WiskundE-brief nr. 422 10-06-2007

Bijdragen zijn welkom via j_andriessen[at}wanadoo.nl of we-b[at}xs4all.nl
De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten of niet te publiceren. Deze brief wordt gestuurd naar ongeveer 2100 adressen.
Het archief is te bekijken via www.wiskunde-brief.nl

AANMELDINGSTERMIJN VERLENGD

FRANKLIN-VIERKANT VAN 12 BIJ 12 ONMOGELIJK

RUBIKKUBUS ALTIJD OPLOSBAAR IN MAXIMAAL 26 STAPPEN

NEDERLANDS TEAM VOOR WISKUNDE OLYMPIADE IN VIETNAM

GEVRAAGD: DOCENT WISKUNDE, 1E GRAADS (advertentie)

AANMELDINGSTERMIJN VERLENGD

Een van de prijzen van de Kangoeroewedstrijd is deelname aan een wiskundekamp van Vierkant voor Wiskunde. Omdat de uitslag van Kangoeroe later dan verwacht op de scholen is gearriveerd, is de aanmeldingstermijn voor de kampen verlengd tot 17 juni.

Vriendelijke groet, Leon van den Broek, 024-3652296

FRANKLIN-VIERKANT VAN 12 BIJ 12 ONMOGELIJK

In Maart trok de prestatie van drie scholieren veel belangstelling. Ze hadden een zeer magisch 12 bij 12 vierkant ontdekt, dat aan bijna alle eigenenschappen voldeed van een zg vierkant van Franklin, en een paar extra. Vervolgens zijn veel mensen - amateurs, maar ook beroepswiskundigen - bezig geweest om het gezochte Franklin-vierkant te vinden, dan wel aan te tonen dat het niet bestaat. Dat laatst is gelukt aan Cor Hurkens van de TU Eindhoven. Zoals vaker (bijv het vierkleuren probleem) is een (uitgevoerd) computerprogramma een belangrijk onderdeel van dit bewijs, maar (ook niet ongebruikelijk) ging hier behoorlijk wat denkwerk aan vooraf . Zie voor meer informatie kennislink: www.kennislink.nl/web/show?id=171945 en B Puzled www.puzzled.nl/franklin/

RUBIKKUBUS ALTIJD OPLOSBAAR IN MAXIMAAL 26 STAPPEN

De bekende Rubikkubus bestaat al meer dan 30 jaar, en was ca 25 jaar gelden een echte rage. Af en toe flakkert en vuurtje weer op en zie je opeens weer jongeren aan het kubusdraaien. Ondertussen blijken een aantal vragen rond dit fenomeen behoorlijk lastig te beantwoorden. Een daarvan is het maximaal aantal stappen dat nodig is om een kubis weer schoon te krijgen. Begin jaren tachtig kon men slechts aantonen dat dit tussen de 17en 52 zat. Sinds 1995 is de ondergrens 20, en na onderzoek van informaticus Gene Cooperman en zijn doctoraatsstudent Dan Kunkle (Northeastern University in Boston) is de bovengrens nu teruggebracht tot 26 Voor meer informatie zie kennislink : www.kennislink.nl/web/show?id=172012

NEDERLANDS TEAM VOOR WISKUNDE OLYMPIADE IN VIETNAM

Het team dat ons land gaat vertegenwoordigen bij de Internationale Wiskunde Olympiade is bekend. Gisteren heeft de laatste selectieronde plaatsgevonden. De volgende zes leerlingen vormen het Nederlandse team:

Dit team gaat van 19 tot en met 31 juli naar de Vietnamese hoofdstad Hanoi waar de 48e Internationale Wiskunde Olympiade wordt gehouden. Het team wordt begeleid door Birgit van Dalen (Universiteit Leiden) en Quintijn Puite (TU Eindhoven). De Internationale Wiskunde Olympiade wordt jaarlijks georganiseerd, telkens door een ander land. Aan deze wedstrijd doen getalenteerde leerlingen mee uit negentig landen. De deelnemers krijgen zes moeilijke wiskundige vraagstukken voorgelegd die ze individueel moeten oplossen. De wedstrijd kent dus eigenlijk alleen individuele winnaars, maar natuurlijk wordt er ook een officieus landenklassement gemaakt. De teams van de deelnemende landen worden geselecteerd via een aantal voorrondes. In Nederland wordt in januari een eerste ronde gehouden op de middelbare scholen. Daaraan doen zo'n 2500 leerlingen mee. De 100 besten worden daarna uitgenodigd voor de tweede ronde die in september op de TU Eindhoven wordt georganiseerd. Uit de besten bij deze tweede ronde worden ca. vijftien kandidaten uitgenodigd om mee te doen aan de training voor de Internationale Wiskunde Olympiade. Na diverse trainingsdagen en de trainingsweek van 4 tot en met 9 juni worden (anderhalf jaar na de eerste ronde) zes leerlingen geselecteerd voor het team dat Nederland officieel vertegenwoordigt bij de Internationale Olympiade.
  • Voor informatie over de Nederlandse Wiskunde Olympiade: zie www.wiskundeolympiade.nl
  • Voor informatie over de Internationale Wiskunde Olympiade 2007: zie www.imo2007.edu.vn
  • Voor algemene informatie over de Internationale Wiskunde Olympiade: zie www.imo-official.org

• GEVRAAGD: DOCENT WISKUNDE, 1E GRAADS (advertentie)

Het Etty Hillesum Lyceum in Deventer vraagt voor de bovenbouwlocatie h.a.v.o./v.w.o. een collega met een sterke affiniteit met de B-wiskunde. Het betreft 15 Ė 20 lessen in een LC-functie.
    Meer informatie: A. Jansen
    tel: 06-41627989