WiskundE-brief nr. 335 16-01-2005

Bijdragen zijn welkom via j.andriessen@hccnet.nl of we-b@xs4all.nl
De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten of niet te publiceren. Deze brief wordt gestuurd naar bijna 1700 adressen.
Het archief is te bekijken via http://www.digischool.nl/wi/WiskundE-brief

MASTERCLASS VOOR LEERLINGEN UIT VWO-5

DOORSTROOM MBO - HBO

NIEUW BIJ ROOS SOFTWARE: CLIP3D, VERSIE 2 (advertentie)

VACATURE WEBMASTER BIJ PYTHAGORAS (advertentie)

NASCHOLINGSCURSUSSEN RATIO (advertentie)

MASTERCLASS VOOR LEERLINGEN UIT VWO-5

De afdeling Toegepaste Wiskunde van de Universiteit Twente organiseert in 2005 voor de tweede maal een masterclass voor leerlingen uit 5 VWO met een beta profiel. De masterclass bestaat uit zeven middagen in de periode februari tot en met april en vindt plaats op de Universiteit. In de masterclass kunnen de leerlingen, onder begeleiding van docenten van de universiteit werken aan hun profielwerkstuk wiskunde, dat tevens het eindwerkstuk van de masterclass kan zijn.
De Masterclass laat leerlingen kennis maken met het vakgebied van de wiskunde aan een universiteit. In tegenstelling tot wat velen denken is het vakgebied verre van afgerond en vindt er veel wiskundig onderzoek plaats. In de masterclass maken de leerlingen kennis met enkele alledaagse problemen, en de wijze waarop wiskundigen daarop een antwoord proberen te vinden. Het is tevens een goede manier om kennis te maken met de Universiteit Twente en de sfeer op de campus.
Er kan door de leerlingen uit de volgende onderwerpen gekozen worden: - het handelsreizigersprobleem - graafrepresentatie (van graaf naar getal en omgekeerd) - speltheorie - aandelen/opties - telecommunicatie - ons zonnestelsel
Leerlingen die interesse hebben kunnen zich voor de masterclass opgeven via www.schoolsite.utwente.nl/tw of een aanmeldingsformulier en/of flyer aanvragen via d.dalenoord@utwente.nl

DOORSTROOM MBO - HBO

ben op zoek naar een goede methode voor leerlingen in het mbo die willen doorstromen naar het HBO voor wiskunde. We gebruiken nu TWIN HBOdoorstroom maar de leerlingen zijn er niet tevreden over. Heeft een van de lezers nog suggesties?
Met vriendelijke groet, Attie Wisse, ROC Zeeland apwisse@roczeeland.nl

NIEUW BIJ ROOS SOFTWARE: CLIP3D, VERSIE 2 (advertentie)

Met Clip3D tekent u snel driedimensionale figuren, die u daarna met één muisklik in uw Word-document plaatst.
Deze nieuwe versie van Clip3D is op tal van punten verbeterd.
Op www.roossoftware.nl vindt u meer informatie over Clip3D

VACATURE WEBMASTER BIJ PYTHAGORAS (advertentie)

Het wiskundetijdscrift voor jongeren PYTHAGORAS zoekt per 1 april 2005 voor haar website www.pythagoras.nu een WEBMASTER voor 0,5 dag in de week.
Zie voor meer informatie www.pythagoras.nu/mmmcms/public/artikel115.html of neem contact op met vacature@pythagoras.nu

NASCHOLINGSCURSUSSEN RATIO (advertentie)

Nascholingscursussen Ratio WISKUNDIG DENKEN BEVORDEREN in de onderbouw havo-vwo DOELGROEP: docenten wiskunde onderbouw havo-vwo, met name tweedegraads-docenten
INHOUD
: Wis-kunde is in eerste instantie de kunst van het wis en zeker weten. Plezier in wiskunde heeft vaak juist hiermee te maken. Hoe kunt u de nieuwsgierigheid van de leerlingen levend houden? Hoe bevordert u dat ze niet alleen slimme oplossingen vinden, maar ook goede vragen stellen? Een wiskundige houding, hoe kunt u daar in uw lessen aandacht aan besteden? Er zijn twee series van twee studiedagen. De series kunnen apart en ook allebei gedaan worden.
Bijeenkomst 1 serie 2 : dinsdag 1 maart 2005, 10.00-16.00 PLAATS B-faculteit RU Nijmegen
Verdere informatie en Inschrijfformulier kunt u kunt vinden op www.ratio.ru.nl onder nascholing

e-mail: j.andriessen@hccnet.nl of g.koolstra@chello.nl