WiskundE-brief nr. 375 05-03-2006

De WiskundE-brief is in de eerste plaats gericht op wiskundedocenten in het Voortgezet onderwijs.
Bedoeling is elkaar snel op de hoogte te houden van, en meningen uit te wisselen over voor hen relevante zaken, met enige nadruk op ICT en nieuwe ontwikkelingen
De redactie wordt gevormd door Jos Andriessen en Gerard Koolstra.
Bijdragen zijn welkom via j_andriessen[at]wanadoo.nl of we-b[at]xs4all.nl
De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten of niet te publiceren. Deze brief wordt gestuurd naar meer dan 1900 adressen.
Het archief is te bekijken via http://www.digischool.nl/wi/WiskundE-brief

in dit nummer:

OPNAMES VAN BBC-DOCUMENTAIRE GEZOCHT

ERVARINGEN MET HET BOEK DENKENDE MACHINES. COMPUTERS, REKENEN, REDENEREN

NASCHOLINGSDAG VOOR WISKUNDEDOCENTEN

NEDERLANDS MATHEMATISCH CONGRES

GROTE REKENDAG 8 MAART 2006

CONFERENTIE WISKUNDE EN ICT 20 APRIL 2006

COMPUTERGAMES IN HET REKEN/WISKUNDEONDERWIJS

EXAMENTRAINING WISKUNDE A12 VWO (advertentie)

AUTEURS GEVRAAGD WOLTERS-NOORDHOFF (advertentie)


OPNAMES VAN BBC-DOCUMENTAIRE GEZOCHT

ik ben opzoek naar een opname van de BBC documentaire The Story of One, over de geschiedenis van het getal een. Deze is ongeveer een jaar geleden op de Vlaamse tv uitgezonden met Nederlandse ondertiteling. Misschien heeft iemand 'm opgenomen, of kan mij doorverwijzen?

Vriendelijke groet, Kees Dröge kdrge[at]wish.nl

ERVARINGEN MET HET BOEK DENKENDE MACHINES. COMPUTERS, REKENEN, REDENEREN

In het kader van mijn onderzoek voor mijn scriptie ben ik op zoek naar docenten die het boekje 'Denkende machines. Computers, rekenen, redeneren' van Jan van Eijck, Jan Jaspars, Jan Ketting en Marc Pauly uit de serie Exact in context van Amsterdam University Press gebruiken/gebruikt hebben. Ik ben vooral geďnteresseerd naar ervaringen met dit materiaal in de bovenbouw van het vwo. Bij voorbaat dank!

Hugo Bronkhorst (h.bronkhorst[at]belcampo.nl )

NASCHOLINGSDAG VOOR WISKUNDEDOCENTEN

In april en mei wordt op het Mathematisch Instituut van de Universiteit Leiden de jaarlijkse Master-PO voor leerlingen georganiseerd met daarbij (op 21 april 2006) de jaarlijkse nascholingsdag voor wiskundedocenten over hetzelfde onderwerp: Coderingstheorie en Cryptografie. De Master-PO is inmiddels volgeboekt! Deelname aan de nascholingsdag is gratis. U wordt van harte uitgenodigd hier aan deel te nemen! Het is ieder jaar weer een gezellige dag vol met fraaie wiskunde die wordt afgesloten met een smakelijke en welverdiende 'wine and cheese'!
Nadere informatie kunt u vinden op www.math.leidenuniv.nl/~hfinkeln . Voor vragen, opmerkingen en natuurlijk aanmeldingen kunt u bij mij (per e-mail) terecht.

Met vriendelijke groet, Hans Finkelnberg Mathematisch Instituut Universiteit Leiden hfinkeln[at]math.leidenuniv.nl

NEDERLANDS MATHEMATISCH CONGRES

Op 27 en 28 maart 2006 organiseren de TU Delft en de Universiteit Leiden het 42-ste Nederlands Mathematisch Congres. De veranderingen in het voortgezet wiskundeonderwijs behoren op dinsdag, 28 maart, tot de centrale aandachtsvelden. De volgende programmapunten zullen hier rechtstreeks op ingaan.
Forumdiscussie
11:30 -12:30 uur: "Realistisch wiskunde onderwijs versus abstract denken" met R.H. Dijkgraaf (UvA) en K. Hoogland (APS) o.l.v. J. Doorman (TU Delft)
Minisymposium "Wiskundeonderwijs in beweging"
13:30 - 14:30 uur: - 'Lieve Maria' (Actie van verschillende studieverenigingen) - Evert van de Vrie (OU)
14:45 - 15:45 uur: - Rob van Oord (wiskundedocent van het Coenecoop College in Waddinxveen) - Dirk Siersma (UU en voorzitter vernieuwingscommissie cTWO en NOCW)
Het Nederlands Mathematisch Congres is een jaarlijks terugkerende activiteit onder auspicien van het Koninklijk Wiskundig Genootschap. Docenten in het middelbaar onderwijs zijn van harte uitgenodigd om voor een gereduceerd bedrag van € 25,- (i.p.v. de reguliere € 60,-) deel te nemen, waardoor ook de deelname aan een deel van het congres loont.
Voor meer informatie en voor de aanmelding zie www.wiskgenoot.nl/NMC .

Rainer Kaenders (TUD en RU)

GROTE REKENDAG 8 MAART 2006

Op woensdag 8 maart 2006 is de Grote Rekendag (GRD); een hele dag in het teken van rekenen voor groep 1 tot en met groep 8. Er hebben zich meer dan 600 basisscholen uit heel Nederland (en Belgie) aangemeld en ook Pabo's en scholen uit het voortgezet onderwijs hebben interesse getoond.De GRD heeft dit jaar het thema "Spelen met Getallen".
Meer informatie en voorproefjes van de GRD 2006 zijn te vinden op de website www.fi.uu.nl/rekenweb/groterekendag/
In de onderbouw speelt de Grote Rekendag zich af in het Grote Getallenbos. In dat bos staan bijzondere bomen, wonen getallen en andere dieren. De activiteiten voor de kinderen gaan niet alleen over aantallen, maar ook over de getallen zelf, over hun vorm, over verschillende manieren om ze te herkennen, enzovoort. In de middenbouw staat een circuit met activiteiten rond getallen centraal. De leerlingen doen in kleine groepjes verschillende opdrachten rond getallen, zoals uitzoeken welke vormen getallen kunnen aannemen en gaan op zoek naar bijzondere getallen.
In de bovenbouw besteden we aandacht aan bijzondere getallenreeksen in de natuur. De beroemde reeks van Fibonacci staat hierbij centraal. De kinderen gaan eerst zelf op onderzoek uit, door onder andere te meten aan hun eigen lichaam en het tellen van het aantal spiralen in een zonnebloem.


CONFERENTIE WISKUNDE EN ICT 20 APRIL 2006

Op donderdag 20 april 2006 vindt voor de vijfde keer de conferentie "Wiskunde en ICT" plaats. Deze dag wordt gezamenlijk georganiseerd door APS en het Freudenthal Instituut en vindt in Utrecht plaats. Dit jaar richten we ons op Havo-VWO docenten (onderbouw en bovenbouw).
De doelstelling van de conferentie is een update te geven van de ontwikkelingen op ICT gebied voor het wiskunde-onderwijs. Deelnemers aan de conferentie krijgen een beeld van de stand van zaken, kunnen ervaringen uitwisselen, kennis maken met (nieuwe) ICT, bijpraten en zelf ervaring opdoen. Na een plenaire presentatie over de rol van ict in het technisch vervolgonderwijs volgen drie rondes met werkgroepen. De werkgroepen zijn ingedeeld in drie categorieën:

Gedurende de dag zijn leerlingen actief in een ICT-atelier en zij zullen hun resultaten aan het eind van de dag kort presenteren.
Er is een folder met meer informatie in een mailing aan alle scholen gestuurd, en u kunt ook meer vinden op de website www.aps.nl/APSsite/news/Conferentie+ICT2006.htm.


COMPUTERGAMES IN HET REKEN/WISKUNDEONDERWIJS

Het Freudenthal instituut is op zoek naar docenten basisonderwijs en voortgezet onderwijs die in het voorjaar van 2006 mee willen werken aan een onderzoek naar het gebruik van computerspellen in de reken/wiskundeles. Doet u al iets met computerspellen in uw reken/wiskundeonderwijs, zowel kleine reken-wiskundespellen als grotere spellen als SimCity, RollerCoaster Tycoon, etc. dan horen we graag uw ervaringen.
Doet u nog niets maar zou u wel eens wat met spellen willen doen, dan kunnen we u daarbij in het kader van dit onderzoek ondersteunen.
url: www.rekenweb.nl/games
U kunt meer informatie verkrijgen en u aanmelden bij m.wijers[at]fi.uu.nl of v.jonker[at]fi.uu.nl Ik wacht jullie reactie af, met vriendelijke groet

monica wijers mede namens vincent jonker

EXAMENTRAINING WISKUNDE A12 VWO (advertentie)

Rijksuniversiteit Groningen organiseert examentraining Wiskunde A1,2 voor 6 VWO: www.rug.nl/scholieren/examentraining


AUTEURS GEVRAAGD WOLTERS-NOORDHOFF (advertentie)

Wolters-Noordhoff denkt na over het ontwikkelen van materiaal dat als bijspijkercursus wiskunde VO – HO kan worden gebruikt. WN zoekt op korte termijn auteurs die werkzaam zijn als docent op de PABO, het HEO of het HTO, creatief zijn en samen met anderen in korte tijd een kwaliteitsproduct weten neer te zetten. Reacties naar Sieb Kemme: skemme[at]educadbv.nl of: 0594 514826 of: 0653 219854


WiskundE-brief
redactie Jos Andriessen en Gerard Koolstra
e-mail: j_andriessen[at]wanadoo.nl of wiskunde-brief[at]xs4all.nl