Werk, vrije tijd en geld

Geldzorgen??

Vrije tijd

Schoolloopbaan
Hoe ziet jouw schoolloopbaan eruit? Weet je al wat je wilt?

Opleidingenberoep.nl
Snel info voor jouw studie- en beroepskeuze vinden? Opleidingenberoep.nl geeft je landelijke ťn regionale informatie over studies en vakgebieden.
Wat is er, wat houdt het in en hoe regel je het in de praktijk? Deze nieuwe site is een echte aanrader!

Beroepskeuzetest
Weet je nog niet wat je wil worden? Doe dan deze beroepskeuzetest. Aan het eind van deze test zie je welke opleidingen bij jou passen.

50 beroepen op video
Kijk in de Beroepen Beeldbank
 
Open dagen
Met deze handige zoekpagina kun je zoeken naar open dagen van alle opleidingen in bijvoorbeeld het mbo. Vooral als je nog niet weet wat je gaat doen na het vmbo: bezoek zo veel mogelijk open dagen.

Beroepskeuze, vervolgopleidingen, muziek en artiesten: je vindt het allemaal op www.indekijker.nl


Solliciteren, weet je hoe dat moet? Kijk dan op http://www.van-osch.com/lipoweb/startvr0.htm. Met deze goed geordende vragenlijst kun je je uitstekend voorbereiden op allerlei vragen die in een sollicitatiegesprek gesteld kunnen worden.

Doe jij vrijwilligerswerk of zou je er meer over willen weten? Kijk op http://www.vrijwilligerswerk.nl/ 

WorldSkills 2005WorldSkills 2005
Er zijn echt vaktalenten! Van 26 mei tot en met 29 mei 2005 vond in Helsinki WorldSkills 2005 plaats. De Nederlandse deelnemers zijn gehuldigd in de Amsterdam Arena. De site blijft nog even actief en is ook ťrg interessant. Neem er eens een kijkje!

Rap je toekomstRap je toekomst

Je weet vast al wat je wilt worden. Of totaal geen idee? Ke Kennisnet daagt je uit om over werk, opleiding en de toekomst een rap te schrijven. De tekst mag zo lang of kort zijn als je zelf wilt. De winnende rap wordt onder professionele begeleiding in een studio opgenomen.
Meedoen? Vul dan het formulier in!
havo/vwo
vmbo

Bekijk filmpjes over diverse beroepen
Bejaardenverzorgende
Etaleur
Kok
Chefkok
Wegwerker

Leerling verpleegkundige
Kledingverkoper
Visagiste
Werken in de thuiszorg
Werken in de kinderopvang
Stagiaire facilitaire dienstverlening
Onderwijsassistent
Wijkverzorgende
Bekijk het filmpje over de  chef kokBekijk het filmpje over de etaleur
Beroep onder de loep
Schoonheidsspecialiste
Commercieel medewerker
Banketbakker
ICT-beheerder
Stewardess
Toeringcarchauffeur
Grafisch vormgever
Grimeur
Modeontwerper
Verpleegkundige
Slagerij medewerker
 

Nog meer beroepen onder de loep!

Kok
Glazenwasser
Verhuizer
Chauffeur
Dierenartsassistente
Secretaresse
Woningstoffeerder
Verkoopleider reizen
Tennisleraar
Kledingverkoopster
Meubelmaker
Werken met dieren of in de natuur
Werken bij het leger of de politie

Informatie over beroepen in de zorg:

Lijkt het je wat om in de gezondheidszorg te gaan werken? De OVDB kan je er alles over vertellen. Kijk maar eens bij opleidingen bijvoorbeeld.

Op Werken en leren in de zorg staat heel veel informatie over werken in de gezondheidszorg. De maker van de site heeft de site gemaakt omdat hij zelf als leerling in de zorg werkt. Hij loopt dan ook vaak tegen een aantal dingen op, zoals de werktijden, wat mag wel en wat mag niet etc. Hij wil daarom informatie geven aan leerlingen en stagiaires die (willen) werken in de zorg. Je vindt op de site onder andere veel tips, ervaringen van andere mensen die in de gezondheidszorg werken en een forum. Abonneer je ook op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van je rechten en plichten als leerling in de zorg!
 

Beroepen gefilmd
Denk je erover in de zorg te gaan werken? Bekijk dan deze filmpjes eens.
Bijvoorbeeld over werken in de thuiszorg. Dit filmpje geeft een aardige indruk van Sharon, die werkt als verzorgingshulp B in de thuiszorg.

Of dit filmpje over werken als kraamverzorgende. Hakima heet de kraamverzorgende in deze film. Zij laat zien waarom zij voor dit beroep gekozen heeft.

BeroepenoriŽntatie Zorg en welzijn
Zit je in de derde of vierde klas van het vmbo? Bekijk dan hier nog meer filmpjes. Je vindt op deze site ook veel handige links en een gratis abonnement op een nieuwsbrief over beroepen in de zorg.
 

Als doktersassistent assisteer je een huisarts of medisch specialist bij het uitvoeren van onderzoek, bij de behandeling van patiënten en bij de administratie. Je hebt tact en begrip nodig in de omgang met patiënten. Het is een verantwoordelijke baan met veel verschillende taken.

Als verpleegkundige verleen je dagelijkse zorg aan mensen die lichamelijk of geestelijk ziek zijn, een handicap hebben, of wegens ouderdom aanvullende zorg nodig hebben. Je kunt als verpleegkundige werken in een ziekenhuis, verpleeghuis of verzorgingshuis. Als wijkverpleegkundige verleen je hulp bij mensen thuis.

Als kraamverzorgster assisteer je de arts of verloskundige bij de bevalling. Na de geboorte zorg je enige tijd voor moeder en kind, hou je het huishouden draaiende en zorg je voor andere gezinsleden. Je geeft voorlichting aan de ouders en je waakt voor de gezondheid van moeder en kind.

Als leraar sta je niet alleen voor de klas. Je bereidt lessen voor, je maakt toetsen, je overlegt met collega's en je hebt contact met ouders. De belangrijkste uitdaging is: hoe kun je de ontwikkeling van de leerlingen stimuleren?

De sociaal-pedagogisch werker (SPW-er) werkt in de hulp- en dienstverlening binnen de primaire woon- en leefsituatie, zoals leefbegeleiding, dagbesteding en opvoedingsondersteuning. Functies van een SPW-er zijn bijvoorbeeld: activiteitenbegeleider, groeps-woonbegeleider, medewerker in de gehandicaptenzorg, medewerker in de jeugdhulpverlening, medewerker in de kinderopvang, medewerker in het ouderenwerk, medewerker in het basisonderwijs en het speciaal onderwijs. De SPW-er op niveau 4 moet naast begeleidende taken ook meer organisatorische taken uitvoeren.

Geldzorgen???

Hoe blijf je uit de schulden?

Het Nibud weet waarom jij wel eens geld tekort komt. Belangrijker: het geeft je tips om voortaan gťťn geld tekort meer te hebben!


Geldtype test
Test jezelf - NibudJe kan op duizend-en-een manieren met geld omgaan. Van alles over de balk smijten tot alles oppotten. Doe deze leuke test en kom er achter wat voor geldtype je bent.
Doe de test
 

Twister spelenBen jij een financiŽle ramp?
Woon je sinds kort op je zelf of ga je dat binnenkort doen? En wil je weten of je een risico loopt om in de financiŽle problemen te raken? Doe de onderstaande test en ontdek of je een financiŽle ramp bent of dat je het goed voor elkaar hebt.
Speel het spel

SMS afzeggen
Geabonneerd op een sms-dienst en je weet niet (meer) hoe je er af komt? Kijk op de afmeldlijst en stuur de code door.

Jongerenloket
Informatie over rechten en plichten in verband met werken, bijvoorbeeld over werktijden die voor jouw leeftijd gelden. Ook vind je hier handige tips over hoe je verstandig met het verdiende geld kunt omgaan. Site opgezet door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De Kinderconsument
"De Kinderconsument bemoeit zich met alles wat kinderen kunnen kopen. Kinderen als consument zijn allang door de commercie ontdekt, nu is het tijd om naar kinderen zelf te luisteren."

NIBUD
Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Informatie over omgaan met geld voor zowel ouders als jongeren.

Jeugd en Geld.nl
Informatie van het Nibud over geldzaken, voor jongeren. Van zakgeld tot bijbaantjes, van geld uitgeven tot beleggen. Hoe kun je meer geld krijgen? Hoe doen anderen het?

Echt of vals?
De Eurowijzer leert hoe je een echt eurobiljet van een valse kunt onderscheiden. Je krijgt tips en je ziet afbeeldingen van papiergeld onder UV-licht. Als je denkt de echtheidskenmerken van bankbiljetten te kennen kun je je kennis testen bij een toets.
 

Dit is de officiŽle site van de Nederlandse politie. Voor jou is er een speciale pagina met spelletjes, informatie voor werkstukken en informatie over werken bij de politie. Dus kijk op http://www.politie.nl 

Taarten bakken, broodjes maken... hmmm. Kijk eens of het bakkersvak iets voor je is!

Sta in je recht! De Jongeren-rechtswinkel kan je helpen om te zorgen dat je de rechten die je hebt ook werkelijk krijgt.

Op http://www.vakantiewerk.net vind je de eerste uitgebreide vacaturebank voor scholieren, met vraag en aanbod van vakantiebaantjes.

Vrije tijd over?

Veilig
Zelfstandig en verstandig omgaan met internet is te leren.
Op deze nieuwe Kennisnet website lees je hoe je veilig kunt chatten, hoe je verstandig omgaat met je privacy en profielenpagina’s en hoe je de computer kunt beschermen tegen bijvoorbeeld virussen, spyware en popups.
Bezoek de site, lees de veelgestelde vragen of stel zelf een vraag aan de expert op het forum

Flits, flits, knipper, knipper, ja er gebeurd van alles op het Schoolweb. Maar goed, het is dan ook de toekomst-site voor scholieren/studenten. Gratis&Gein&Geld voor wat gratis dingen e.d., de studiezoeker waarmee je ook op stad kunt zoeken, wat ook zeker niet te verwaarlozen is bij het kiezen
van een studie: het moet toch ook nog een beetje gezellig zijn! Verder ook nog info over budget-travel, (vakantie)werk, ook in het buitenland.   

Niets zo veranderlijk als het weer, ook tijdens je vakantie! De ANWB heeft voor fietsers iedere dag een speciaal fietsweerbericht. Op basis van windkracht- en richting, temperatuur en neerslagkans beoordelen ze het weer: van slecht tot uitstekend! 

Vanaf 1 januari 2002 betalen we met de nieuwe munt. Het Nationaal Forum voor de Introductie van de Euro geeft op zijn site nog steeds allerlei informatie.   

Je hoeft niet altijd ver weg om in je vrije tijd leuke dingen te doen, kijk maar op www.lekkerweg.nl.
Startpagina met tientallen links over Frankrijk
En nog meer vakantiebestemmingen vind je hier.

Rap 4 Rights - Bekende rappers bezoeken jongeren in ontwikkelingslanden. Ze rappen er voor hun rechten.
Op Rap 4 Rights.nl vind je hun raps, hun videoclips en de krantjes die Nederlandse jongeren hebben gemaakt over de reizen van de rappers.
Je kunt ook je eigen rap maken!

Veilig Verkeer Nederland heet nu: 3VO! Speciaal voor jou is er een flitsende site!

De volledige theorie voor de auto, motor of bromfiets.

De Fiets-FAQ bevat veelgestelde vragen over alles wat met fietsen te maken heeft. 

Informatie over verkeer en vervoer

De naam zegt waarschijnlijk genoeg: www.jongerenweb.nl !
Games, SMS berichten versturen, muziek, dating, scholen, maar ook stageplaats zoeken of een baan zoeken! Het kan hier allemaal!

Ben je actief in jeugdwerk? In Nederland, en zeker ook daarbuiten, zijn in toenemende mate Jeugd(werk) organisaties druk in de weer zich te presenteren op Internet. Jeugdwerknet Nederland verzameld URL's van Nederlandse Jeugdwerk-organisaties die op het World Wide Web een pagina hebben en stimuleert dat meer jeugd(werk)organisaties zich op het net presenteren. Ze wil jeugd- en jongerenwerkers en jongeren in staat stellen de site's -al dan niet met een gestructureerd jeugdinformatieaanbod- makkelijker en sneller te vinden.
Lijkt het je wat om in "de zorg" te gaan werken? Kijk dan eens op de site Care Net Holland, http://www.carenet.nl of http://www.cnh.nl . Deze site heeft als doelgroep verpleegkundigen en verzorgenden en wordt door enthousiaste vrijwilligers gemaakt die allen in de verzorging werkzaam zijn. Op de site vindt je o.a. een forum, een vacaturebank, een nieuwsbrief over de gezondheidszorg en veel meer. 

Wil je wel wat verder weg, dan moet je op het reizennet kijken.

Een site vol met evenementen die je de komende tijd kunt bezoeken kun je hier vinden.  


Ga jij gezond op vakantie? Doe de test!

 

De verzamelplaats op Internet voor dancings en discotheken: http://www.dans.net

Scool : Het jongerenmagazine Scool is een site met vanalles wat jou interesseert. o.a. muziek, lifestyle en binnenkort ook chatten, dating en een vacaturebank voor bijbaantjes.

SKYRadio 100.7 FM Deze pagina hoeft geen verdere uitleg! Ga maar lekker luisteren.
Voor het Live beluisteren is wel Realplayer vereist. Op de Site van Realhttp://scopes.real.com/real/player/player.html?lang=nl&src=000420choice&dc=423422421, kun je realplayer downloaden.

Op Teletekst in de rubriek Consument en/of de rubriek Milieu staat informatie over consumentenzaken
Teletekst bestaat nu 20 jaar. Voor deze speciale gelegenheid kun je een speciale Teletekst-browser en Screensaver downloaden. Handig zeg... Probeer maar eens uit.

Het populair wetenschappelijk museum Het Museon in Den Haag, met een rondleiding en overzicht van de tentoonstellingen.
Oefen online met deze virtuele kaartjesautomaat.Bij de  Nederlandse Spoorwegen  kun je heel veel informatie voor een leuke dag uit vinden. In het boekje "Er op uit" vindt je vast iets wat je aanspreekt.

Wil je dan weten hoe laat de treinen rijden, dan kun je het digitale spoorboekje raadplegen. Dit kost wel geld!!


 In 5 stappen een kaartje

 

wilwver.gif (4312 bytes)Weet jij waarom kauwgom nooit op raakt? Wel eens een online-leugendetector gezien waarbij je  je vinger op het beeldscherm moet leggen? Nee? Dan moet je eens op de site van Willem Wever gaan kijken. Daar vind je antwoorden op de meest ingewikkelde vragen en bovendien kun je er leuke spelletjes doen.

Je hebt zin om iets leuks te doen, je wilt ergens heen, maar je weet niet waarheen want je weet niet wat er te doen is in Nederland...   Dat probleem kennen ze bij de Uitgaansagenda, en ze hebben daar honderden oplossingen...

Je hebt vrij en je weet nog steeds niet waar je heen moet? De Efteling, Artis en het Dolfinarium heb je nu genoeg gezien? Dan wordt het tijd dat je eens gaat kijken bij Alrecrea. Deze recreatie- en attractie-site beschrijft heel veel attractieparken, dagredreatiemogelijkheden, culturele, educatieve en sociale activiteiten en bezienswaardigheden. Alles is gerubriceerd, en je kan ook nog eens per provincie zoeken, zodat je er misschien wel op de fiets heen kan...

HH01647_.WMF (2964 bytes)Heb jij je computer bewapend met Real Audio en Video? Dan kan je je favoriete concerten op het Internet (terug)zien en horen. Of je nu houdt van pop, punk, reggae, techno, house of jazz, je kiest je favoriete artiest en even later is het genieten geblazen. Elke vrijdag wordt het concertarchief bijgewerkt met de laatste concerten. Napraten is mogelijk in de chatruimten en via de agenda weet je wanneer de volgende concerten komen. Ook kan je interviews lezen met bekende artiesten. Het is wel allemaal in het Engels, maar dat mag de pret niet drukken!!

Je kent het misschien wel: het sterrensysteem voor hotels. En van de energiewijzer voor huishoudelijke apparaten heb je ongetwijfeld ook wel eens gehoord. De was- en strijksymbolen voor textiel zijn ook wel bekend, maar wie bepaalt eigenlijk of hotels 2 of 3 sterren krijgen? En wat betťkent het nou eigenlijk als huishoudelijke producten aan de nieuwste milieu-eisen voldoen?Het keurmerkinstituut zet op internet alles overzichtelijk op een rijtje. Kijk op www.keurmerk.nl 

laatst bijgewerkt 14 januari 2006
1998-2005 Florina Blokland