Tips voor het maken van een werkstuk

Bij het maken van een werkstuk komt veel kijken. Een onderwerp kiezen, informatie zoeken, schrijven, etc. Het is daarom best handig om met een stappenplan te werken. Daardoor vergeet je niets en het helpt je om niet in tijdnood te raken. Hieronder vind je een aantal links naar sites die zo'n stappenplan gemaakt hebben voor jou. Voordat je ermee aan de gang gaat, is het handig om aan je docent te vragen welk stappen plan hij of zij goed vindt.

Kennisnet werkstukkenstraat vmbo
 

Kennisnet - werkstukkenstraat havo/vwo
 

Kennisnet - Sharewerk
Op Sharewerk kun je niet alleen je eigen werkstuk toevoegen. Je kunt op deze site ook bekijken wat andere scholieren gemaakt hebben. Ontdek welke informatiebronnen zij gebruikt hebben en doe inspiratie op. Verder vindt je bij Tips & Tools veel informatie voor het maken van werkstukken. Je vindt er een verzameling van nuttige en bruikbare links en tips voor het maken van een werkstuk en een website. Bij 'Voeg toe' kun je lezen hoe je jouw werkstuk eenvoudig kunt opsturen! Elke maand wordt een werkstuk in de spotlight gezet. Als dat jouw werkstuk is, ontvang je een cadeaubon van 15 euro! Aarzel dus niet en deel jouw werk met medescholieren! Je kunt die cadeaubon ook in de wacht slepen als je meedoet aan de maandelijkse prijsvraag. Het antwoord op deze vraag is altijd te vinden in een van de werkstukken.

http://www.cmo.nl
Op deze site wordt een stappenplan met vijf stappen uitgelegd. Pas bij de vierde stap ga je echt schrijven. Alle stappen daarvoor zijn bedoeld om je goed voor te bereiden op je onderwerp. Dit stappenplan kun je goed gebruiken als je in de basisvorming zit.

http://www.uu.nl/
De scholieren site van de Universiteit van Utrecht heeft een apart werkstukkenonderdeel. Ook hier werk je door het nemen van een aantal stappen toe naar het uiteindelijk schrijven van je werkstuk. Ze geven bij de verschillende stappen ook handige voorbeelden. De site richt zich op scholieren uit de tweede fase.

http://www.drugsinfo.nl 
Deze site over het gebruik van drugs biedt een hele handige werkstukkenwijzer. Door het nemen van een aantal stappen kies je een onderwerp. Daarna word je geholpen bij het verzamelen en ordenen van informatie, het vormgeven van de informatie en tenslotte het nakijken en verbeteren. Zowel interessant voor vmbo-, basisvorming- als tweede fase- scholieren.


laatst bijgewerkt op 03 mei 2005
1998-2005Florina Blokland