welzijn. Je krijgt hier adressen van organisaties in Nederland die je waarschijnlijk verder kunnen helpen. Of surf naar de stichting Korrelatie

Griep
Begint je neus al te lopen en ben je op zoek naar nog meer griepinfo?
Typ dan het trefwoord in op de Medische Vraagbaak Online en laat je geruststellen. Of niet... 
NRC-Handelsblad maakte drie jaar geleden een special over deze ziekte.

 zonder rugpijn Bekijk hoe je zonder spierpijn de dag door komt!de dag door?

laatst bijgewerkt op 22 oktober 2005
1998-2005 Florina Blokland