WiskundE-brief nr. 411 25-03-2007

Bijdragen zijn welkom via j_andriessen[at}wanadoo.nl of we-b[at}xs4all.nl
De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten of niet te publiceren. Deze brief wordt gestuurd naar meer dan 2100 adressen.
Het archief is te bekijken via http://www.digischool.nl/wi/WiskundE-brief

KEUZE WISKUNDE A, B, C, D EN HET NIEUWE BETAVAK NLT: ENQUÊTE IS NOG ONLINE

KEUZEGEDRAG WISKUNDE D (WiskundEbrief 409,410, reacties)

THEMADAG NKBW EN SIGMA

ONLINE NASCHOLING "WEBLEREN VOOR WISKUNDE" (advertentie)

KEUZE WISKUNDE A, B, C, D EN HET NIEUWE BETAVAK NLT: ENQUÊTE IS NOG ONLINE

Afgelopen week zijn de gegevens van ongeveer 30 scholen ingevoerd in de online enquête van de WiskundEbrief. De resultaten zijn online te bekijken: wiskundebrief.bravehost.com
Het is de bedoeling dat van zoveel mogelijk scholen de gegevens worden ingevuld.
De online- enquête blijft dan ook komende tijd nog "open"

De redactie roept de abonnees op om mee te werken aan een enquête over (voorlopige) keuzes in het VO. Het betreft de volgende onderwerpen:

Voordat u de enquête gaat invullen graag uw aandacht voor het volgende: Als u alle gegevens bij de hand heeft kunt u deze online invullen: wiskundebrief.bravehost.com. Door te klikken op de knop Submit Vote (deze vindt u onder de laatste vraag) verstuurt u de ingevulde gegevens. U kunt daarna direct het (sub)totaal van de enquête bekijken.
Hopelijk is zo op korte termijn een eerste indruk te krijgen van de gevolgen voor wiskunde van de invoering van de VTF. Voor een betrouwbaar beeld is uw medewerking essentieel.
Net als in het verleden rekent de redactie op uw massale reactie.

KEUZEGEDRAG WISKUNDE D (WiskundEbrief 409,410, reacties)

Reactie op schrijven van Jos Remijn:Ik weet niet meer precies waar het mis is gegaan, maar tijdens de recente veranderingen rond de examenprogramma’s heeft wiskunde D de naam gekregen erg moeilijk te zijn. Natuurlijk kan iedereen op zijn vingers natellen dat het waanzin is om een wiskundevariant te maken die (te) moeilijk zou zijn voor de NT-leerlingen. Maar ja, het is ons wel gelukt die schijn op te houden. En zie de reacties van de leerlingen. Zij nemen genoegen met wiskunde B. Want ook zij kunnen de strekking van het verhaal van Harm Jan Smid bedenken: niet verplicht, dus niet noodzakelijk.Het is dus aan ons, de wiskundedocenten, om een helder beeld te scheppen in de derde klassen. Dat kan door bij ieder onderwerp aan te geven bij welke soort wiskunde die het volgende jaar aan bod komt. Dat kan door de slimme leerlingen verrijkingsopdrachten te geven in wiskunde D-sfeer. Dat kan door een middag een profielkeuze-markt in te richten en uitleg te geven over de nieuwe vakken in de bovenbouw. Dat kan door .... vul zelf maar in. Maar langs de zijlijn toekijken hoe leerlingen kiezen? Dat is denk ik geen optie!

Vriendelijke groeten, Annette Lievaart Docent wiskunde Zeldenrust-Steelantcollege, Terneuzen a.lievaart[at}zsc.nl

THEMADAG NKBW EN SIGMA

Het programma voor 23 april 2007 (Jaarbeurs Utrecht) is rond:
Op deze dag zal de problematiek van de aansluiting van wiskunde tussen vo en ho centraal staan.
Korte samenvatting van het programma

De organisatie van deze dag is in handen van Sigma en NKBW. Er wordt gerekend op een gelijkelijke verdeling vo en ho onder de bezoekers. Op dat moment zal de uitwisseling tussen vo en ho het meest levendig en effectief kunnen zijn. U kunt zich voor deze dag (gratis) inschrijven via de website van surf:

ONLINE NASCHOLING "WEBLEREN VOOR WISKUNDE" (advertentie)

Tijdens de laagdrempelige werksessies maakt u uitgebreid kennis met webbased tools zoals Wirisonline en de integratie ervan binnen een digitale leeromgeving.
Doelgroep: wiskundedocenten V.O. Periode: 5 weken van 23 april tot 31 mei 2007
Deze nascholingsreeks wordt “online” als interactieve webcursus gegeven. Meer info en inschrijven via mathelo.wirisonline.net Ivan De Winne info[at}wirisonline.net

e-mail: j_andriessen[at}wanadoo.nl of wiskunde-brief[at}xs4all.nl