nieuws

Gonio Wereld klaar

Goniowereld is een poging om op speelse manier leerlingen te laten kennismaken met goniometrie
Met behulp van veel (inter)activiteit wordt duidelijk wat de goniometrische verhoudingen betekenen, hoe je die gebruikt bij allerlei vraagstukken, en tenslotte hoe je gonio kan gebruiken bji een actiespel
Het spel kent een oefenversie, en een versie waarbij de behaalde scores bewaard worden (op de eigen computer), zodat men niet steeds opnieuw hoeft te beginnen.
Het spel is het resultaat van samenwerking tussen de de Stichting Digitale School en het Freudenthal Insituut in Utrecht.

http://www.digischool.nl/wi/gonio/

Nieuw priemgetal

Op 4 september 2006 werd het grootste priemgetal tot nu toe gevonden: 232.582.657 - 1. Dit is een Mersenne-priemgetal, dat werd ontdenkt in het kader van GIMPS (Great Internet Mersenne Prime Search), een project waarbij duizenden vrijwilligers de ongebruikte rekencapaciteit van hun computer beschikbaar stellen voor via internet gedistribueerde berekeningen. GIMPS bestaat sinds januari 1996. Het nieuwe priemgetal telt 9.808.358 cijfers en is eigenlijk net te klein om in aanmerking te komen voor de 100.000 dollar,voor de eerste die een Mersenne-priemgetal van ten minste tien miljoen cijfers vindt. Het werd gevonden door Curtis Cooper en Steven Boone, die ook al het vorige Mersenne-priemgetal vonden, in december 2005.
Met het nieuwe priemgetal zijn er nu 44 Mersenne-priemgetallen bekend, waarvan tien in het kader van GIMPS zijn gevonden. Of er oneindig veel Mersenne-priemgetallen bestaan, is een open probleem in de wiskunde.

www.mersenne.org

meer wiskundig nieuws bij de WiskundePersDienst