WiskundE-brief nr. 353 04-09-2005

Bijdragen zijn welkom via j.andriessen[ape(n)staartje]hccnet.nl of we-b[ape(n)staartje]xs4all.nl
De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten of niet te publiceren. Deze brief wordt gestuurd naar meer dan 1800 adressen.
Het archief is te bekijken via http://www.digischool.nl/wi/WiskundE-brief

WISKUNDEAGENDA VOOR LEERLINGEN

WISKUNDIGE OPLEIDING MIDDEN IN DE SAMENLEVING

GRAFISCHE REKENMACHINE VIRTUEEL OP MONITOR

WISKUNDEAGENDA VOOR LEERLINGEN

Naast de vertrouwde agenda van de NVvW ( die zich vooral richt op wiskundedocenten) is er sinds kort ook een wiskunde-agenda die zich meer richt op scholieren. De agenda is met name bedoeld voor : wedstrijden zoals Kangoeroe, Wiskunde Olympiade, Wiskunde A/lympiade, wiskunde B-dag etc masterclasses e.d voor leerlingen open dagen van wiskunde-opleidingen Uiteraard zijn er overlappingen met de 'docentenagenda' maar uit verschillende reacties bleek dat er behoefte is aan een eigen 'leerlingenversie' .

De agenda is te bekijken via het wiskundelokaal van de digitale school (klik op het betreffende icoontje). Omdat gebruik gemaakt wordt van een XML-bestand kan het zijn dat een oudere browser geen goede weergave geeft. Aanmeldingen van 'wiskunde-evenementen' die zich richten op de doelgroep zijn welkom via onderstaand adres.
Gerard Koolstra beheerder wiskundelokaal van de Digitale School www.wisdig.nl
gerardk[ape(n)staartje]xs4all.nl

WISKUNDIGE OPLEIDING MIDDEN IN DE SAMENLEVING

Nieuwsgierig naar een wiskundige opleiding midden in de samenleving? Kom op vrijdagmiddag 7 oktober naar de BWI-middag! De BWI-middag is een informatieve middag speciaal voor wiskundedocenten in de hoogste klassen van het VWO. Tijdens deze middag maken de docenten kennis met vele facetten van de toegepaste wiskunde van de opleiding Bedrijfswiskunde en Informatica (BWI) aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Tijdens de gratis toegankelijke BWI-middag geeft een aantal hoogleraren presentaties over actuele wiskundige toepassingen. Ook is er een forumdiscussie over het toepassen van computeralgebra in het wiskundeonderwijs. Een alumni zal vertellen over haar ervaring in het bedrijfsleven. We sluiten de middag af met een borrel met tapas, waarbij u kunt napraten met de hoogleraren, BWI-studenten en -alumni, en collega's. Meer informatie en aanmelden?
Het programmaoverzicht en het aanmeldingsformulier kunt u vinden op www.math.vu.nl/bwi/bwimiddag

GRAFISCHE REKENMACHINE VIRTUEEL OP MONITOR

Collega's,
Op deze plek wil ik jullie wijzen op recente software TI-SmartView waarmee het mogelijk is een virtuele grafische rekenmachine op het scherm van een PC te krijgen. Als er een PC met een niet te kleine monitor in de klas staat, kan een leraar zijn of haar les verlevendigen met demo's, simulaties of animaties via programma's zoals die van internet of van een Cdrom binnengehaald kunnen worden. Je hebt er geen GR (dus ook geen kabeltje) en ook geen overhead projector meer bij nodig! Met een 17 inch monitor zijn de schermplaatjes ook achterin het lokaal redelijk goed te volgen. Een ander groot voordeel is dat je heel gemakkelijk lesmateriaal kunt maken met TI-SmartView. Je kan de knoppenhistorie en schermafbeeldingen van een TI-83/84 bijvoorbeeld zo van smartview naar een Word document slepen of kopi๋ren. Bekijk (en download) de 26 demo's op www.henkshoekje.com .
Henk Pfaltzgraff

e-mail: j.andriessen[ape(n)staartje]hccnet.nl of g.koolstra[ape(n)staartje]chello.nl