WiskundE-brief nr. 258 26-01-2003

Bijdragen zijn welkom via j.andriessen@hccnet.nl of we-b@xs4all.nl
De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten of niet te publiceren. Deze brief wordt gestuurd naar bijna 1500 adressen.
Het archief is te bekijken via http://www.digischool.nl/wi/WiskundE-brief

NIEUWS VAN DE AFGELOPEN WEEK

K÷MAL JOURNAL

CASIO GRAFISCHE REKENMACHINE

REKENWEB GENOMINEERD

NIEUWE RONDE WERELDWISKUNDEWEB

NIEUWS VAN DE AFGELOPEN WEEK

(Zie ook www.nvvw.nl/plannen.html en www.bozebetas.nl

K÷MAL JOURNAL

Dear Colleague, K÷MAL is the highly reputed and more than 100 years old journal on mathematics and physics for secondary school pupils and teachers in Hungary. Now twice per year a version in English will appear and can be ordered. Sample of the first issue and further info is to be found at www.komal.hu/.
I am recommending this journal (to your library, or private use). Also please distribute the news for potential readers. As I noticed in the past years, there are quite a few who found it a pity not to be able to read this journal. Thank you for you cooperation.
With kind regards, Zsofia Ruttkay (CWI-Amsterdam, Holland)

CASIO GRAFISCHE REKENMACHINE

Voor de Casio grafische rekenmachine heb ik 4 programma's gemaakt. Dit zijn 2 versies van een programma om de mu of sigma van een normale verdeling te berekenen. Verder een simulatie programma voor de Moderne-Wiskunde-Praktische-Opdracht die Randomized Response heet. En een programma dat vergelijkingen van lijnen geeft zonder dat regressie gebruikt hoeft te worden, ook raaklijnen en ook een gesplitst functievoorschrift. Ik sta bij de Casiostand op de NWDagen, daar zijn de programma's gratis te kopiŽren van een rekenmachine naar een rekenmachine via een kabel. NEEM dus je GRAFISCHE REKENMACHINE MEE. Ben ik er niet, dan wil de standhouder je wel helpen met kopiŽren.
Afz. Simon Biesheuvel ( biesh@uwnet.nl )

REKENWEB GENOMINEERD

RekenWeb, een website voor reken-wiskunde onderwijs op de basisschool is dit jaar genomineerd (in de categorie websites, leeftijden 9-12 jaar) voor de Gouden Apenstaart door een jury van kinderen en volwassenen. De komende weken zullen 600 kinderen verspreid over heel Nederland het definitieve oordeel vellen welke website de Gouden @penstaart zal ontvangen! Op 5 maart a.s. worden de winnaars bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Waag in Amsterdan.
URLs:

NIEUWE RONDE WERELDWISKUNDEWEB

Aanstaande zaterdag, 1 februari, start de nieuwe ronde van het WereldWiskundeWeb (WWW), de internetveiling van wiskundeboeken van het Wereldwiskunde Fonds. Bij de vorige rondes is er in totaal meer dan 3000 euro opgebracht. Dit geld komt ten goede aan projecten in de derde wereld die aan wiskunde-onderwijs op middelbare-school-niveau gekoppeld zijn. Bij de nieuwe ronde zijn weer vele nieuwe boeken ingebracht. Een novum bij de komende ronde is de mogelijkheid dat nu ook particulieren zelf hun eigen boeken via het WWW kunnen aanbieden, een mogelijkheid waar daadwerkelijk gebruik van is gemaakt (het aanbieden van boeken kon tot 1 januari plaatsvinden). Meer informatie over het WereldWiskundeWeb is te vinden op www.nvvw.nl/www/
Namens de werkgroep van het WwF, Ger Limpens

e-mail: j.andriessen@hccnet.nl of g.koolstra@chello.nl