WiskundE-brief nr.419 20-05-2007

Bijdragen zijn welkom via j_andriessen[at}wanadoo.nl of we-b[at}xs4all.nl
De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten of niet te publiceren. Deze brief wordt gestuurd naar ongeveer 2100 adressen.
Het archief is te bekijken via www.wiskunde-brief.nl

CENTRAAL EINDEXAMEN BEGONNEN

DÉ START

ZEBRA'S VOOR HAVO WISKUNDE D

WISKUNDEDOCENTEN SCOREN HOOG BIJ VERKIEZING VAN "DE DOCENT 2007"

PTA’S WISKUNDE D

CENTRAAL EINDEXAMEN BEGONNEN

De eindexamens zijn van start gegaan. WB1 enWB12 VWO is inmiddels achter de rug (examendatum 16-05-2007).
Op de site van NVvW is het forum voor VWO Wiskunde B volop "in de lucht" . Voor informatie in verband met de correctie en/of uw eigen vragen en opmerkingen kunt u hier terecht. Ook voor de andere wiskunde-examens zijn de fora al voorbereid zodat u daar onmiddelijk na afloop van het examen gebruik van kunt maken. Zie: www.NVvW.nl

Jos Andriessen

DÉ START

Op woensdag 13 juni organiseert het landelijk steunpunt een studiedag met de naam Dé Start. Met de Dé Start wil cTWO een officieel tintje geven aan het begin van wiskunde D. Op deze studiedag zullen uitgevers, vertegenwoordigers van de regionale steunpunten, docenten van experimenteerscholen en anderen bij wiskunde D betrokkenen workshops verzorgen over de onderwerpen van wiskunde D. Plaats: Domstad Hoogeschool inUtrecht
Tijd: 13 juni van 11.00-16.00
Adres: Koningsbergerstraat 9 3531 AJ Utrecht
(routebeschrijving via www.domstad.nl ) Aanmelden via www.ctwo.nl >. Deelname aan de Dé dag is inclusief lunch en gratis. Aanmelden is gezien de beperkte capaciteit wel verplicht. Programma

ZEBRA'S VOOR HAVO WISKUNDE D

Voor het nieuwe vak wiskunde D ben ik op zoek naar zebraboekjes die ook geschikt zijn voor de havo. Ik zou graag van mensen die ervaring hebben met het werken met de boekjes vernemen welke boekjes ze ook geschikt achten voor havo wiskunde D (eventueel met enige aanpassing).

Met vriendelijke groet, Iris van Gulik (i.vangulik{a]slo.nl )

WISKUNDEDOCENTEN SCOREN HOOG BIJ VERKIEZING VAN "DE DOCENT 2007"

Nederland 3, Bring it On! op 3FM en www.scholieren.com presenteren voor de vierde keer "De Docent 2007", gekozen door leerlingen.
De opdracht voor de halve finalisten was een les te geven over hun passie, op een plek die met die passie te maken heeft.
Wiskundedocente Carmen van den Boom nodigt haar leerlingen uit in haar keuken en leert ze alles over haar passie: koken en bakken met chocolade! Wiskunde is een handig vak als je wilt berekenen wat de inhoud van een taartvorm is.
Geschiedenisdocent Louis Ansems vindt de beurscrisis van 1929 de meest fascinerende gebeurtenis in de geschiedenis. Hij vertelt zijn leerlingen er alles over in een bankfiliaal in Hilversum en laat ook muziek en dans uit die tijd de revue passeren.
De passie van docent Wiskunde Kees Amoraal is... Wiskunde! Hij vertrekt met zijn leerlingen naar Parijs om daar op bijzondere wijze te meten hoe hoog de Eiffeltoren op dat moment is.
Behalve docent Geschiedenis is Willem Huetink een fervent duiker. Hij neemt zijn leerlingen mee naar Burger.s Ocean en vertelt ze alles over het leven onder water. Ook geeft hij een demonstratie in een privézwembad.
Inmiddels zijn de finalisten bekend: Willem Huetink en.... Carmen van de Boom! De finale is 1 juni 19:00 op Nederland 3. Carmen: heel veel succes!

Jos Andriessen

PTA’S WISKUNDE D

Beste collega’s, In deze tijd worden op verschillende scholen gewerkt aan het opstellen van het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA). Voor wiskunde D is dat een nieuwe activiteit. Bij deze wil ik collega’s vragen die hun PTA wiskunde D af hebben dit op te sturen naar het steunpunt wiskunde D( wisd{a]ctwo.nl )
De verschillende PTA’s kunnen we verzamelen en op de wiskunde D site van cTWO zetten. De verzamelde PTA’s kunnen anderen van dienst zijn bij het samenstellen van het PTA. Wat betreft het opstellen van het PTA, kunnen de opmerkingen over het PTA in de (voorlopige) handreiking van het SLO (zie www.ctwo.nl/wiskundeD wellicht ook van dienst zijn.

Swier Garst
e-mail: j_andriessen[at}wanadoo.nl of wiskunde-brief[at}xs4all.nl