WiskundE-brief nr. 247 dd 3-11-2002

Bijdragen zijn welkom via j.andriessen@hccnet.nl of we-b@xs4all.nl
De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten of niet te publiceren. Deze brief wordt gestuurd naar meer dan 1300 adressen.
Archief is te bekijken via http://www.digischool.nl/wi/WiskundE-brief

EINDEXAMENVERSLAG 2002: REACTIE

GRAFISCHE REKENMACHINE

GRAFISCHE REKENMACHINE CASIO: REACTIE

OVERSTAP MAVO/HAVO ZONDER WISKUNDE IN EXAMENPAKKET

ESCHER AND THE DROSTE EFFECT

EINDEXAMENVERSLAG 2002: REACTIE

Naar aanleiding van de reacties op mijn korte opmerking over algebraische vaardigheden wil ik nog even reageren. Ik krijg bijvoorbeeld vragen over het optellen van breuken (1/a +1/b) is toch 1/(a+b); waarom is (1/x^5)*x^4 gelijk aan 1/x. Het rekenen met machten gaat ook vaak mis. Ook bij het oplossen van eenvoudige vergelijkingen en ongelijkheden lopen de studenten vaak vast. Onze studenten Economie mogen wel gebruik maken van de grafische rekenmachine.
De wiskundedocenten van de Economische faculteiten hebben helaas geen enkele invloed gehad op de wiskundeprogramma's van de middelbare school.
Met vriendelijke groet, Annette Lok

GRAFISCHE REKENMACHINE

Voor visueel gehandicapte kinderen levert de grafische rekenmachine enorme problemen op, omdat zij het scherm niet kunnen lezen. Hiermee is een deel van het reguliere onderwijs ontoegankelijk geworden.
Er is wel een Engelstalig alternatief computerprogramma, dat met geluid werkt en de coordinaten kan uitlezen, maar hiermee kunnen bijvoorbeeld geen snijpunten van grafieken worden berekend / geen twee grafieken tegelijk worden getekend.
Uit wat ik her en der lees aan meningen over het gebruik van de grafische rekenmachine, krijg ik niet de indruk dat het iets toevoegt aan het onderwijs. Ergens werd door een vertwijfelde wiskundedocent de vraag gesteld 'Waar gaat het nou om? Om kinderen met een machine te leren werken of om ze inzicht in wiskunde bij te brengen?'. Ook blijkt het leren werken met de GR niet direct in 'doorlopende leerlijnen' (universiteit) te passen...
Is die indruk, dat de rekenmachine weinig toevoegt, juist? Is het niet veel beter om kinderen met bijvoorbeeld Excel te leren werken? Heeft u alternatieven (ontwikkeld)? Is het een goed idee om het ding uit het verplichte curriculum te doen halen?
Reacties graag aan Dorine in 't Veld, info@dvlop.nl.

GRAFISCHE REKENMACHINE CASIO: REACTIE

Een wat late reactie, maar toch

afz. Simon Biesheuvel

OVERSTAP MAVO/HAVO ZONDER WISKUNDE IN EXAMENPAKKET

Op mijn school ( een ROC) melden zich cursisten die met een mavo diploma zich willen inschrijven voor de havo. Een klein aantal van hen heeft geen wiskunde in het examenpakket. Wanneer zij wiskunde A1 willen doen lijkt het ons niet zo relevant om hen verplicht eerst mavo wiskunde te laten halen. Zij zouden oi meer hebben aan een goede schakelcursus die veel aandacht geeft aan elementaire rekenmethoden ( procenten) en numeriek inzicht in het algemeen. Ik ben dus op zoek naar een collega in den lande die hier al meer over heeft nagedacht, en die enig idee heeft over leuk materiaal om te gebruiken. Ik hoop op een reactie.
Monica Woldinga mwoldinga@novacollege.nl

ESCHER AND THE DROSTE EFFECT

Seminarium recreatieve wiskunde i.s.m. Algemeen Wiskundecolloquium Spreker: Hendrik Lenstra (Universiteit Leiden, University of California, Berkeley)
Woensdag 4 december 2002 plaats: zaal C 01, Gorlaeus Laboratoria, Einsteinweg 55, 2333 CC Leiden